milosevicЕвропска комисија која ускоро мења састав, на захтев српских органа саопштила је да породици Милошевић нема шта од имовине да одмрзне, јер Милошевићи немају у земљама ЕУ никакву имовину нити банковне рачуне.

Ових дана, међутим, објављено је и да у склопу редовне ревизије одлука о санкцијама, одлазећи састав Европске комисије у петак, 29. септембра, треба да размотри одлуку о укидању уредбе којом је Милошевићевој породици замрзнута имовина у иностранству.

Блиски сарадници и адвокати, пак, тврде да ЕК нема шта да одмрзне, јер Милошевићи и немају никакву имовину у земљама Уније, као ни банковне рачуне.

„Немам информацију да Милошевићева породица има новац у страним банкама“, каже за лист Данас бивши гувернер и министар финансија Млађан Динкић, који је својевремено истраживао токове изношења новца преко офшор компанија.

Драган Радевић из Удружења Слобода подсећа за Данас да је некадашња хашка тужитељица Карла дел Понте својевремено констатовала да Милошевићи нису изнели новац из Србије.

За потребе Хашког трибунала преконтролисано је 137 банака од Кипра до Лондона, указује Радевић.

„Приче о четири, односно четрнаест милијарди долара, колико су наводно Милошевићи изнели из земље јесте још један спин упућен домаћој јавности и представља вид замајавања како би се заборавили дневнополитички проблеми. Ту тезу о Милошевићевим парама у иностранству покушали су да докажу финансијски стручњаци из читавог света за потребе Хага и уз свесрдну помоћ страних и наше службе безбедности, али ништа нису пронашли. Зачуђује ме што се тим причама о Милошевићевим парама придружује адвокат Боривоје Боровић, који би требало да зна закон и шта је клевета“, каже за Данас адвокат Момо Раичевић, који је бранио Слободана Милошевића у Хагу.

Он напомиње да је у контакту с породицом Милошевић и да се лично уверио да они живе веома скромно, али да их из пристојности није питао како живе.

„Живе у кући у предграђу Москве, сасвим обичним животом. У то сам се сам уверио током једне посете. Марко је један обичан млади човек који воли биљке. На једну липу коју је сам засадио био је врло поносан и заједно смо се смејали мојој примедби да нико не би поверовао у фотографију Марка са ашовом, већ би сви помислили да је то фотомонтажа жестоког момка, каквог га је Србија видела. У то време када сам ја био у Москви, код њих, наше новине су писале како се Марко лудо проводи у коцкарницама Марбеље, а нико није спомињао да је и Мири и Марку забрањен улазак у земље ЕУ“, прича Раичевић и наводи да Мира живи од своје професорске пензије, јер је Милошевић једини председник државе коме пензија није призната.

Хаџи Драган Антић, пријатељ породице Милошевић, каже да он свакога месеца шаље пензију Марковићевој у Москву и да она износи око 620 долара, што је за московске прилике изузетно мало.

„Не купује ни руж ни тоник и своју аскетску скромност неће променити чак и ако Савет ЕУ 29. септембра укине уредбу којом је још 2000. године замрзнута имовина породице Милошевић – Марковић у ЕУ, јер те имовине нема“, каже Хаџи Драган Антић и додаје да му је веома жао што Борка Вучић није жива како би објаснила финансијске токове Србије током санкција.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Милошевић није имао рачуне у страним банкама?!

* Обавезна поља