dodik-vladaБАЊАЛУКА– Председник СНСД Милорад Додик изјавио је данас да је уверен да ће са коалиционим партнерима, ДНС и СП, веома брзо формирати нову владу РС.

„Ова коалиција са 42 посланика у Скупштини формираће владу Републике Српске. Позивамо да се јаве они који мисле да би могли да буду са нама“, рекао је новинарима Додик у Бањалуци, после данашњег објављивања резултата избора.

Он је навео и да ће СНСД проверавати неке ствари „јер веома чудно звучи да је смањен број коалиционих посланика са 44 на 42 у Народној скупштини Републике Српске“.

„Знамо ми раније концепције на које се ишло – ако не можеш да победиш СНСД и Милорада Додика онда покушај да га учиниш слабијим“, рекао је он, преноси РТРС.

Додик је поновио да ће за нову власт кључно бити питање политичке стабилности, а за разне изазове, социјалне и економске, СНСД ће направити одређене програме.

Када је реч о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је казао да ће СНСД завршити разговоре са ХДЗ са којим има савезништво од раније и то прогласити у четвртак у Мостару на заједничком састанку.

„Ту ћемо назначити неколико важних ствари, а то је да ћемо заједно градити систем власти на нивоу БиХ и да ћемо сачекати расплет у бошњачкој политичкој структури и видети како се кретати даље. Очигледно је да ће бити важно ко ће чинити власт у ФБиХ. СНСД и ХДЗ су снажан блок и могу битно да утичу на структуре у заједничким институцијама“, објаснио је Додик.

Он је изразио жаљење што кандидат СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић није победила на изборима за српског члана Председништва БиХ, истовремено честитајући Младену Иванићу изборну победу за ову позицију.

„Иванић у свом броју гласова је укњижио 33.000 бошњачких који су равноправни и које не деградирамо. Политичка чињеница је да је Цвијановићева победила у српском гласачком телу и да је Иванић победио са гласовима Бошњака“, казао је Додик.

Према његовим речима, није могуће да СНСД остане ван парламентарне већине на нивоу БиХ, јер су СНСД и ХДЗ незаобилазан фактор у формирању власти на том нивоу.

Како је најавио, име мандатара за састав нове владе Српске саопштиће на првој седници Парламента РС.

Централна изборна комисија БиХ објавила је данас прелиминарне резултате по којима је кандидат коалиције око Савеза независних социјалдемократа за председника Републике Српске Милорад Додик освојио 302.573 или 45,22 одсто гласова, а кандидат Савеза за промене Огњен Тадић 295.685 или 44,19 одсто гласова.

Објављени су и резултати за Парламент БиХ и ентитетске скупштине.

Највише мандата на изборима у БиХ у Парламентарној скупштини БиХ освојила је бошњачка Странка демократске акције (СДА) 10, затим Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика, 6.

У Народну скупштину Републике Српске ушло је седам странака, а СНСД је освојио највише, 29 мандата, СДС 24, Демократски народни савез (ДНС) осам, Партија демократског прогреса (ПДП) седам, а Коалиција „Домовина“ и Народни демократски покрет (НДП) по пет мандата.

Претходно је ЦИК објавила да су, према резултатима избора у БиХ одржаних 12. октобра, у наредне четири године чланови државног Председништва Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик о новој влади РС

* Обавезна поља