NSPM-istrazivanje-medija-centar-27-10-2014-3БЕОГРАД – Медија центру данас су презентовани резултати октобарског истраживања јавног мњења „Нове српске политичке мисли“, чији је предмет био расположење грађана када су у питању актуелна политичка питања.

Главни уредник НСПМ-а Ђорђе Вукадиновић константовао је да је СНС и даље убедљиво водећа политичка партија, иако са неколико процената подршке мање него пре три месеца, док их следе СПС, ДС и СДС, док се, у овом тренутку, сви остали налазе испод цензуса, с тим да се СРС, ДСС, Двери, ЛДП и СДП, теоретски гледано,  могу надати преласку цензуса на неким будућим изборима.

– Најпопуларнији политичар у Србији је и даље Александар Вучић, помало неочекивано на другом месту се нашао Драган Марковић Палма, док је Расим Љајић на трећем. Иза њих следе Ивица Дачић, Томислав Николић и Зорана Михајловић, док опозиција, и она „демократска“ и она „национална“, стоји доста лоше, бар кад је реч о оценама које су добили њени лидери. Такође, рејтинг СПС-а је благо порастао за проценат-два, док је ПУПС потпуно потонуо – рекао је Вукадиновић, истакавши да је Владимир Путин и даље апсолутно најпопуларнији страни политичар у Србији, док се на другом месту налази Ангела Меркел.

Вукадиновић је нагласио да се приближавање чланству у ЕУ и даље високо котира у српском јавном мњењу, али и да се тежња за најближе односе са Руском Федерацијом котира боље.

– Кад је реч о геополитичким орјентацијама, веома добро стоји ЕУ, са неких 54-55 одсто, али изузетно добро стоји сарадња са Русијом, за коју оптира више од 70 одсто испитаних. Међутим, када смо тражили од грађана да се определе за једну или другу опцију, већина њих, скоро 50 процената би волело да, ако је могуће, то буду и ЕУ и Русија, тако да је изгледа, то „седење на две столице“ (п)остало традиционални и омиљени спорт политичара и грађана Србије, иако је, наравно, друга прича да ли је то и у којој мери могуће.

Слободан Антонић је скренуо пажњу на трендове у перцепцији јавног мњења када је у питању улазак Србије у ЕУ, те је узимајући у обзир резултате ранијих истраживања констатовао да је мишљење грађана о том питању варирало у односу на количину притиска и на то колико се, на пример, говорио да је за ЕУ неопходно прихватање независности Косова.

– Проценат грађана који од 2010. године подржавају улазак у ЕУ се креће између 45 и 55 процената, док се та доња граница обично дешава у тренуцима када из Брисела долазе нека врста условљавања када је Косово у питању, односно када се прети неодобравањем уласка уколико се не призна независност Косова – рекао је Антонић, додавши да је проценат грађана који је за најтешњу врсту односа и сарадње са Русијом остао стабилан.

– Такође, може бити занимљив податак да је дошло до готово потпуне преоријентације гласача СНС-а када је у питању однос Србије са ЕУ. У децембру 2011. свега 27 процента гласача ове странке је било за улазак у ЕУ, а 56 одсто против, док је данас око 60 посто оних који су за улазак у овај савез, а против свега 26. Ово се може објаснити тиме да је већина данашњих гласача те странке променило своје некадашње мишљење, али и делимично попуњавањем одређеног броја људи који иначе увек гласају за људе који су на власти.

На питање новинара шта мисли о евентуалној новој реконструкцији Владе која се најављује, Ђорђе Вукадиновић је одговорио да је садашња власт све време у неким врстама реконструкције и предизборним кампањама.

– Ова власт непрекидно живи од реконструкције до реконструкције или од реконструкције до избора, тако да мислим да би ово била, за ове две и по године, четврта реконструкција, односно „нова влада“. То наравно делује неозбиљно, али то за сада није коштало рејтинга ову власт. Заправо, можда управо захваљујући тим реконструкцијама тај рејтинг и не пада. Не верујем да то може да траје вечно, али до сад је довољан број гласача на то гледао позитивно, или бар није кажњавао – одговорио је Вукадиновић.

Слободан Антонић је додао да је био и лично изненађен како СНС и даље постиже толико висок рејтинг обзиром на најаве које се тичу директног живота обичних људи.

– Наш човек када му на пијаци неко наплати више 5 или, не дај Боже, 20 динара, он се толико наљути да је у стању да се свађа цео дан, а овде имате ситуацију у којој власт најављује да ће од сваке пензије и плате узимати неколико хиљада динара, и опет та влада и такав лидер задржавају овај рејтинг. Објашњење се може наћи у тој причи која је блиска обичном човеку, да је стање јако лоше и да се мора „стегнути каиш“ како би нам било боље негде у будућности. И људи дају поверење овој власти да та обећања испуне. Остаје да се види како ће они заиста реаговати када до тих мера дође – закључио је Антонић.

На то је Вукадиновић додао да се до сад више пута показало да грађани реагују тек „кад их промена лупи по глави“, а да, док се такви неповољни закони доносе, обично мало ко обраћа пажњу на њих, тако да је врло могуће да ће тако бити и овога пута.

– Зато ће бити веома интересантно видети резултате нашег следећег, зимског, истраживања јавног мњења – закључио је Вукадиновић.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Истраживања јавности НСПМ

* Обавезна поља