Представници Министарства унутрашњих послова Руске Федерације – Полицијска управа Москва и ове године су, као и прошле, присуствовали обележавању Дана полиције Републике Српске. Делегацију руске полиције предводила је руководилац Главне управе за истрагу генерал-мајор Агафјева Наталија Ивановна. Она је преузела Указ о додели одликовања, којим је на предлог министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача председник Српске Милорад Додик одликовао Министарство унутрашњих послова Руске Федерације – Полицијску управу Москва.

Полицијска управа Москва одликована је орденом части са сребрним зрацима, за развој билатералних односа Министарства унутрашњих послова Руске Федерације и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, чиме сe, како је истакнуто, доприноси афирмацији људских права, владавини права и слобода, као и толеранцији међу народима Руске Федерације и Републике Српске.

Приликом доделе одликовања председник Додик је истакао да сарадња полиције Српске и МУП-а Руске Федерације има његову пуну подршку. Наглашено је да су остварени веома значајни резултати на провођењу закона, те да је учињен значајан помак у погледу сарадње полицијских структура Републике Српске и Руске Федерације.

Представнике Полицијске управе Москва, поводом обележавања Дана полиције и 25 година МУП-а Српске, током вишедневне посете Републици Српској примио је и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач. Разговарано је о модалитетима сарадње два министарства, на основу Меморандума о разумевању између Главне управе МУП-а Руске федерације за град Москву и МУП-а Републике Српске.Лукач је упознао руску делегацију са безбедносном ситуацијом у Републици Српској и БиХ.Шеф делегације МУП-а Руске Федерације Агафјева Наталија Ивановна истакла је да је тероризам болест 21. века и да је неопходна сарадња два министарства у овој области.

Делегација Министарства унутрашњих послова Руске Федерације посетила је и Управу за полицијску обуку и разговарала са начелником др Милом Шикманом и његовим сарадницима, где су се упознали са активностима и делатношћу ове управе. Такође, током разговора разменили су искуства у погледу обуке и стручног усавршавања, те могућностима за сарадњу на овом пољу. Наведеном састанку присуствовао је и декан Факултета безбедносних наука доц.др Предраг Ћеранић, који је искористио прилику да представи новоформирани факултет и укаже на правце даљег развоја ове високошколске установе. Такође, указано је на значај Факултета за Министарство унутрашњих послова Републике Српске, као и могућност за повезивање са сродним установама у Руској Федерацији.

Након тога, представници Полицијске управе Москва обишли су Музеј полиције Републике Српске, затим кабинете наоружања и криминалистике, школску полицијску станицу, као и објекат интерната Управе за полицијско образовање.

6

Тако узајамне посете представника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Полицијске управе Москва постају уобичајене и увек су корак испред у односу на претходну. Иначе, Свечана академија поводом Дана полиције Српске и 25 година Министарства унутрашњих послова Републике Српске била је на високом уметничком нивоу. Химну Републике Српске „Моја Република“ и химну Републике Србије „Боже правде“ извели су Српско црквено певачко друштво Србадија из Бијељине, и Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ Министарства одбране Републике Србије, као и композиције „Марш на Дрину“ и „Тамо далеко“.

У склопу пригодног програма приказани су и документарни филмови „Улога МУП-а Републике Српске у стварању и одбрани Републике Српске“ и „МУП данас – изазови савременог доба“ у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик одликовао МУП Руске Федерације

* Обавезна поља