dodik-proslava dana srpskeБАЊАЛУКА – Милорад Додик, председник Републике Српске, потврдио је јуче оно о чему се неко време спекулише. Наиме, на конференцији за новинаре Додик је рекао да без директне подршке опозиције у Републици Српској референдум о Суду и Тужилаштву БиХ – неће бити одржан. Председник РС је прецизирао да ће се у времену које долази, можда у неколико дана пред седницу Скупштине РС, учинити све оно што је процедурално потребно да се објави како ће – уколико не буде консензуса – референдум бити одгођен. То по свему судећи подразумева да би Скупштина РС одлуку о расписивању референдума ускоро могла ставити ван снаге. Упркос снажним критикама међународне заједнице, изузев Русије, као и опозиције у РС процесуира за одржавање тог референдума била је доведена до самог краја и преостало је да се она објави у „Службеном гласнику РС”, али се са тим неко време одуговлачило.

Додик је и пре нешто мање од десетак дана већ наговестио овакав развој ситуације, након што је у Шамцу са Александром Вучићем премијером Србије отворио школу. Из Београда је раније поручено да Бањалука треба додатно да размисли о референдуму.

„Све време трагали смо за консензусом. Наша политичка тактика била је да иницирамо тај референдум, који не сме да буде трајно скинут са дневног реда у РС. Уколико нема консензуса чекаће време кад ће да га буде”, рекао је Додик.

Јуче, међутим, неконзистентни ставови и из опозиционог Савеза за промене, из ког се од самог почетка отворено противе одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, за који нису гласали ни у самој Скупштини РС. Опозиционари сада, пак, поручују како неће учествовати ни у референдуму о Дану РС уколико се не проведе онај о Суду и Тужилаштву БиХ.

dodik-vucic

Они су власти у РС донекле иронично позвали да у „Службеном гласнику РС” објаве одлуку о провођењу референдума. Опозиција од средине јула прошле године, кад је у Скупштини РС и донесена одлука о његовом провођењу, оспорава одржавање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ уз образложење да је неозбиљан, да ништа неће променити и да за њега није прави тренутак.

Сада напрасно откривају да без провођења овог референдума, неће учествовати ни у оном о Дану РС, који су сви политички лидери у Српској на заједничком састанку подржали потписивањем заједничке изјаве у Палати републике, одмах након спорне одлуке Уставног суда БиХ, коју су углас осудили.

„Радује ме што опозиција инсистира на објављивању одлуке. Мораћу да извршим додатно анкетирање да видим да ли је то искрена подршка. Уколико јесте то би подразумевало да се поново вратимо у Скупштину РС и донесемо нову заједничку одлуку, како би се тај референдум одржао. Без таквог консензуса то није могуће одржати и њихова подршка референдуму није довољна, то је трик. Мораће у Скупштини да подрже његово спровођење”, подвукао је Додик.

Председник РС констатовао је да као базична чињеница остаје то да Суд и Тужилаштво БиХ немају уставни основ за формирање.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик одустаје од референдума?!

* Обавезна поља