lavrov_mid_25МОСКВА – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је улазак Црне Горе у НАТО „вештачка одлука” која алијанси неће додати никакву безбедност.У интервјуу данашњем Московском комсомолцу Лавров је казао да сама чињеница да се НАТО „безобзирно” шири на Исток, говори о потпуном игнорисању обавеза које је преузео приликом распада Совјетског Савеза да се то неће догађати.

На констатацију новинара да „су неки од најближих спољнополитичких партнера Русије чланице НАТО” и питање „зашто је Русија тако нервозно реаговала на жељу Црне Горе да уђе у Алијансу”, Лавров је одговорио да Москва „није реаговала на жељу Црне Горе” и да „не би рекао да је реаговала нервозно”. „Ми смо били убеђени као и сви који су то замислили да је то вештачка одлука. Никакву безбедност неће повећати чланицама НАТО. Објашњења да то жели Црногорски народ разбијају се о аргумент: ако је то тако, онда зашто се не одржи референдум”, рекао је Лавров.

Он је казао да Подгорица категорички не жели референдум.

„Зна да највероватније народ, који је НАТО бомбардовао пре пар деценија то није заборавио, и да ће тешко са ентузијазмом прихватити идеју свог руководства да се много тога заборави уласком у НАТО”, додао је Лавров.

Он је оптужио Алијансу да манипулише малим земљама, говорећи им да ће им бити гарантована безбедност уколико ступе у НАТО. Додао је да се форсира „руска претња”, да се одвија „вештачко, безразложно форсирање страха”, на основу чега Алијанса покушава да освоји геополитички простор све ближе руским границама.

„Ствар није у Црној Гори. Ствар је у томе како се НАТО односи према развоју односа не само са Русијом, већ у осигурању глобалне безбедности. НАТО одговара за своју територију, и како је записано у Вашингтонском споразуму, обезбеђује колективну одбрану. Тада и седите у својим границама, и нико вас неће дирати”, рекао је Лавров.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о уласку Црне Горе у НАТО

* Обавезна поља