dodik-vladaБАЊАЛУКА – Председник Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) оптужио је данас опозицију у РС да је „издајничка фаланга“, која на нивоу БиХ „ради на издаји националних интереса Републике Српске и њене позиције“.

„Без обзира што говоре да се боре за интересе РС, знамо их из периода када су преносили наше надлежности на ниво БиХ. И тада су говорили да се боре за Републику Српску, што није било тачно“, казао је Додик новинарима после састанка владајуће коалиције на ентитетском нивоу.

Према његовим речима, Босна и Херцеговина по Дејтонском споразуму није била предвиђена као држава, јер није јер није имала полицију, војску, фискални систем и судство, већ је требало да буде савез држава.

„Наши напори су ишли у правцу очувања Дејтонског мировног споразума и СНСД се са коалиционим партнерима бори за тај споразум, а не за оно што је у међувремену наметнуто”, рекао је он.

Додик је најавио да ће покренуту „расправу о враћању на ниво изворних дејтонских овлаштења“.

Српска жели да буде видљива на европуту БиХ у обиму колике су њене надлежности

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас, поводом ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању Босне и Херцеговине с Европском унијом, да Српска жели да буде видљива на европском путу БиХ, у обиму колике су њене надлежности.

– То остаје политика Републике Српске – поручио је Додик након састанка са и специјалним представником и шефом Делегације Европске уније у БиХ Ларсом Гунаром Вигемарком у Бањалуци.

Ентитетски председник је подсетио да је Српска дала допринос како би се решило питање пресуде Европског суда „Сејдић и Финци“ о уклањању дискриминације припадника националних мањина из изборног процеса, као и да жели да види напредак о европским питањима на чему, наглашава, тек предстоји велики посао.

Вигемарк данашњи дан, односно ступање Споразума на снагу, види као изузетно важан датум и наглашава да ЕУ жели стабилност у БиХ – и економску и политичку.

Европски званичник је са Додиком разговарао и о побољшању економске ситуације, отварању нових радних места, уз став да су економске реформе кључцно питање на којем морају да раде домаћи званичници јер то, како каже, „неће бити наметнуто од Уније“.

-Унија није утопија, немамо решење за све одговоре, али за данашње прилике јесте најбољи одговор – поручио је Вигемарк и додао да се обновљени приступ ЕУ с БиХ бави прагматичним питањима како помоћи држави на европском путу, као и да не условљава питања промене Устава или нека друга, али жели једног саговорника који заступа интересе свих у земљи.

Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ данас ступа на снагу у циљу припреме земље за будуће чланство у Унији.

Савет Европске уније за опште послове усвојио је 21. априла одлуку о закључењу Споразума са БиХ, која је га је парафирала још 2008. године, чиме је почела примена само трговинског дела тог споразума, али не и политички део који третира придруживање и чланство у европској породици.

Ступањем Споразума на снагу практично значи да се од тог датума држави потврдјује статус потенцијалног кандидата за чланство у ЕУ, а све до сада је био „на чекању“ због унутрашњих свађа и неспособности локалних политичара да испуне предуслове на којима се инсистирало из Брисела.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Опозиција је „издајничка фаланга“

* Обавезна поља