sergej-lavrov(1)На руској „црној листи“ налазе се особе које активно подржавају прошлогодишњи државни преврат у Украјини, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Он је одбацио тврдње ЕУ о произвољности и неоснованости листе и наводећи да је Русија одговорила сразмерно и у мањем обиму него што су то једностране санкције ЕУ Русији.

„Санкције које су уведене, односе се на званичнике који су на најактивнији начин подржавали државни преврат, после ког су Русији у Украјини подвргнути прогонима и дискриминацији“, казао је Лавров а преноси ТАСС.

Шеф руске дипломатије је рекао да се дискриминација спроводи упркос многобројним конвенцијама, чија је учесница Украјина, а које захтевају заштиту права националних мањина и група.

„Украјина је недавно одустала од примене одговарајућих конвенција на територији Доњецког басена и ми поново нисмо чули ништа од ЕУ“, рекао је Лавров.

„Све зависи од наших партнера, од њиховог разумевања ситуације и способности да не крију истину и претварају се да не разумеју шта се догађа“, додао је руски министар иностраних послова.

Лавров је рекао да је „црна листа“ за ЕУ одговор на непријатељски потез.

„Одговорили смо реципрочно на једнострани, непријатељски, ни на који начин изазван акт. Дуго смо се уздржавали“, рекао је Лавров после сусрета са италијанским колегом Паолом Дјентилонијем у Москви.

Руске агенције пренеле су и чуђење Кремља због објављивања листе држављана земаља ЕУ којима је забрањен улазак у Русију.

„Од МИП-а је тражено – МИП је предао…Објављивање тог списка је ствар наших партнера, али реакција на постојање списка – то је тешко схватити у садашњој ситуацији“, рекао је прес секретар руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков.

Прес секретар представништва ЕУ у Москви Сорен Либоријус потврдио је раније аутентичност „црне листе“ на којој су имена 89 личности ЕУ, објављене у неколико западних медија.

На листи су, између осталог, 20 актуелних и десет бивших чланова Европског парламента, актуелни и бивши челници обавештајних британских служби и балтичких земаља, неколико британских, немачких, пољских и естонских војних начелника, као и заменик челника румунске компаније „Трансгаз“.

На листи су грађани 17 земаља ЕУ, петина (18) је из Пољске, Британаца је девет, из Ссведске и Естоније по осам, из Немачке и Литваније по седам, а Летоније и Румуније по пет.

Званична Москва раније данас изразила је дубоко разочарање реаговањем европских партнера.

„Дубоко сам разочаран поступањем наших европских партнера у Москви. Наравно, част не спада у политичке категорије, али када људи прелазе већ све границе, то ништа осим разочарања не може да изазове, јер – како се може веровати таквим партнерима“, рекао је заменик министра иностраних послова Алексеј Мешков.

Према његовим речима, сви на тој листи током ове године могли су у сваком тренутку да се обрате конзулатима Русије у својим земљама, где би лично добили ту информацију.

„Полазили смо, пре свега, од заштите личних података особа које фигурирају на тој листи“, рекао је Мешков.

„Међутим, узимајући у обзир да смо имали неколико случајева када смо били принуђени да враћамо из Русије неке од њих, после узастопних молби руководства ЕУ, одлучили смо да листу предамо поверљиво сталном представништву ЕУ у Москви како би актерима пружили одговарајућу информацију“, казао је Мешков.

Руски дипломата је додао да ће листа са именима Европљана, којима је забрањен улазак у Русију, остати поверљива, а да они који су на њој сами одлучују да ли ће јавност обавестити да ли су на листи.

„За нас предаја листе није политички чин, већ се радило о томе да се у одређеној мери олакша живот оних који на списку фигурирају“, рекао је Мешков, додајући да је све што се „потом догодило, на савести европских партнера“.

Притом је нагласио да су Европљани за Русе произвољно сачинили пре годину дана њихову „црну листу“.

„На њој је читаво руководство руског одељења Удружења каваљера ордена Легије части Француске. Део презимена узет је једноставно из ‘жуте штампе’. Компаније на листи су конкурентне на светском тржишту, па се поставља питање, зашто су оне доспеле на те листе“, рекао је руски дипломата и додао да је руска „црна листа“ пажљиво и детаљно, поименце, сачињена по механизму који није желео да открива, навео је ТАСС.

МСП Русије: Не искључујемо могућност проширења „црне листе“ за грађане САД и ЕУ

Москва не искључује могућност проширења црног списка грађана земаља ЕУ, изјавио је заменик директора одељења за информисање и штампу МИП-а Русије Марија Захарова у програму „Руске службе новости“.

Према њеним речима, таква одлука ће бити донета ако САД и ЕУ прошире санкције грађанима Русије.

„На сваку промену ћемо реаговати истом мером. То се назива принципом реципроцитета. Нeмогуће је допустити да се према нама понашају пристрасно и без разлога“, рекла је Захарова.

У Москви се дигла прашина око црне листе Европљана, мада је о увођењу ограничавајућих мера познато одавно.

„Та комедија почиње тиме што је, наводно, Русија предала затворене спискове. То је фантастика. Пре годину и по дипломатским каналима, али и јавно, почели смо редовно да говоримо да смо принуђени на реципрочне мере у вези са акцијама САД и ЕУ. У медијима се могу наћи цитати високих дипломата: представника, министра, сталних представника Русије у међународним организацијама у којима се јасно и гласно наводи разлог листе. Када су нас замолили да их предамо ради олакшица европских чиновника, дошло је до великог скандала. Због чега — остаје само да нагађамо“, нагласио је он.


Извор: Танјуг, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о руској „црној листи“

* Обавезна поља