dodik ostajem predsednikБАЊАЛУКА – Лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је данас да ће бити „нови стари председник Републике Српске” јер је као кандидат владајуће коалиције победио свог противкандидата из опозиционог Савеза за промене Огњена Тадића за око 12 хиљада гласова.

„Сада је то готово сигурно и ја се осећам као новоизабрани стари председник РС”, казао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је навео да на основу 99,99 одсто пребројаних гласова за српског члана Председништва БиХ кандидат опозиције Младен Иванић води за стотину гласова.

Додик је рекао да му је „жао због изборног резултата за српског члана Председништва БиХ, те да не може да верује да су Срби на овај начин одлучивали, знајући ко и на који начин подржава Младена Иванића”.

Он је оценио да ће ако победи, Иванић победити захваљујући гласовима Бошњака и међународне заједнице, што ће га, како је казао, „ставити у позицију подаништва и пред захтеве Бошњака”.

Додик, међутим, очекује да Цвијановићева добије подршку хрватских гласова из иностранства, због чега победник за овај изборни ниво неће бити познат до самог краја бројања гласова.

Лидер СНСД-а је рекао и да ће владајућа коалиција имати скупштинску већину и могућност да формира нову ентитетску владу, док ће СНСД на нивоу БиХ, захваљујући партнерству са ХДЗ БиХ, учествовати у Савету министара БиХ.

Додик је оптужио међународну заједницу, невладин сектор и поједине медије у РС да су водили „прљаву” кампању против њега и СНСД-а.

Кандидаткиња владајуће коалиције за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је задовољна изборним резултатом, наводећи да је имала „доминантну већину” док није почело пребројавање бошњачких гласова у РС за тај изборни ниво.

„Препостављам да су вреће (гласови из иностранства) те које ће одлучивати какав ће бити коначан исход”, рекла је Цвијановићева.

Потпредседник СНСД-а Игор Радојичић навео је да СНСД води на изборима за Парламентарну скупштину БиХ и Народну скупштину РС, те да ће са својим коалиционим партнерима из Демократског народног савеза (ДНС) и Социјалистичке партије поново имати већину у парламенту РС.

„По збиру резултата ценимо да коалиција СНСД-ДНС-СП у овом моменту има већину у Народној скупштини РС”, казао је Радојичић.

Игор Радојичић: СНСД побједник избора

Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа Игор Радојичић рекао је да је СНСД побједник избора.

Он је рекао да на 600.000 пребројаних гласова кандидат Савеза за промјене за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић има стотину гласова више од кандидата коалиције СНСД-ДНС–СП Жељке Цвијановић.

Он је рекао да остаје још да се преброји један одсто гласова, а да ће, највјероватније, пресудити гласови из одсуства.

„Стратешку предност Иванићу дали су бошњачки гласови“, рекао је Радојичић.

СНСД сматра да је кандидат СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Милорад Додик побиједио и да на 600.000 пребројаних гласова има предност од 12.000 гласова.

Он каже да СНСД води и у парламенту БиХ и у Народној скупштини Српске.

Бранислав Бореновић: Иванић побиједио Цвијановићеву

БАЊАЛУКА – Бранислав Бореновић, потпредсједник ПДП, прогаслио је данас изборну побједу Младена Иванића, кандидата Савеза за промене за српског члана Предсједништва БиХ.

Како је казао Бореновић, на основу узорка на основу обрађеног изборног материјала на узорку од 95,52 одсто гласова, Иванић је освојио 297.751 глас, док је Жељка Цвијановић, кандидат колације СНСД-а -СП-ДНС, која је осовилиа 296.640 гласова.

Бореновић је навео да ПДП очекује осам посланика у Народној скупштини РС, а колацијиа ПДП-НДП очекује два посланика у Парламенту БиХ.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик победник! Ипак Иванић у Председништву?!

* Обавезна поља