Milorad-Dodik-1aЈедан од лидера опозиционог Савеза за промене Младен Иванић у јеку предизборне кампање за опште изборе у БиХ рекао је да ће Милорад Додик у недељу у 23 часа прогласити победу без обзира на то што ће изгубити изборе, па ће тиме почети немири у РС. Слично, само обрнуто, могло се чути и од председника Републике Српске Додика који већ месецима упозорава на покушаје дестабилизације РС и припреме за постизборне немире.

На питање да ли ће изборе добити онај који брже прогласи победу, Милорад Додик каже да ће победника одредити изборне кутије. „Око 23 сата је реално очекивати да имамо озбиљне назнаке о томе ко је добио изборе. Мене не интересује никаква победа осим чисте. Ја не ратујем нити сам у проблему са Иванићем, као што они јесу са мном. Поштоваћу вољу народа и немам намеру да спекулишем са било чим, али ако та изборна победа буде видљива у 23 сата, ја ћу је сигурно прогласити“, рекао је Додик у разговору за „Политику“.

Стиче се утисак да је ово најбурнија изборна кампања у РС. Зар скоро 20 година после рата није могуће ићи на изборе а да друштво не оде до ивице расцепа?

Српски консензус је увек проблем и зависи више од онога шта странци раде, не само код нас, него и у Србији, а овде је то као нека реприза. Увек када смо били јаки,странци су се упетљавали да би нас ослабили. Тако је и овог пута овде.

Америчког отправника послова у БиХ Николаса Хила неки виде као вашег главног противкандидата у кампањи за председника РС?

Ми смо већ неколико пута опозицију бацили на колена у овој изборној кампањи и увек се у том тренутку појављивао фамозни Хил који их је дизао јер су им они потребни. Када он прича о криминалу и неодговорности власти, онда би требало да се сети да је син његовог потпредседника Џозефа Бајдена управо у најдраматичнијим догађајима у Украјини био видно ангажован у енергетском сектору те државе. Да није било тих немира, можда не би ни био ту.

То је тачно. Али вама замерају зашто због корупције и криминала нисте сменили ни једног свог члана странке?

То није тачно. Ми смо овде организовали низ системских мера у том погледу. Директор „Шума РС“ је хапшен, неки начелници су хапшени зато што су примали мито. Наш суд је одузео у процесу стечаја прљавим новцем купљену шећерану у Бијељини, зато што смо имали одлучности да кажемо да Шарићев и новац сличних неће улазити у РС. Тихомир Глигорић, бивши директор Геодетске управе, сада има седам кривичних пријава. Можда се то у Београду не чује и не види, али овде се то организовано ради.

Амерички амбасадор од победника на изборима очекује да покрену питање уставних реформи у БиХ?

Он очекује неку мекшу и кооперативнију власт. Ми немамо ништа од тога што бисмо били кооперативнији у Хиловим причама о уставним променама. РС ништа не би добила, а српски народ би морао да се исељава зато што је БиХ као заједница неодржива. Ми можемо само да разговарамо, рецимо, о томе да се у Устав БиХ стави клаузула да народи имају право на самоопредељење до отцепљења. Наравно, њима се диже коса на глави од таквих замисли, они би желели да у Сарајеву формирамо још 10 министарстава и да пренесемо наше депозите на ниво Сарајева.

Када слушамо вас и опозиционог председничког кандидата Огњена Тадића, као да не говорите о истој РС, ни у економском ни у било ком другом погледу.

Најбоље је да онда не слушате ни мене ни њега, него уђите у чињенице. А оне говоре да је РС за време власти СНСД-а повећала бруто национални производ за 84 одсто, односно са пет милијарди на 8,7. Повећали смо пензије и плате за сто одсто и нисмо под притиском да их смањујемо. И поред чињенице да су кроз транзицију многи остали без посла, повећали смо број корисника у пензионом фонду за 30.000, што је огроман број за нас;нисмо ишли на редукцију плата. Има неких који то омаловажавају, али званични подаци говоре да је у РС просечна плата виша него у Федерацији, а у Сарајеву има отприлике 40 амбасада које генеришу огромне приходе по разним основама. РС има просечну стопу инвестирања годишње око 20 одсто бруто друштвеног производа. У овом тренутку се у РС изводе радови у вредности од милијарде. Али неким људима не можете отворити очи, јер они не желе да виде да се гради аутопут у дужини од 70 км, да је већ изграђено 50 км, да се у идућој години пушта у рад термоелектрана чија је снага 400 мегавата и да је то прва термоелектрана изграђена на подручју бивше Југославије у последњих 40 година; да се гради термоелектрана у Угљевику, реконструише клинички центар у Бањалуци у вредности од 84 милиона евра.

Истраживања предвиђају вашу победу на председничким изборима, али можда ваша странка неће бити у прилици да саставља владу.

Овде је веома сложена ситуација: снага власти се заснива на томе да будете адекватно присутни на неколико места, не само у влади РС и скупштини, него и на представничком нивоу у БиХ. Ако тамо нисте адекватно заступљени, онда постоји могућност сукоба надлежности, преноса надлежности… Тако да је потребна комплетна победа. Свака врста поделе политичке снаге и утицаја на ентитетском нивоу доводи до драматичног угрожавања позиција РС.

Не размишљате о постизборним коалицијама?

Видећемо, далеко је понедељак.

Ваш противкандидат Огњен Тадић није осудио бајрамску честитку коју је омладина СДС-а упутила Емиру Кустурици.

Тадић уопште не разуме ништа, ни политику ни економију. Ако је неко од муслимана у Сарајеву оценио да је Емир Кустурица лош момак зато што је градио Андрићград, онда ће то Тадић лако прихватити као свој став. Увек се нађе неки скоројевић да оспорава нешто тако капитално. Наравно, не мора ни подржавати, али немој, брате, ни исмевати.

Да ли на противничкој страни постоји неко кога цените као Кустурицу, да бисте напад на њега сматрали прљавом кампањом?

Не постоји. То је неупоредиво. Кога имате да се јавно експонирао? Нико, нико није на страни њихове политике. Е, да, Абдулах Сидран их подржава. Он је рекао: „Даће бог да победи Огњен Тадић.” А зна се који је његов бог.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Прогласићу победу, ако је буде!

* Обавезна поља