dodik-putinБAЊAЛУKA – Председник Републике Српске Mилорад Додик изjавио jе данас да jе његов предстоjећи сусрет са председником Русиjе Владимиром Путином континуитет, те да ће га том приликом упознати са актуелном политичком ситуациjом и, како jе рекао, незаконитим радом високог представника.

„Разговараћемо о економским и политичким питањима. Упознаћу председника Русиjе са актуелном политичком ситуациjом у БиХ, са незаконитим радом високог представника коjи jе кршио међународни споразум“, рекао jе Додик и додао да ће захвалити Русиjи на томе што jе разумела и подржавала међународно право и Деjтон.

„Русиjа ниjе никада ништа рекла против БиХ. Oна инсистира на доследном спровођењу Деjтона, али исто тако ниjе спремна и то jе показала, да подржи насиље међународног високог представника, истакао jе председник Српске у изjави за РTРС.

Додик у Русиjу путуjе 23. септембра, два дана уочи одржавања референдума о Дану Републике у РС.

Председник РС поновио jе данас позив свим грађанима тог ентитета да изађу на референдум 25. септембра истакавши да ће то бити афирмациjа демократских права да, како jе рекао, одлучуjемо о своjим правима и да у том погледу не треба да одустанемо.

„Нема одустаjања од референдума. Прво 25. септембра одлучуjемо о томе, а Народна скупштина ће након референдума дефинисати своj однос и према референдуму и према одлуци Уставног суда БиХ“, рекао jе председник Додик за РTРС.

Додик jе казао да jе наjновиjа одлука Уставнг суда БиХ о референдуму политичка, а таj суд политичко дело Бакира Изетбеговића.

„У суштини, све оно што Бакир замисли, Уставни суд ће да уради“, рекао jе Додик и додао да српски представници у заjедничким институциjама у БиХ нису на адекватан начин скренули пажњу да jе недопустиво за Републику Српску, да се Уставни суд понаша на оваj начин.

Додик jе подсетио да jе реч о Суду , коjи jе састављен од три странца и шест домаћих судиjа.

„Домаће судиjе су биле у већини против свих тих одлука Уставног суда, међутим кад томе додате странце, онда добиjете овакве накарадне одлуке. Tи покушаjу међународних представника, амбасада и других, да застраше, упућуjући и одређене претње, ниjе ништа ново и ниjе ништа што већ раниjе нисмо видели“, навео jе.

Oно што jе сада другачиjе, нагласио jе Додик, jесте то да немаjу адекватан одговор на нешто што jе воља народа.

„Сви на референдум 25.септембра“, позвао jе Додик.

Нигде на свету нема да се као у БиХ амбасадори мешају у унутрашња питања земље”

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је дошло време да странци престану да се мешају у унутрашње ствари БиХ, истичући да БиХ нема шансу да успе као држава све док се не постигне договор локалних политичара.

Додик је рекао да је због уплитања странаца у унутрашње ствари БиХ та земља „неозбиљна прича“.

„Невероватно jе да амбасадори узимаjу за право да коментаришу унутрашње политичке догађаjе. Tо нигде на свету нема, само се овде то одржава. Зато jе БиХ неуспешна земља и нема шансе да успе док се људи у њоj не договоре шта може бити БиХ, без могућности да се у то укључе страни амбасадори без обзира одакле долазе“, рекао jе Додик новинарима у Бањалуци.

Oн jе оценио да jе Уставни суд БиХ укључио све елементе политичког одлучивања и да ради по налогу председаваjућег Предсjедништва БиХ Бакира Изетбеговића, под притиском одређених амбасада у Сараjеву.

„Да jе то имало везе са правом не би се ни дошло у ситуациjу да се одлучуjе на оваj начин. Tо ће бити суштина онога што желим да кажем амбасадору Руске федерациjе у БиХ и свима другима. Oчигледно jе да су се амбасадори западних земаља ‘умртвили у БиХ и да им треба нека врста игре па су сада ово искористили да се укључе на наjгори могући начин'“, истакао jе Додик.

Oн jе рекао да ће на данашњем састанку са амбасадором Иванцовим, коjи jе дио редовних консултациjа, разговарати о општоj ситуациjи насталоj након, како jе истакао срамне одлуке Уставног суда БиХ, коjи jе политички суд БиХ.

“Не знам шта би Инцко могао да потегне, не повлачим се и ако ми забране политичко деловање”

Милорад Додик, председник РС је данас на питање да ли верује да ће високи представник у БиХ, Валентин Инцко, ове седмице посегнути за бонским овлашћењима, је рекао да су бонска овлашћења и када су раније масовно примењивана, примењивана противзаконито.

– Могу само да кажем да не знам шта би он могао да потегне. Али, уколико хипотетички, дођемо у ситуацију да Милораду Додику, забрани политички рад, ја то не бих прихватио – додао је Додик.

Он је данас након састанка са руским амбасадором Петар Иванцов, рекао да ће руског председника, Владимира Путина, на предстојећем састанку обавестити о припремама за референдум, који ће сигурно бити одржан и који није уперен ни против европских интеграција, нити је антидејтонски.

Он је Иванцову пренео да Српска сматра да је Савет за спровођење мира нелегално тело, непредвиђено Дејтонским споразумом и да је много учинило у охрабривању високог представника да учини криминал рушећи тај споразум у многим стварима, преноси Радио Слободна Европа.

– Рекао сам да ароганција која долази са те стране и неприхватање слова Дејтона представља обележје рада и политичког притиска тог већа. Што се тиче одласка у Москву, питања о којима ћемо разговарати су политичка и економска –  рекао је Додик.

Председник Српске је истакао да овај референдум о Дану Републике у РС, заказан за 25. септембар, није прича о статусу, нити и о отцепљењу РС.

„Нама је примарно да завршимо овај део посла. На нашем дневном реду није сецесија, већ нека друга питања. Да ли ће то бити питање статуса у неким годинама које долазе, да ли ће то моја генерација урадити или не, ја то не знам“, казао је Додик.

Претпоставља, каже, имајући у виду кретања и грубу силу наметања, те одузимања надлежности да ће све опет бити враћено на причу да је „дара превршила меру“, па би можда и то могло да дође на дневни ред.

Осврнувши се на саопштење Амбасаде САД у БиХ да је референдум антидејтонски, Додик је рекао да се да нико не треба да крши Дејтон и залаже се за то да се треба вратити „слову“ Дејтона.

„Не верујем да је могуће убедити цивилизовани свет да је Америчка амбасада у праву када каже да је референдум – изјашњавање народа – кршење међународног уговора. Углавном, што се тиче Американаца није, наравно, добро са њима имати проблеме, али, дођете у позицију некада да морате“, рекао је Додик за РСЕ.

Упитан да ли има неког „кеца у рукаву“, Додик није конкретно одговорио, али је рекао да ће на референдум изаћи чим се ујутру пробуди.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Путин је континуитет, не повлачим се!

* Обавезна поља