asad-10ДАМАСК – Сиријски председник Башар ал Асад сматра да су ваздушни удари коалиције на челу са САД на његове снаге на истоку Сирије протеклог викенда „флагрантна америчка агресија”, наводи АФП.

Ројтерс преноси да је Асад рекао и да је напад изведен на положаје сиријске војске близу Деир ал Зора показао „повећану подршку терористима од оних земаља које се супротстављају Сирији”.

Агенција подсећа да су САД изразиле жаљење због инцидента који је појачао напетости између Вашингтона и Москве која је главни савезник Дамаска. Велика Британија је данас објавила да су и њене трупе учествовале у ваздушним нападима у којима је, према различитзим изворима, страдало између 62 и 90 сирисјких војника.

Руско Министарство одбране данас је саопштило да је бесмислено да снаге под командом сиријске владе једнострано поштују примирје док их притом нападају екстремисти које не могу да зауздају САД.

Једнонедељни прекид ватре у Сирији ближи се крају, а, како наводи сиријска војска, прекид ватре истиче дан након врло крвавог викенда.

Договор о прекиду ватре је ступио на снагу у вечерњим сатима 12. септембра, уз подршку руских војних снага, са надом да ће окончати сиријски петогодишњи сукоб, наводи АФП.

AsadНакон само пар дана релативног примирја, ескалирали су сукоби широм земље, што је кулминирало смртоносним ваздушним нападом коалиције предвођене Сједињем државама на положаје сиријске војске и најновијим нападима на Алепо.

Напад на сиријску војску је покварио односе основних потписника, Вашингтона и Москве, који су најављивали да ће појачати сарадњу у борби против џихадијских група уколико примирје потраје недељу дана.

Неименовани високи војни званичник у Дамаску изјавио је за АФП да примирје истиче данас у 17.00 сати по локалном времену уколико нико не најави евентуални продужетак прекида ватре.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Асад о америчким нападима на сиријску војску

* Обавезна поља