dodik-proslava dana srpskeСAРAJEВO – Председник Републике Српске Mилорад Додик и председаваjући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изразили су данас задовољство исходом састанка у Источном Сараjеву, на ком jе постигнут договор о механизму координациjе и потписано Писмо намере за кредитни аранжман са MMф-ом.

На конференциjи за новинаре после састанка коме су присуствовали и премиjерка РС Жељка Цвиjановић, председаваjући Савета министара Денис Звиздић и федерални премиjер фадил Новалић, Додик jе рекао да су у вези са механизмом координациjе постоjала три спорна питања и да су сва три позитивно решена, пренела jе РTРС.

Реч jе о питањима председавања, представљања према EУ институциjама и одлучивања, рекао jе Додик и навео да су тиме створени увjети да РС прихвати механизам координациjе и да су коначно завршена натезања ко jе у праву, а ко ниjе.

Председник РС jе истакао да jе договорено да се одлучуjе консензусом, а коjи укључуjе представнике Владе фБиХ, Владе РС и Виjећа министара БиХ.

„Aко нема представника, нема ни одлуке. Нема гласања, а ни концензуса без нас“, рекао jе Додик, преноси клиx.ба

„Oвим jе престало натезање око тога ко jе у праву, ко ниjе. Што се Писма намере тиче, оно jе већ потписано и послато у Вашингтон“, истакао jе Додик.

Писмо о намерама потписали су Новалић и Звиздић.

dodik-bakir-1

Шеф делегациjе EУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк коjи jе сазвао састанак, захвалио jе Додику и Изетбеговићу и осталим члановима две делегациjе на спремности да се договоре око ствари везаних за наставак европског пута.

„Показали су државничку зрелост“, рекао jе европски званичник.

MMФ jе претходно одложио кредитни аранжман БиХ, jер Звиздић и Новалић нису потписали Писмо намере.

Звиздић jе тада рекао да Писмо намjере о новом кредитном задужењу БиХ код MMФ-а ниjе потписао због неусваjања броjних важних докумената, коjи требаjу да трасираjу европски пут БиХ, попут С СП-а, механизма координациjе и других.

Изетбеговић jе на конференциjи за новинаре изjавио како jе са Додиком разговарао о будућности европских интеграциjа БиХ те да jе у том погледу и постигнут договор у вези с механизмом координациjе, саобраћаjном стратегиjом и аранжманом БиХ с MMФ-ом.

Oн jе рекао како jе риjешен сет питања због коjих jе поново отворен пут БиХ ка EУ, при томе истичући како кредитни аранжман с MMФ-ом не подразумиjева само добиjање новца већ и сет реформи, преноси клиx.ба

На питање да ли jе било приче о одржавању референдума у РС, Изетбеговић jе одговорио да ниjе, додаjући да jе било говора само о европским интеграциjама БиХ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Решена спорна питања

* Обавезна поља