dodik-južni-tokБАЊАЛУКАМилорад Додик, председник Републике Српске, у разговору за Данас каже да још није размишљао да ли ће некој од политичких партија у Србији дати подршку пред мартовске парламентарне изборе. Наводи да се у овој фази кампање укључује само као пријатељ одређених партија или организација.

„Уосталом, резултат изборног процеса у Србији је потпуно известан, јер је према свим анкетама неприкосновена победа Александра Вучића и Српске напредне странке. Ту победу нико и ништа неће угрозити“, истакао је Милорад Додик за Данас.

Српска демократска странка вас оптужује да се поново мешате у изборе у Србији, што поткрепљују вашим сусретом с лидером ДСС Војиславом Коштуницом.

– Наш састанак у Андрићграду није имао никакав политички предзнак. Коштуница је један од ранијих премијера Србије, с којим сам лично добро сарађивао. Овде у Републици Српској влада уверење да је Коштуница значајно помагао РС. То је касније чинио и председник Борис Тадић, а сада Александар Вучић.

Опозициона СДС, ипак, тврди да поткопавате актуелну власт у Србији, односно Вучића.

– Наравно да то није тачно, јер одавно се није десило да се у Србији води изборна кампања с тако извесним резултатима. Вучић и његова партија имају несумњиво велику подршку и мој сусрет са било ким не може да угрози његову недвосмислену и неупитну победу на тим изборима. Уосталом, ја сам веома задовољан сарадњом и контактима које имам с Вучићем и то ћемо наставити.

Младен Босић из СДС тврди да подривате владу у Београду, која се бори против корупције и криминала, због ваших веза с тајкунима у Србији и због пара које су изнете из Српске.

– То је ноторна лаж и прича за дневно политичке потребе. Моји контакти са господином Мишковићем били су искључиво везани за ширење његових пословних активности у РС. Послови који су овде обављани урађени су у складу са законима и није било никаквих злоупотреба. То што било ко ради у Србији јесте ствар србијанских органа и њихових активности и ја никада нисам оспоравао акције легалних институција. Међутим, ако је ико првак у лажима, корупцији, криминалу, убиствима масовним и појединачним и свакаквим другим, то је онда СДС.

Кажете да су односи Србије и РС добри. Да ли су на узлазној путањи?

– Добри су и интензивни и свакако, у зависности од теме коју имамо, веома ефикасни. Имали смо недавно ситуацију, која је била правовремена и добра, а то је позив господина Вучића мени и Босићу на разговор поводом дешавања у БИХ. И ја то поздрављам.

Емил Влајки, потпредседник Републике Српске, тврди да су у БиХ на делу „наранџаста револуција“ и „политизовани ислам“.

– Господин Влајки има право на свој став. Што се тиче РС, јасно је да је БиХ нефункционална, готово немогућа земља, и нисам ја први који о томе говори. Постоји такво јасно уверење и у међународној заједници. Зато она, и поред све војне, финансијске и обавештајне присутности у БИХ, више није тако активна. Схватили су да се ради о узалудном послу – оживљавање мртваца који се зове Босна и Херцеговина.

 

Да ли БиХ прети украјински сценарио?

 

– Мислим да је ово сада, с овим немирима, био последњи покушај одређене групе у међународној заједници да моделира ситуацију сличну оној коју смо гледали у Либији, Алжиру, Сирији, Тунису и сада у Украјини. Циљ је био да се почетно социјално незадовољство брзо каналише у неке политичке захтеве. Све то се могло видети у Федерацији ових дана, где је у почетку на улицама свакако било социјално угрожених људи, али чије је незадовољство искористио такозвани невладин сектор, кога плаћају стране земље, да би у земљи направио хаос.

Ко, по вама, онда стоји иза тих протеста?

– Тужилаштво у БИХ, које спроводи истрагу о том насиљу и паљењима, има проблем зато што се многи странци мешају и не дозвољавају да му ТВ куће достављају своје снимке и материјале. Данас у Федерацији постоји паралелна власт неких „пленума“ и званичне власти која уопште није власт. Ти „пленуми“ се одржавају по неким хладним домовима културе уз подршку странаца. Могли смо да видимо чак и глумца Радета Шербеџију, који тамо нешто подржава.

Да ли је циљ можда „Дејтон 2“

– Постоји неки посебно мотивисан политички интерес да се овде инсценира ситуација за политички ангажман странаца, како би се моделирала нова структура БиХ. Ми тачно знамо имена људи који су у то уплетени и где су све стационирани ти „страни стручњаци“.

Откријте нам бар неко име. Из које земље они долазе

– Од свуда су. У сваком случају, циљ је да се уз неко наводно незадовољство створе предуслови за изборни процес који се очекује у БиХ крајем јесени. Циљ је промена актуелне структуре власти и довођење, бар што се тиче РС, мекше политичке структуре. Оне које могу да се моделирају као што је СДС, као што су Младен Иванић, Драган Чавић, који је потписао извештај о Сребреници. Он је фаворит међународне заједнице у РС, јер ће увек потписати оно што се од њега очекује да уради. СДС је опет била првак света у сервилности према странцима.

Зашто ви нисте по вољи међународној заједници?

– Јер, док је ова власт у РС, странци не могу да раде шта хоће. Странци мисле да овде треба да се тренирају, као да ми имамо нека три живота да се тренирамо с њима и да живимо у неком трећем животу, ако га буде

Може ли се, ипак, изазвати нестабилност у РС?

– Као најодговорнији човек у РС могу да потврдим да су ствари под контролом и да функционишу институције. Поносан сам на један број људи у РС што нису насели на такве провокације и изазове од стране маргиналних политичких група и представника неког невладиног сектора, студената, који имају 35 година и још нису ни апсолвенти.

Да ли су за вас прихватљиви ванредни избори на територији целе БиХ?

– Никакав проблем нису ванредни избори, али би то била непотребна и компликована авантура. Они нису предвиђени ни уставом ни законом, јер треба мењати Устав БиХ, а ми већ четири године не успевамо да се договоримо ни око неке баналне ситнице. По анкетама које су доступне, а нас највише занимају оне које странци раде само за себе, подршка мени и мојој партији је неприкосновена, тако да немамо ниједан разлог да избегавамо било које изборе

Да ли сте за промену Устава БиХ, коју заговара министар спољних послова Аустрије?

– Ког устава, шта министар спољних послова Аустрије има с тим?! Није ни пристојно да се политичар из друге земље бави нашим уставом. То је онда директно мешање у унутрашње ствари, какве-такве, никакве Босне и Херцеговине.

Зашто сматрате да је за БиХ најбоље решење конфедерација?

– Зато што би био свако на своме, а опет би се сачувао неки оквир. Имали бисмо договорених неколико заједничких функција, као што су спољни послови и заједнички простор, али бисмо имали свако своје јасне и чврсте надлежности, док би БиХ спроводила само оно што се договори. БиХ не може да преживи, јер је она паћеничко место за све и, уколико тај простор у било ком геополитичком смислу може да опстане, онда може да опстане само као конфедерација. Или чак и као унија добровољно удружених држава на њеном простору, од којих је једна Република Српска.

Инвестиције каквих нема ни у Србији

И у Републици Српској има с правом незадовољних социјалних група, то морате признати…

– РС је суочена са изазовима економије, али то није наш куриозитет. Имали смо губитке радних места, али нисмо у банкроту, нити смо у икаквим видљивим могућностима да се то деси. Чак сам уверен да РС у овом тренутку спроводи неколико инвестиција, каквих нема ни у Србији ни у Хрватској.

Могу да протестују, али по закону

Како ћете реаговати ако незадовољни ипак изађу на протесте?

– Наравно да људи могу да протестују у складу са законом. Али, овде ће функционисати држава и власт. Они који хоће да протестују могу мирно да то раде, могу да галаме колико год хоће, да вичу и вређају, да букаџије из невладиног сектора причају ово или оно. То нас не занима. Међутим, сваки покушај насиља и нарушавање јавног реда и мира биће енергично спречени и ја вас уверавам да полиција РС то може.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Резултат избора известан

* Обавезна поља