dodik-putinБАЊАЛУКА– Председник Републике Српске Милорад Додик састаће се с руским председником Владимиром Путином приликом његове посете Београду, која је заказана за 16. октобар.

Додик је изјавио да га је Путин лично позвао на састанак у Београд.

„Приликом разговора с Путином у Москви, где смо премијерка РС Жељка Цвијановић и ја боравили половином септембра, он је рекао да очекује да се након избора у БиХ видимо у Београду. Наравно да ћу се тада поново видети с њим“, рекао је Додик.

Како подсећа Глас Српске, Путин је на недавном састанку у Москви пожелео Додику успех на предстојећим општим изборима у БиХ, заказаним за 12. октобар.

Истакао је да се односи између Српске и Русије успешно развијају, што је позитиван фактор у ситуацији у региону.

Званично је потврђено да ће се Путин 16. октобра састати са српским званичницима и присуствовати војној паради поводом 70 година од ослобођења Београда и победе над фашизмом.

Мишљења око војне параде и посете Путина Београду су подељена. Новинар Тим Џуда је за Радио Б92 рекао да би комбинација Путина и параде могла би да изазове лоше реакције на Западу. Међутим, према речима немачких званичника, Берлину не смета посета Путина Београду.

Срби у БиХ спремни за државу

ТРЕБИЊЕ – Милорад Додик, кандидат СНСД-а, ДНС-а и СП-а за предсједника РС, казао је да јаког народа нема без јаких лидера и одлучних људи попут Жељке Цвијановић која у Сарајево иде да брани РС.

„Ми морамо бити тим, а ви сте дио тога нашег великог тима који гради и који ће градити Републику Српску, јер је Босна и Херцеговина несигурна земља, земља коју ми видимо као лабаву конфедерацију, јер Срби имају и снагу и памет и мудрост, дакле све предиспозиције да створе и имају државу“, казао је Додик на на централном митингу у Требињу.

Иначе, Додика и Жељку Цвијановић, кандидата за српског члана Предсједништва БиХ,  на платоу испред Дома културе у Требињу дочекале су хиљаде грађана овог града.

„Једино што могу одговорити на овакав дочек јесте да ћемо испунити сва ваша очекивања, јер волим овај град и у њега сам радо долазио и када сам побјеђивао и када сте ме одбацивали, и шта год ви радили ја ћу вас вољети и долазити вам“, поручио је Додик бројним Херцеговцима.

Радостан што су га, поред бројних симпатизера, дочекали и кандидати за Народну и Парламентарну скупштину из овог краја, као и прослављени режисер Емир Кустурица који је, како рече, једини избор јер подразумијева сигурност, предсједник Додик је казао да се и он и Жељка Цвијановић, у ствари, осјећају сигурним када виде „снагу Требиња које их прати“.

Жељка Цвијановић је потврдила да неће имати компромиса када је у питању Република Српска која, како додаје, неће бити мјесто привитивизма, већ мјесто добрих ђака, добрих студената, правника, љекара, политичара и свих оних сегмената друштва које Српска, у ствари, има од свога оснивања.

„Зато смо се овдје и окупили – да кажемо да желимо промовисати свој напредак и да кренемо према Сарајеву, не са бијелом заставом, већ са заставом у бојама Републике Српске коју ћу ја носити, али предвођени предсједником који оде у велику Русију, састане се тамо са великим предсједником, а он му каже – наставићемо сарадњу у истом капацитету и након ових избора“, казала је Цвијановић.

Лука Петровић, предсједник ГО СНСД и носилац листе кандидата за Народну скупштину из Изборне јединице девет,  истакао је да ће СНСД и убудуће унапређивати и Требиње и привреду овог града.

„СНСД народу нуди оно што му је данас најпотребније, а то је слобода и достојан живот у својој држави, у којој се ми не бавимо политичком фантастиком већ животом и радом, али при томе морам поручити да Требињци имају и додатни разлог да гласају за наше кандидате, јер двије године трпимо кабадахије у локалној власти које су свој мандат претвориле у непрекидну изборну кампању, покушавајући овај град довести у конфликт са свим институцијама Републике Српске, али су их грађани већ препознали и овога ће пута гласати исправно“, истакао је Петровић.

Љубица Миљановић и Валерија Лаки, кандидати за одборнике у Народној скупштини РС из  ове Изборне јединице, поручиле су да је 12. октобар дан када грађани Требиња не смију погријешити, јер се тога датума бира наша будућност.

На побједу Републике Српске која, како каже, подразумијева једино гласање Требиња за СНСД, позвао је и Благоје Шупић, кандидат  за Парламентарну скупштину БиХ из ове изборне јединице.

Скупу су се обратили и Никола Шпирић, нослиац листе за Парламентарну скупштину БиХ,  и Драган Калинић, лидер Савеза за демократску Српску. Бираче СНСД-а је поздравио и Владислав Владичић, предсједник Изборног штаба ГО ове странке у Требињу.


Извор: Танјуг, Независне новине

Оставите коментар

Оставите коментар на И Додик са Путином у Београду

* Обавезна поља