ukrajina-donjeck-granatiranje-unisten-autobus-02-10-2014-1У јучерашњем гранатирању Доњецка 11 особа погинуло, а више од 40 рањено

Најмање 11 људи је погинуло, а око 40 је рањено у артиљеријском нападу украјинске армије на Доњецк 01. октобра. 9 од њих је погинуло када је граната пала на станицу градског превоза, а 2 – у школу.

Војска ДНР је саопштила да украјинска армија гађа стамбене квартале са стране аеродрома и да су они приморани да одговоре на ватру. У граду је напета атмосфера. Примирје се, уопштено гледано, поштује, али стране се регуларно оптужују за кршење примирја.

Пуцњава и пожар код аеродрома у Доњецку снаге самоодбране покушавају да га заузму

Проруске снаге покушавају данас да освоје аеродром у Доњецку који је под контролом снага украјинске владе, јавља BBC.

Извештач РИА Новости дотле јавља да је на аеродрому у Доњецку избио пожар и да се над аеродромом диже густ стуб дима који се види чцак из центра града.

Како се наводи, претпоставља се да гори складише горива и мазива.

Руска агенција јавља и да иако се примирје у целини поштује, има периодичне пуцњаве, посебно у области аеродрома који је под контролом кијевских снага.

Проруске снаге кажу, наводи РИА Новости, да се са аеродрома периодично отвара ватра на град и да они морају да одговоре, додајући да су јутрос украјински војници поново гадјали стамбене четврти града, а побуњеници морали да узврате.

Како навоид BBC, проруске снаге су покусале неколико пута последњих седмица да освоје аеродром, који се налази северозападно од града, а то подручје нападају од среде, иако је на снази примирје од 5. септембра.

Путин: Санкције јачају одлучност РФ у намери да развија земљу

Санкције Запада и САД само јачају одлучност РФ да побољшава резултате у развоју земље, изјавио је председник РФ Владимир Путин.

Он сматра да РФ наредних година мора направити јаке националне компаније у прерађивачком сектору, које ће моћи да производе конкурентну продукцију.

Путин је уверио да ће држава пружити подршку секторима и компанијама на које су утицале „неоправдане спољне санкције“ и учествовати у повећању капитала банака.

Украјина: Лакши приступ НАТО државним тајнама

Саветницима НАТО ће бити олакшан приступ неким државним тајнама Украјине. Таква одлука је донета на седници владе Украјине, изјавио је министар Остап Семерак.

Према његовим речима, таква група саветника је већ стигла у Кијев.

Он је рекао да је у Украјини био стари, утврђен још у време СССР и „гвоздене завесе“, систем приступа затвореним објектима и документима са ознаком „тајна“.

Он сматра да ће нова одлука владе обезбедити развој односа са „пријатељима Украјине из НАТО“.

Русија: Украјински министар Валериј Гелетеј чинио геноцид над проруским становништвом

Руске власти саопштиле су да су отвориле истрагу против украјинског министра одбране Валерија Гелетеја, осумњиченог за геноцид над проруским становништвом.

„Истрага је отворена против украјинског министра одбране Валерија Гелетеја осумњиченог за организовање убистава, примену забрањених метода ратовања и за геноцид“, саопштио је руски Истражни комитет.

Истрага се односи и на начелника Генералштаба украјинске војске Виктора Муженка, команданта 25. бригаде украјинске војске Олега Микаса, као и на друге високе украјинске војне званичнике.

Руске власти оптужују Гелетеја и друге војне званичнике за наређивање убистава проруског становништва у Луганску и Доњецку, где су неколико месеци били сукоби између украјинских снага безбедности и проруских побуњеника.

Русија је подигла оптужницу против припадника специјалних јединица украјинске војске Сергеја Литвинова за убијање цивила у источној Украјини.

Власти у Москви су навеле да Литвинов није ухапшен у Украјини и пребачен у Русију, већ се сам предао.

ДНР: Гори аеродром у Доњецку

Огроман пожар избио је данас на међународном аеродрому „Сергеј Прокофјев“ у Доњецку, јавља РИА Новости.

Велики црни стуб дима уздиже се изнад аеродрома, а ветар га носи баш према центру града.

Милиција самоодбране самопроглашене Доњецке Народне Републике претпоставља да се запалило складиште горива и мазива.

Иначе, сам аеродром држи украјинска војска, која је у чврстом окружењу бораца самоодбране ДНР.

Путин разговарао телефоном са Меркел

Владимир Путин је телефоном разговарао са канцеларом Немачке Ангелом Меркел о ситуацији у Украјини.

Истакнута је важност строгог поштовања мировног споразума из Минска, првенствено прекида ватре, повлачења тешке артиљерије обе стране, обезбеђења ефикасног мониторинга ситуације по линији ОЕБС.

Путин је посебну пажњу скренуо на то да се не допусти гађање цивилних објеката са стране украјинске армије.

Лидери двеју земаља су се заложили за што брже постизање и реализацију договора о украјинском гасном проблему.

Они су дискутовали и о сарадњи у борби против ИД. Договорено је да се дијалог настави на самиту АСЕМ 16-17. октобра у Милану.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Нове цивилне жртве у Доњецку

* Обавезна поља