Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Српска примарно заинтересована да јој се врате изворна овлашћења предвиђена Дејтонским мировним споразумом, те поручио да је, уколико то не буде могуће, нико неће задржати у БиХ.

„Пошто су та овлашћења укидана одлукама високих представника мимо Дејтонског споразума, а који је кршен и одлукама страних судија, Српска је одлучна да афирмише своја изворна Дејтонска овлаштења“, рекао је Додик новинарима испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Он је подсетио да се данас прославља 25 година Републике Српске и да то говори да је Српска успела да опстане у готово немогућим условима и околностима огромног међународног интеревенционизма који је проткан и деловао на бази бошњачког идеализма о томе како БиХ треба да изгледа.

„Данас, 25 година после, Република Српска је одлучна да живи свој живот као држава и одлучна је да у складу са Дејтонским споразумом упражњава своја изворна права“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска сматра да је то њено међународно право и да мешетарење међународних представника и страних судија у Уставном суду БиХ „не може бити мера наше слободе“.

„То је мера неслободе за нас и зато ћемо ми одлучно одбацити сваки покушај наметања квазиодлука донесених у Уставном суду БиХ“, рекао је Додик.

Председник Републике је навео да Српска иза себе има шта да покаже – пре 20 година имала је БДП од 1,7 милијарди КМ, а данас он износи 9,3 милијарде КМ, а о развоју говоре и многи изграђени путеви међу којима је 80 километара ауто-путева, многи објекти, инфраструктура, као и Термоелектрана „Станари“, прва која је изграђена на овим просторима после 50 година.

„То су успеси Републике Српске којој су многи знани и незнани људи дали знање и љубав, а којима се ја захваљујем и свима честитам Дан Републике“, навео је Додик.


Извор: РТРС. Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Српска ће вратити Дејтонска овлашћења

* Обавезна поља