Milorad-Dodik 1Председник Републике Српске Милорад Додик у предизборну кампању за опште изборе, који ће се у БиХ одржати 12. октобра, ушао је упоредо с континуираним јавним препуцавањем с отправником послова америчке амбасаде у Сарајеву Николасом Хилом који га оптужује за корупцију.

Ту су и протести који из Федерације (другог ентитета у БиХ) безуспешно покушавају да се пренесу у РС, па и неформални захтев ЕУ званичном Београду да „обузда Додика”.

Нешто од ових околности му иде наруку, а у нечему се добро сналази, па је истраживање НДИ-ја објављено у четвртак показало да његова странка Савез независних социјалдемократа има подршку 34 одсто грађана у односу на 21 одсто опозиционе Српске демократске странке.

Пошто је Хил половином прошлог месеца рекао да „РС кључа од незадовољства због корупције њених лидера”, Додик је због „непримерених напада” тражио да се Хил прогласи непожељном особом у БиХ, на шта му је амерички дипломата поручио да се бави јогом како би се смирио.

Разговор за „Политику” почели смо питањем да ли је можда послушао Хила и почео да практикује јогу, а председник РС је одбрусио: „Наравно да нисам” и одмах додао да Хил злоупотребљава своју функцију и покушава да држи предавања другима.

„Видимо да је почео да дели и здравствене савете, што наравно превазилази његове капацитете. Он је обичан дипломата који покушава да се меша у унутрашње ствари какве-такве БиХ. И наравно да је недопустиво да даје лажне квалификације, при томе не осећа порив да се извини, него чак наставља да лаже и од свега покушава да направи спрдњу”, у даху је изговорио Додик.

Ни ви њему нисте остали дужни, рекавши да је „патолошки лажов и доказани смутљивац”, што звучи као наслов неке књиге Војислава Шешеља.

Ја остајем при томе да је он такав. Он је нервозан зато што РС остаје стабилна упркос свему, а његова мисија је да је разбије. Због тога не заслужује ниједну другу квалификацију него ову.

Нисте ваљда стварно очекивали да ће Председништво БиХ и министар спољних послова Златко Лагумџија да по вашем захтеву амбасадора прогласе непожељном особом?

Наравно да нисам, али сам хтео да покажем да је земља у којој владају стране дипломате – никаква земља и да нема никакву перспективу. Земља у којој трећеразредни дипломата америчке амбасаде може да се понаша на такав начин не заслужује да постоји.

Сукоби с америчким амбасадорима су вам специјалност: почели сте с претходним, Патриком Муном.

Ја нисам могао да испуним његов захтев да срушим цркву у Поточарима зато што, наводно, вређа неког другог. Зар он не схвата да је захтевом да срушим цркву повредио мене? Ето, тако смо ушли у сукоб и тако су отворили причу о криминалу и корупцији. Тај исти амбасадор је после тражио да одустанем да градоначелник Сребренице буде Србин, тврдећи да Срби не могу бити на тим функцијама. Наравно да ме је то увредило и рекао сам му: „Молим вас, напустите мој кабинет”.

Ви сте само „убили гласника”, то је била политика САД.

Ја не верујем да је то био став САД. Тај Мун је ходао у Сарајеву по разним теферичима на којима су га ови придобили причом како је све сјајно и како се живи мултиетнички. Без обзира на то што у Сарајеву више нема 150.000 Срба! Нисам ја луд да не знам да је глобална улога Америке веома важна, али нисам спреман да РС ставим у полтронски однос према захтевима Америке због, рецимо, њихових циљева у Украјини.

Рекли сте да странци притискају онолико колико им се дозволи, ви не попуштате, како ће се то завршити?

Ја немам потребу да попуштам. А насиље међународне заједнице, преваре које су чинили, ароганција коју су показивали и понижавање Срба и РС, довели су до тога да је на нивоу БиХ концентрисано више надлежности него што јој припада по уставу. Ја указујем на то, а они мисле да о томе треба да се ћути, не би ли приграбили још неку врсту надлежности, наводно, верујући у концепт БиХ коју нису успели да изграде за 20 година мира, потрошивши огроман новац за своје консултанте. Странци све нас у региону сматрају мање вреднима, а они су, као, неки „ајнштајни” који нам намећу вредности. Имали су један „златни период” када су могли путем притисака на друге политичаре у РС да девастирају институционалну снагу РС. То време је заустављено и о томе нема компромиса нити дијалога, што се мене тиче.

Ваша политичка платформа је да ће БиХ бити базирана на изворним дејтонским принципима или је неће бити. Шта ће превагнути?

Ја верујем да неће бити никаква.

dodik-južni-tok

Шта ће онда бити?

Ништа, створиће се услови да се мирно разиђемо. Најбољи начин је да они имају своју државу, ми своју. Наравно, нећемо имати кинески зид, направићемо систем у коме ће свако бити на своме уз отворен проток људи и робе. БиХ и те заједничке институције се показују као упорна сметња било каквом развоју у ентитетима. Када год треба да решимо нешто за шта су потреби заједнички органи са становишта међународних договора, то се мрцвари по неколико година. Федерација нам оспорава „Јужни ток”, оспоравали су градњу болнице у Бањалуци, термоелектрану у Станарима, аутопут за који процедуре трају годинама само да би се уговор потписао, иако све обавезе падају на РС.

Да ли званични Београд подржава ваш пут ка осамостаљењу?

Београд има своје политике и ми то ценимо. Органи Србије су апсолутно у позицији да дефинишу те политике, а што се нас тиче ми подржавамо политику територијалног интегритета Србије и по питању КиМ не дамо сагласности да БиХ призна Косово.

Пошто сматрате да са странцима треба бити опрезан, како бисте оценили политику владе у Београду која поводом Украјине покушава да буде неутрална, док сте ви јасно подржали Русију?

Па, различита је ситуација. Ми овде немамо позитивна искуства с деловањем међународне заједнице, у БиХ је значајан део запада увек био у позицији да креира политике и даје подршку бошњачким циљевима. Ми смо у том погледу руски ангажман доживљавали као веома коректан јер је поштовао међународни поредак и право. Став Русије је ни мање ни више од онога што ми желимо да видимо у БиХ. С друге стране, апсолутно ми је јасна позиција ЕУ у Србији, али је јасно и да право дефинисања политике припада искључиво институцијама Србије.

Шта је с најављиваним кредитом из Русије, који се сада не помиње?

Он је у процедури, поменуће се када стигне, а стићи ће. Наравно да су на то утицали и догађаји у вези с Украјином и сви ови силни непринципијелни напади и санкције Русији. Процес око одобравања тог кредита није заустављен и ми смо у дневном контакту с институцијама Руске Федерације и имамо уверавања да ће га бити.

Хоће ли бити одобрен пре избора?

Биће када буде.

Очекујете ли до избора покушаје дестабилизације РС споља чија би сврха била утицај на резултате избора?

По функцији коју обављам имам више информација него други и могу да их проценим на стручан начин. Познато је да да странци овде покушавају да одрже мит о демонстрацијама у Федерацији као да су оне доказ нечега. Уз помоћ наших безбедносних служби знамо да неки странци преко невладиног сектора стварају на Палама, у Добоју, Бијељини и Бањалуци центре из којих би непосредно после избора, тврдњама да ће избори бити покрадени, покушали да дестабилизују постизборну ситуацију и изазову незадовољство и атмосферу јавне побуне. Они једноставно не могу да се помире да моја политичка опција победи јер је она превише окренута заштити статуса РС, а они то не желе. Ми знамо и имена странаца који то раде, пратимо њихове доласке из центара региона, знамо начин на који раде и људе с којима то припремају. Морам рећи да ће прва одлука нове власти бити да усвоји закон о финансирању невладиног сектора. То ће у целости бити преписан амерички закон, само ће уместо САД писати РС.

Којим државама је у интересу да не победите на изборима, САД?

Њима и неким другим, али ја мислим да су више у питању појединци а не Стејт департмент. Амерички људи и амбасадори овде више нису тако моћни као што су некада били јер је читав регион, а посебно БиХ, на занемарљивом месту због њихових осталих жаришта у свету. Тако да је њиховим људима који овде бораве готово препуштено да сами креирају политику, у чему они најчешће показују неспособност.

dodik-konferencija-bih

Ипак вас већ 15 година оптужују за криминал и корупцију.

Од којих ниједна није доказана. Моју наводну корупцију је истраживало 16 тужилаштава широм света. Ако је ико опсервиран на овим просторима, онда сам то ја. И на крају немају никакве доказе, него само причају у начелу јер ништа нису могли да ми нађу. Веома је сумњиво када вас упорно терају на причу о криминалу и корупцији, а ви видите да се читав глобални сукоб назире око Украјине. А тамо сте могли да видите веома важне људе који су везани за енергетски сектор Украјине, који спремају погибију људи како би остварили своје пословне интересе. То је корупција на највишем могућем нивоу, а нама воле да држе предавања.

Да ли је ваша подршка Израелу поводом рата у Гази изазвали председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да каже да „очекује да ће муслимани једног дана толико ојачати да ће морати да реагују како треба и Немачка и САД”? Да ли је то на трагу изјава турског премијера Таипа Ердогана о турској заштити муслимана у БиХ?

Није, него на основу књиге коју је написао његов покојни отац Алија Изетбеговић „Исламска декларација”, у којој пише да муслимани, док су мањина, треба да се умире и прилагоде средини, а када постану већина да наметну шеријат. А Бакир ту књигу редовно чита, мада се мало занео када је покушао да одржи лекцију Американцима и Немцима. То говори о јачању панисламског покрета и борби за лидерство у том покрету у коме Ердоган игра једну од важних улога.

Ваша идеја да би Срби из РС и дијаспоре требало да имају своје посланике у Скупштини Србије није баш наишла на одушевљење?

Ја то нисам ни рекао да би се неко одушевљавао. Морам да кажем да то није ни нова ни моја идеја. Они који не желе јаку Србију против су те идеје, јер желе дезинтегрисану и још скраћенију Србију, без Косова и неких других простора. Заиста не желим да се мешам у унутрашње ствари Србије, али сматрам да као представник републике у којој живи милион и триста хиљада Срба имам право да испоставим такав захтев. Чуо сам разне непристојне оцене те идеје, па је чак ЛДП рекао да је боље да се бавим собом и платим порез. Ја редовно плаћам све своје обавезе, али то говори само како они немају аргументе. Поставља се питање зашто је баш тај ЛДП против чињенице да Срби из региона имају своје представнике у Скупштини Србије, а нису против да Хрвати из БиХ имају своје представнике у Сабору Хрватске.

Београд ће вероватно на изборима у РС имати фаворита. Хоћете ли то бити ви или СДС?

Не знам. Неутралност коју могу да видим из контаката које имам говори да се власт у Србији неће мешати у наш изборни процес. Мада не мислим да је то најбоље одабрана политика. За Србију уопште није свеједно која ће политика преовладати у РС. Али ја не могу да утичем на њихове политичке одлуке.

Јапански амбасадор се додворава Американцима

Јесте ли се препознали у изјави јапанског амбасадора у Сарајеву Хидеа Јамазакија који је пре неколико дана рекао да је запрепашћен бахатошћу политичара у БиХ и да су пљачка, корупција, непотизам и ротациона светла за нижеразредне чиновнике непојмиљиви у Јапану?

И ја сам запрепашћен. Не, није се односило на мене, ваљда на политичаре у БиХ, али и ја сам један од њих. Морам да кажем да смо захвални Јапану и његовом народу за сву помоћ коју су нам дали: то је била најчистија помоћ јер није никада била политички условљавана. Али нам је било видљиво да је Јапан увек некритички био на страни САД, Британије и других земаља које су овде у функцији провођења мира и никада се није супротстављао, чак ни на очигледна кршења међународних уговора. Али то, на неки начин, сматрамо и нормалним. Тако да је ово што је рекао амбасадор више последица полтронства према Американцима и Хилу, него што је то његова памет.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик за Политику

* Обавезна поља