minsk-lideriБЕРЛИН – Вође Немачке, Русије и Украјине Ангела Меркел, Владимир Путин и Петро Порошенко договорили су конкретне мере које ће омогућити посматрачима ОЕБС-а да надгледају примирје на терену у источној Украјини, саопштио је данас Берлин.

Три лидера договорили су се о овоме синоћ у телефонском разговору немачке канцеларке са двојицом председника.

„Имајући у виду ситуацију у Дебаљцеву“ троје лидера „договорило се о конкретним мерама које ће дозволити ОЕБС-у да надзире ситуацију на терену“ пошто споразум из Минска предвиђа почетак повлачења тешког наоружања од уторка 17. фебруара, написао је у саопштењу портпарол немачкевладе Стефен Зиберт.

Тим посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу задужен за надзирање прекида ватре није могао да уђе у Дебаљцево због сукоба који се тамо воде и где још није почело повлачење тешког наоружања предвиђено да почне у поноћ.

Званичници владе у Кијеву и побуњеници узајамно се оптужују за нападе који их спречавају да повуку тенкове, ракетне бацаче и тешку артиљерију са линије фронта у источној Украјини.

Пре него што је Ангела Меркел разговарала са двојицом председника синоћ, она и француски председник Франсоа Оланд разговарали су о тој теми са Путином и тада су од њега затражили да изврши свој притисак на сепаратисте да престану да пуцају, рекао је портпарол немачке владе.

На терену борбе се и даље воде око Дебаљцева, железничког чвора који се налази 15 километара од сепаратистичког упоришта Доњецка и око 65 километара од луке Маријупољ, у јужном делу линије фронта.

Према украјинској влади побуњеници су јуче испалили преко 112 граната на полжаје украјинске војске, и убили пет војника у селу Чирокину. Министарство одбране је на својој Фејсбук страници навело да су побуњеници јуче извели 38 напада, углавном ракетним бацачима типа Град и минобацачима.

Дачићев позив на уздржаност

Председавајући ОЕБС-а министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је све стране да се стриктно уздрже од свих акција које би могле да угрозе прекид ватре на истоку Украјине, који је ступио на снагу 15. фебруара.

„Очекујем да све стране покажу највиши ниво одговорности тако што ће у потпуности поштовати и придржавати се прекида ватре у свим областима, укључујући и област око Дебаљцеве“, навео је Дачић у саопштењу.

„Позивам их да се приџавају Пакета мера за имплементацију споразума из Минска од септембра 2014. године, који је усвојен 12. фебруара. Друга шанса за мирно решење конфликта не сме бити пропуштена“, упозорио је Дачић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Договорено надзирање примирја у Украјини

* Обавезна поља