jahjaga polaganje posteПРИШТИНА – Полагањем цвећа на гроб првог „председника Косова“, Ибрахима Ругове и првог команданта „Ослободилачке војске Косова“ данас је почела манифестације обележавања седме годишњице од проглашења независности Косова.

Главна свечаност ће бити одржавање свечане седнице Скупштине Косова у 15.00 часова.

„Председница“ и „премијер Косова“, Атифете Јахјага и Иса Мустафа, ће организовати пријем за представнике дипломатског кора, институција Косова и јавне раднике.

Концертом филхармоније Косова и ватрометом ће бити окончане свечаности обележавања годишњице проглашавања независности на централном нивоу.

Из кабинета градоначелника Приштине Шпенда Ахметије саопштено је да ове године општина неће издвојити средства за прославу годишњице проглашења независности Косова пошто „нема пара и зато што се Косово суочава са великим одласком њених грађана у западноевропске земље“, што су опозиционе странке оштро
критиковале.

Истовремено, портпарол „Владе Косова“, министар за рад и социјалну заштиту Арбан Абраши, изјавио је да поводом обележавања годишњице проглашења независности неће бити неких посебних манифестација.

Председници Косова Атифети Јахјаги и грађанима честитке поводом независности упутили су председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама и британска краљица Елизабета Друга.

Пре седам година 17. фебруара, Косово је прогласило независност коју је до сада признало 110 земаља.

Првог дана по проглашењу независности, Косово је признало осам земаља: први је био Авганистан, затим САД, Француска, Албанија, Турска, Велика Британија, Аустралија и Сенегал.

У Декларацији о независности коју је тада акламацијом усвојила Скупштина Косова, наведено је да ће независно Косово бити „посвећено миру и стабилности“, а држава „формирана на основу плана Мартија Ахтисарија“.

Премијери Косова и Србије су 19. априла 2013. године, после преговора уз посредовање ЕУ, у Бриселу потписали споразум о нормализацији односа двеју страна који се од тада спроводи, и наставили преговоре о решавању низа проблема.

Сељими о ЗСО

Приштина је спровела већину одредби из бриселског споразума, док Београд на том пољу има врло проблематичну историју, оценио је данас заменик министра спољних послова Косова Петрит Сељими и додао да примена Споразума иде темпом два корака напред, један назад. Он је поручио да ће Косово, када се буде разговарало о имовини, отворити питање о ратној одштети имовине коју су српски државни органи уништили као и о украденим пензијама.

– Београд, с друге стране, има врло проблематичну историју примене споразума, од сталног присуства (на Косову) и јачања паралелних структура, до покушаја блокирања Косова у регионалним организацијама или покушаја успостављања асиметрије нашег присуства у међународној заједници, што је погрешна интерпретација Споразума – навео је Сељими за агенцију Бета.

Он је навео да и поред тога што је Приштина спровела већину одредби Споразума постоји неколико питања која би требало да буду решена а што касни због постизборне политичке кризе. Без обзира на питање није прецизирао шта је то што још треба урадити.

– Примена Споразума иде темпом – два корака напред, један назад. Иако постоји осећање да је Београд почео да одустаје од илегалних тврдњи о Косову, постоје тренуци тензија које угрожавају процес примене Споразума – навео је Сељими и додао да Приштина треба да се увери да ће илегалне структуре бити укинуте на северу Косова.

Према његовим речима, пред Приштином је, сада када је договор у Бриселу отворио могућност да се закони и Устав Косова примењују на целој територији Косова, да подиже капацитете српског особља.

– Морамо да подижемо капацитете српског особља и омогућимо им да упознају нови правни оквир и прилагоде му се. Очекујемо потпуну примену Споразума о правосуђу како би грађани на северу могли да користе недвосмислене и јасне правне лекове за решавање проблема – казао је заменик Хашима Тачија.

ЗСО неће имати извршну, нити законодавну власт

На питање шта је главна препрека за формирање Заједнице српских општина, каква ће имати овлашћења и да ли Приштина планира да промени законе који би омогућили даљу реализацију бриселских споразума, он је одговорио да ће ЗСО бити благовремено формирана.

– Она неће имати законодавну или извршну власт, али ће морати да буде прихваћена као легитимно тело које може да помогне општинама да боље функционишу и пружају бољу услугу – рекао је Сељими.

Упитан да ли постоје притисци и на Приштину да би се споразуми реазлизовали и замерке на динамику њихове примене, он је навео да „Брисел пише годишње извештаје о напретку сваке земље која жели интеграцију у ЕУ“, те да је „сигурно да Приштина мора да спроведе многе реформе везане за добросуседске односе и друга питања“.

Према његовим речима, успостављање добросуседских односа Косова и Србије, ни Приштина ни Београд не могу да зауставе ако имају искрене намере да се интегришу у породицу ЕУ.

На коментар да Приштина игнорише то што Београд дуже од две године инсистира на преговорима о имовини, Сељими је навео да Београд не може да једнострано покреће било каква питња.

Србија ће морати да исплати пензије

– Питање имовине није нешто о чему ћемо разговарати с Београдом. Ако отворимо поглавље ко шта коме дугује, Косово ће отворити питање о ратној одштети имовине коју су српски државни органи уништили као и о украденим пензијама – рекао је Сељими.

– Србија мора да исплати те пензије према одлуци Европског суда за људска права – казао је Сељими и додао да Приштина очекује да Србија преузме одговорност за ранија дела у циљу постизања, не само нормализације, већ истинског помирења две земље.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Годишњица независности Косова и ЗСО

* Обавезна поља