БЕРЛИН – Ратови, кризе, посртање Европске уније, новоизабрани председник САД Доналд Трамп и тријумфални руски председник Владимир Путин – све је то отворило питања чији ће се расплет назрети тек 2017. године, пише у коментару „Дојче веле” наводећи да је година за нама била година ужаса.

„И 2016. је била „annus horribilis”, година ужаса. У свету влада хаос: на Блиском истоку се воде грозни ратови – у Сирији, Јемену, Либији, Ираку. Такозвана Исламска држава, врхунац бруталног, убилачког, фундаменталистичког терора, још није побеђена”, наводи у коментару главни уредник „Дојче велеа” Александер Кудашеф.

Према његовим речима, аутократе, деспоти, диктатори трајно су уништили нежне изданке Арапског пролећа и то с одразом на читав регион, који свакако може бити епицентар једне политичке и друштвене експлозије која би уздрмала цео свет – што ће се можда и догодити.

Изгледа као да Блиски и Средњи исток тону у неки тридесетогодишњи рат у којем кланови, племена и верске заједнице воде огорчене борбе.

Са друге стране, пише Кудашеф, Европа, на чије обале стижу избеглице са Блиског истока, и сама је уздрмана, јер је избегличка криза јасно показала да је „европска солидарност” у најбољем случају фраза која добро звучи, али која не важи у политици.

Главни уредник ДВ наводи да је ЕУ угрожена и да ни сама не може да се одлучи у којем смеру би путовање требало наставити.

„При том је већ сада сигурно да ће се, поред источноевропског повратка националним државама и идентитету, и у западној Европи мењати односи моћи: у Холандији очигледно преко Герта Вилдерса, а Француска ће у сваком случају добити новог председника – вероватно једног католичког тачеристу, што је равно револуцији”, каже.

Он наводи и да се и у Немачкој „која тренутно делује као уточиште стабилности” у септембру одржавају избори и да нико тренутно не може да замисли да Ангела Меркел – у којој год коалицији – неће више бити канцеларка.

Каже да је Меркел бастион у осцилацијама светске политике и то више од једанаест година, али да ће и у Немачкој десничарско-популистичка и национално-егоистична странка „Алтернатива за Немачку” ући у Бундестаг – са више мандата него што је многима по вољи.

„И овде побеђују десничарске идеје, иако то неће бити довољно за преузимање власти. Немачка ће и даље имати стабилну владу. И стога је Немачка сигурно сидро у немирној и непријатној светској политици. И то иако је земљу непосредно пред Божић дубоко потресао терористички напад у Берлину”, додаје он.

Као следећу несигурност, аутор наводи то што у САД на власт долази Доналд Трамп.

„Хоће ли тај председник бити урачунљив? Какву спољну политику ће водити тај бизнисмен? Хоће ли спољнополитичке односе схватити као склапање дилова или као дипломатску вештину? Да ли ће се у глобалној политици такође поставити као најмоћнији на свету? И пре свега: да ли себе види као део Запада – или види и следи само паролу Маке Америца греат агаин? Свашта ће се открити 2017”, каже.

Како објашњава, година је у светској политичкој сцени донела ренесансу Русије и Владимира Путина.

„Русија није тек регионална сила, како је одлазећи председник Обама једном приликом презриво закључио. Русија се уплиће у догађања на Блиском истоку и у Европи”, наводи.

Он оцењује и да се при том Москва пре свега залаже за војна, а не дипломатска решења, те свесно и цинично користи насиље: у Сирији или у замрзнутим сукобима, попут оног у источној Украјини.

Повратак Русије на светску позорницу је и повратак војног деловања у светској политици како би се осигурали утицај и моћ, каже.

„На то ће Запад, уколико још буде постојао као целина у години првој Доналда Трумпа, морати да нађе одговор. Као уосталом и Немачка, која традиционално има потешкоћа са интервенцијама”, закључује главни уредник ДВ.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дојче Веле о посртању ЕУ, Трампу, тријумфу Путина …

* Обавезна поља