LoncarБЕОГРАД – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да свих лекова има довољно и апеловао на становништво евакуисано због поплава, да се не враћа кућама без званичног одобрења, што је главна брана да не дође до зараза.

„Деца не смеју да се враћају кућама најмање седам дана након апсолутног повлачења воде. Пре повратка у домове, неопходно је обавити дезинфекцију, дезинскецију и дератизацију – то је једини начин да се спрече заразе”, казао је Лончар након састанка са извршним директором „Хелт конзјумер пауерхауз” Арне Бјернбергом.

Лончар је поручио да нико не треба да мисли да све може да прође као да се ништа није десило, и додао да све врсте зараза могу да се појаве и да запослени у здравству морају бити спремни на то.

Министар је навео да свих лекова има, да су обезбеђени пробиотици и инсулин и додао да су епидемиолози у приправности, да заразе нема, а да су сузбијене цревне инфекције које су се прво појавиле код полицајаца на терену.

По речима министра, лекова у Крупњу има довољно, угрожених нема, и приче да је стањe супротно томе, нису тачне.

„Апотеке и Домови здравља раде 24 сата. Немогуће је у свакој улици и насељу направити магацине за лекове”, рекао је Лонцар и додао да су све екипе на терену и даноноћно дежурају.

По речима министра, код једне особе у колективном центру посумњано је на шугу и она је одмах изолована, као и неколико особа које су имале вашке.

„Све радимо да се појава заразе спречи. Људе у прихватним центрима редовно прегледају лекари, укљуцени су и епидемиолози и психолози”, рекао је Лончар.

———————————————-

Јанковић: Објавити податке о евакуисанима

БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић препоручио је Црвеном крсту и другим формалним и неформалним организацијама укљученим у збрињавање угрожених поплавама да преко интернета или на други начин објаве податке о евакуисанима.

Подаци би требало да садрже име, презиме, годину рођења и место из којег је особа евакуисана.

„Истовремено, скреће се пажња да јавно објављивање других података из евиденције о евакуисанима, посебно података о здравственом стању и других посебно осетљивих података јесте прекомерно и проузрокује ризик по друга права и интересе грађана и да је незаконито, забрањено и кажњиво”, навео је омбудсман.

Јанковић је истакао да се сви други подаци о личности могу саопштити тражиоцима искључиво на „нејаван начин” и то само уз изричит пристанак особе на које се односе.

Препоруке из овог мишљења потребно је применити без одлагања и о томе обавестити заштитника грађана, повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића и јавност, навео је Јанковић.

———————————————-

Нема потребе за интервенцијом Робних резерви

БЕОГРАД – Министар трговине Расим Љајић изјавио је данас да је снабдевеност тржишта основним животним намирницама задовољавајућа и да уколико буде било потребе, Робне резерве могу сваког тренутка интервенисати са потребним количинама али да за сада за тим нема потребе.

Лајић је након састанка са арапским привредницима новинарима рекао да је јуче затворено шест продавница због неоснованог подизања цена додајући да су притужбе грађана на неоправдано повећање цена мање али да инспекција има проблем јер су те притужбе често неосноване.

„Ми смо сада у проблему што нажалост грађани често дају лажне податке и то нам одузима време, а ми немамо толики број инспектора”, рекао је Љајић.

Он је додао да ће инспекција упркос томе наставити да интервенише у сваком случају.

Министар је рекао да ће Робне резерве по потреби и на основу захтева интервенисати и када је реч о нафти, грађевинском материјалу и лековима.

„То ће бити врло брзо учињено доношењем формалне одлуке на влади, а зависно од потреба угрожених подручја можемо и сукцесивно интервенисати са овом робом”, рекао је Љајић.

Он је додао и да Робне резерве имају довољне количине хране и животних намирница.

———————————————-

Власт чини све да не продужи полугодиште, не ради 155 школа

БЕОГРАД – Министарство просвете чини све да школска година не буде продужена, као и да се ученици из угрожених подручја, смештени са родитељима у прихватним центрима, укључе у психосоцијалну подршку која се у њима организује.

Према подацима школских управа, данас нема часова у 116 основних и 39 средњих школа на подручју Србије, а тамо где је то могуће, настава се данас постепено нормализује.

Крајем прошле недеље било је затворено 400 од 1.764 школе, подсећа Министарство просвете и истиче да у школама које раде часови трају 45 минута и одвијају се по редовном плану и програму.

На територији школске управе Београд, односно у општинама Лазаревац и Обреновац, не ради 26 школа, а затворене су и све предшколске установе.

У Шапцу, Лозници, Крупњу, Љубовији и другим местима на територији школске управе Ваљево, не ради 57 школа, док се на територији школске управе Пожаревац настава не одвија у 38 школа, од чега 11 средњих.

Такође, 22 школе не раде на подручју Сремске Митровице и Шида, односно на територији школске управе Нови Сад.

Не ради ни девет предшколских установа на територији школске управе Ваљево, шест на територији Сремске Митровице и Шида и четири предшколске установе на територији школске управе Пожаревац.

Одлуку о реализацији ваннаставних активности, што укључује екскурзије, наставу у природи, излете, посете, организације прослава матурских вечери и друго, Министарство просвете донеће у консултацији са Републичким штабом за ванредне ситуације.

У саопштењу се истиче да прецизна процена штете од поплава настала на школским објектима још није могућа.

На угроженим подручјима јединице локалне самоуправе доносе одлуку о нормализацији наставе у школама, зависно од могућности, а пре свега водећи рачуна о безбедности деце и ученика, подсећа се у саопштењу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Довољно лекова, спречити заразе

* Обавезна поља