obrenovac rade krstinicБЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наредио је хитну и потпуну евакуацију Обреновца због новог поплавног таласа који надолази из правца Забрежја, саопштио је Биро МУП за сарадњу с медијима.

Очекује се пораст нивоа реке Саве, наводи се у саопштењу.

Марић: Нема места паници, грађани да слушају упутства

Наредба о потпуној евакуацији Обреновца донета је после извештаја да је Сава данас на пар места пробила насипе код Обреновца, али овај пут се не ради о бици с временом, изјавио је Танјугу начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Марић је после поподневне седнице Штаба за ванредне ситуације објаснио да је данас дошло до раста нивоа Дунава, што је, како је рекао, утицало на пораст Саве, и пробијања насипа код Забрежја, дела Обреновца у којем је око 300 грађана.

„За почетак, они ће, у складу са наредбом бити евакуисани”, рекао је Марић ,

„Даља евакуација до потпуне биће спроведена после процене надлежних служби”, објаснио је Марић и додао да је директор Србијавода Горан Пузовић после седнице Штаба узлетео хеликоптером да сними ситуацију и процени шта ће се даље догађати.

Марић је поновио апел грађанима Обреновца да поштују налоге надлежних, али и истакао да је све под контролом, да нема места паници и да ће сви евакуисани бити збринути.

———————————————-

Јешић: Наредбе за евакуацију се морају извршавати

СРЕМСКА МИТРОВИЦА – Командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић упозорио је данас грађане и локалне кризне штабове да морају да изврше наређење за евакуацију, када се оно изда.

„Када Републички штаб за ванредне ситуације у Београду, изда команду мени као команданту Покрајинског штаба налог, то се зове наређење, то није препорука, и то се мора послушати, иначе постоји и кривична одговорност. Лакше је да се неко исели него да нам се понови Обреновац”, рекао је Јешић за Радио-телевизију Војводине.

Он је критиковао локални кризни штаб у Општини Шид који је јуче одбио да изврши наредбу Покрајинског штаба о евакуацији села Вишњићево и Моровић, да би данас то ипак учинио, по наређењу републичких органа.

Јешић није желео да коментарише спекулације да је локални кризни штаб одбио наредбу покрајинског штаба из политичких разлога и поновио да је најважније да се сачувају људски животи.

„Да су нас јуче послушали, евакуација је могла да иде много безболније него што је то данас случај”, рекао је Горан Јешић.

Према његовим речима, водостај Саве јесте у опадању у целом току од Словеније и Хрватске према Србији, али велику опасност представља вода која се излила из корита и која се као бујица креће по Срему.

„Наш задатак је да спречимо воду која долази из Хрватске ван корита Саве, да јој не дозволимо да угрози све оно што смо урадили у претходних неколико дана у Сремској Митровици”, истакао је Јешић и додао да се највећа борба води на потезу између места Кузмин и Босут, јер је и река Босут критична у овом тренутку.

Он је навео да је село Јамена у општини Шид поплављено и под водом високом два метра, али су сви животи мештана спашени.

„Вода се у овом тренутку налази негде на пола пута од Јамене до Сремске Раче. Наша идеја је да зауставимо ту воду и да је привременим баријерама разлијемо што више на тај потез, по храстовим шумама. Све ћемо учинити да вода не продре у Сремску Рачу, која је јуче евакуисана”, казао је Јешић.

Јешић је рекао да нажалост не постоји међудржавни споразум између Србије и Хрватске о размени информација у оваквим ванредним ситуацијама, али је додао да комуникација итекако постоји.

„Водопривреда Хрватска је једна од најбољих у Европи, као што је и војвођанска водопривреда, можда је само холандска боља. Срећом, познају се људи из водопривреде Хрватске и Војводине па тако размењујемо информације”, казао је Јешић.

Према његовим речима, водопривреда је скуп систем, у који мора деценијама да се улаже, и то не само у чишћење, у опрему, у механизацију, већ у најважније – у знање.

Јешић је рекао да ће актуелна одбрана од поплава у Срему коштати око три и по до четири милиона евра.

———————————

Заустављен продор Саве у Дреновцу код Шапца

ШАБАЦ – Припадници војске и полиције и шабачки добровољци су успели да зауставе продор реке Саве кроз насип у сектору Ревеница у селу Дреновац, недалеко од Шапца.

По речима заменика шефа Штаба за ванредне ситуације у Шапцу, Бобана Бирманчевића, апелу да помогну брзо се одазвало више од хиљаду грађана који раде на појачавању бедема у реону Чеврнтија, црпне станице и Дреновца.

Он је апеловао на радно-способно становништво да се јави у Халу спортова „Зорка” и касарну да би били распоређени на критична места.

Сава код Шапца је у опадању, водостај је 636 центиметара, и опада за по један центиметар на час.

Очекује се да би криза на бедемима који попуштају могла да се реши до 20 часова.

Бедеми од врећа с песком су попустили у најнижој зони јер су се, по речима шефа Штаба за ванредне ситуације Шапца и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, претвориле у блато.

У 11 села тог града лоцираних непосредно уз обалу наложено је евакуисање становништва које спроводи полиција јутрос од 10 часова.

————————————-

Диковић позвао грађане у борбу за Шабац

ШАБАЦ – Шеф Градског штаба за ванредне ситуације у Шапцу и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић позвао је данас грађане у последњу борбу за тај град.

Према наводима из Кризног штаба, насип који брани тај град напукао је на територији села Дреновац, а угрожена је Чеврнтија, као и црпна станица у том граду.

Штаб је позвао све мушкарце да раде на пунктовима и наложио забрану рада угоститељским објектима.

Кризни штаб за ванредне ситуације Града Шапца позвао је све радно способне грађане да се хитно јаве на локацију Касарне или спортске хале „Зорка”, где их чекају аутобуси, ради одласка на критичне тачке – Чеврнтија, Црпна пумпа и Ревеница, где је неопходно да се ојачају бедеми, јавља РТС. – У току је и седница Кризног штаба.

Јачање насипа у Дреновцу Фото Танјуг

Насип више не угрожава водостај Саве, већ константна отапања одбрамбеног зида.

Диковић је јутрос објаснио да је део насипа већ претворен у блато и да бедем више није безбедан.

Одбрамбени бедем у региону Шапца дугачак 26 километара направљен је у петак када је премијер Србије Александар Вучић позвао грађане да помогну Шапцу и његовој одбрани.

Насип је подигло 6.000 волонтера.

———————————————

Диковић: Хитна евакуација мештана села у сливу Саве 

„Ниво воде око Шапца се смањује, али то не значи да је опасност прошла. Бедеми су пуни воде и прети реална опасност да дође до пробоја. Ноћас смо имали изузетно тешку ситуацију код Чеврнтије, коју је 500 војника успешно санирало за сада и спречило да се вода излије и направи катастрофу од ушћа Дрине ка Шапцу”, рекао је Диковић у Шапцу. 

ШАБАЦ –Шеф Градског штаба за ванредне ситуације у Шапцу, нацвцелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, наложио је данас хитну евакуацију мештана села у сливу Саве поред града због проблема на бедемима.

„Ниво воде око Шапца се смањује, али то не значи да је опасност прошла. Бедеми су пуни воде и прети реална опасност да дође до пробоја. Ноћас смо имали изузетно тешку ситуацију код Чеврнтије, коју је 500 војника успешно санирало за сада и спречило да се вода излије и направи катастрофу од ушћа Дрине ка Шапцу”, рекао је Диковић у Шапцу.

Генерал Диковић је мештанима села Дреновац који су на списку за сељење, али то нису урадили, рекао да је најбоље да сами оду до бедема и увере се колико пропушта, ако не верују њему.

„Доња зона бедема претворила се у блато, а цурење је први знак да бедем више није сигуран”, рекао је Диковић.

У кризном штабу донета је одлука да грађани више не учествују у одбрани Саве након 20 часова, већ да то раде војска и полиција, а донета је и забрана уласка у зону за приватна возила.

„Због могућег пробоја воде, грађани су обавештени да ако чују сигнал за евакуацију, крену од бедема лево и десно, а да за собом оставе материјална добра”, додао је Диковић.

У Штабу су рекли да је пробој воде реална могућност, али да није дошло до тога, те нема места за панику.

———————————————-

Смедеревској Паланци неопходна вода

Стање у Смедеревској Паланци је алармантно јер је тај град већ седам дана без воде за пиће услед изливања фекалија у тамошњу фабрику воде, изјавио је јутрос начелник Подунавског округа Радослав Цокић и позвао све градоначелнике у Србији да пошаљу цистерне са пијаћом водом , пумпе, флаширану воду и стручну помоћ за отклањање кварова на водоводној мрежи.

Више од 30 хиљада људи у граду нема воду за пиће, као и у селима где је вода такође загађена. Веома тешко ће бити да се успостави функција водоснабдевања што је главна ствар за сређивање ситуације након поплава које су нанеле катастрофалне последице овом граду други пут за десет година, рекао је Цокић . Он је оценио да је најмање две недеље потребно да се очисте фекалије из фабрике воде, да се дезинфикују постројења и отклоне кварови настали потапањем пумпи и мотора.

У Паланци не раде ни школе да не би дошло до појаве епидемија. Свака помоћ је добродошла, апеловао је начелник Подунавског округа.

———————————————

Диковић обишао насипе у Дреновцу

ШАБАЦ –Командант кризног штаба у Шапцу генерал Љубиша Диковић обишао је насипе у селу Дреновац на петанаестак километара од Шапца у узводном току Саве.

Диковић је том приликом похвалио припаднике Војске Србије, МУП-а, мештане и добровољце који непрестано раде на пуњењу џакова и учвршћивању обале утврда да би се предупредила опасност од могућег пробијања насипа.

Вода је у овом селу надомак Шапца подрила насипе па се сада постављају додатна ојачања са дзаковима.

Ојачања се постављају испод нивоа километарског бедема који је подигнут у овом подручју.

Диковић је раније данас наредио хитну евакуацију становништва из села уз Саву у околини Шапца, због велике опасности од пуцања насипа.

Реч је о селима Дреновац, Шеварице, Табановић, Причиновић, Мајур, Мишар, Орашац, Миокус, Драгојевац, Мрђеновац и Прово.

Заменик команданта кризног штаба Шапча Бобан Бимбашевић апеловао је да се најпре обави евакуација деце и жена, како би мускарци могли да помогну у евакуацији.

Према речима бригадног генерала Душка Жарковића, неколико стотина припадника Војске Србије уз друге грађане ангажовано је на утврђивању бедема у околини Шапца, узводно на реци Сави.

По његовим рецима, стање је под контролом, санација се врши на неколико критичних места и он се нада да ће се у томе успети.

—————————————————— 

Медицински тимови Жандармерије и САЈ-а максимално ангажовани

БЕОГРАД –Медицински тимови Жандармерије и Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) максимално су ангажовани у поплављеним подручјима, а доктори и медицински техничар Жандармерије су збринули више стотина лица и све који су били животно угрожени, саопштено је данас из МУП-а.

Како се наводи, од првог дана ангажовања полицијских службеника Жандармерије, који су међу првима стигли у Обреновац како би становницима пружили помоћ због поплава, све време су присутни доктори и медицински техничари који пружају потребну медицинску помоћ становницима тог места.

Медицински тимови Жандармерије и САЈ-а први су стигли на лице места и до доласка Хитне помоћи из Београда, збрињавали су и пружали прву помоћ лицима која су евакуисана из поплављених објеката.

Те екипе, како се додаје, даноноћно раде од првог дана и обављају преглед становништва које је остало у Обреновцу и коме се пружа сва неопходна медицинска помоћ, а у сарадњи са Министарством здравља, које је доставило одређену количину медикамената.

Угроженима се такође достављају и неопходни лекови.

———————————————————–

ЕПС: Подигнут насип, заустављено одливање бујице у басен

БЕОГРАД – Након више од два дана непрекидног, интензивног рада, подигнут је насип на реци Колубари и заустављено је одливање водене бујице у тамнавске површинске копове Рударског басена „Колубара”, саопштила је данас Електропривреда Србије (ЕПС).

На површинском копу Поље „Д” у току је испумпавање воде са шест пумпи и ради се на оспособљавању БТС угљеног система.

Оспособљена је и трећа фаза Суве сепарације огранка „Прерада” у Вреоцима, где се врши припрема угља за одвоз за Термоелектране „Никола Тесла” у Обреновцу.

У саопштењу се истиче да је на месту где је река Колубара, једна од највећих река у Србији, пробила у локалну малу реку Враничину и променила ток, урађен насип од земље и камена крупне гранулације, којим је заустављен одток реке ка коповима и вода враћена у стари ток.

———————————————————–

Оштећено 27 мостова и 161 км пута у Горњем Милановцу

БЕОГРАД – На подручју Горњег Милановца оштећено је 27 мостова и 161 километар пута, рекао је данас председник Општине Милисав Мирковић.

Мирковић је након седниће Штаба за ванредне ситуације рекао да је ће поправка инфраструктурних објеката, посебно путева и мостова бити дуготрајна.

„Морамо похвалити велики степен ангажованости и одговорности свих мештана угрожених насељених места, јер су заједно са ангажованим људством радили на томе да бране своја окужења угрожена природном силом, а и даље раде на томе да своја насеља доведу у ред и могуће првобитно стање”, казао је он, а преноси његов кабинет.

Данашњи предлог са Штаба је да и даље не раде само сеоске школе, односно истурена одељења, до којих нема пута, док све друге школе на сеоском подручју почињу да раде сутра.

Ових ће дана, после прве процене, бити одређен и новчани износ који ће запослени у Општинској управи и јавним предузећима и установама донирати.

Поподне стиже камион са хуманитарном помоћи Општине Старше, из Словеније.

———————————————————–

У РС се још тачно не зна број страдалих од поплава

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској још нема тачних података колико се особа води као нестало услед поплава које су протеких дана задесиле више градова у том БиХ ентитету.

Досад је пронађено 17 беживотних тела особа чија смрт се доводи у везу с поплавама, а најновија жртва је јутрос пронађена у Доњем Жабару.

„Има и пет тела која се не могу довести у везу с овом елементарном непогодом”, рекао је на прес-конференцији у Бањалуци министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић.

Он каже и да не може да саопшти тачан податак колико је становника РС услед поплава ван својих кућа, јер се та бројка константно мења, објавила је агенција Фена.

———————————————————–

МУП: Да се не злоупотребљавају телефони за помоћ

БЕОГРАД – Министарство унутрашњих послова позвало је данас све грађане који достављају помоћ најугроженијима, да не злоупотребљавају телефоне „кол центра”, како би они били доступни онима којима су најпотребнији.

Како се напомиње у саопштењу МУП-а, сви бројеви телефона се евидентирају, а разговори снимају и свака злоупотреба биће кажњива.

—————————————————–

Михајловић: Што пре обновити путеве и мостове

ЉИГ –Потпредседница владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас радове на обнови два моста на Ибарској магистрали, у близини Љига, и поручила да ће то Министарство обићи сва оштећења на путевима, мостовима и пругама и помоћи у санирању штете.

Потпредседница владе је рекла да држава увек има одређена средства за хитне случајеве и буџетску резерву.

„Важно је да ће влада врло координирано и по јасним критеријумима дефинисати шта су приоритети првог и другог реда”, рекла је Михајловић и нагласила да је сада најургентније да се омогући одвијање путничког и теретног саобраћаја.

Михајловић је обишла оштећене мостове у местима Моравци и Дудовица, где се саобраћај тренутно одвија једном саобраћајном траком и затворен је за теретни саобраћај.

Она је грађанима поручила да ће то Министарство учинити све да што пре имају проходне путеве.

Сва оштећења, додала је, морају да буду санирана, истичући да су „Путеви Србије” све време на терену од како су кренуле поплаве, што ће бити и у наредном периоду. Она се на томе захвалила „Путевима Србије”.

Према њеним речима, радови на два наведена моста ће бити завршени вечерас, али ће тек у наредних месец дана бити нормализован саобраћај на том делу Ибарске магистрале.

„Влада ће за неколико дана имати грубу процену штете на комплетној инфраструктури – енергетској, телекомуникационој и саобраћајној, и онда ћемо дефинисати приоритете и санирати штету”, рекла је Михајловић новинарима.

Она је додала да ће на процени штете Министарство сарађивати са локалним управама и јавним предузећима.

„Рано је још говорити о томе колика је вредност штете, било директна или индиректна”, рекла је Михајловић.

Она је напоменула да је најважније да су сачувани људски животи, да сада креће обнова и да ће све бити сређено.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Поплаве – Потпуна евакуација Обреновца

* Обавезна поља