dragan-bjelogrlic-foto-nebojsa-mandic-1452037440-818911Доста више с тим страхом! То нам не приличи. Ако премијер дозволи даљу примитивизацију Србије и хитно не заустави свеопшти куловлук, џаба му труда. Све што ваља побећи ће одавде

Драган Бјелогрлић, за разлику од већине својих колега које су се разбежале на планине или у топлије крајеве, ове хладне дане проводи у Београду.

Божићни интервју урадили смо како и приличи овом великом празнику, у снежној јануарској ноћи на Врачару, уз камин и добро вино. С прослављеним глумцем и редитељем разговарали смо о његовој каријери, сећању на детињство, политици, српској култури…

По чему памтите прославе Бадњег дана и Божића?

– Најлепше успомене носим на Божић, који сам као мали проводио код бабе и деде у Баранди. Испред наше куће деда је палио велику ватру. Окупљале су се комшије, палиле бадњаке и испијале дедину ракију. Неки су се возили на украшеним кочијама кроз село. Ми деца смо ишли од куће до куће и „коринђали“. То је стари банатски обичај, рецитују се божићне песмице и добијају дарови: „Ја сам мали коринђаш, имаш штогод да ми даш, ил‘ вина ил‘ ракије, дошо Божић код капије“. Тога више нема. Можда се некад врати.

Шта је по вама обележило годину иза нас?

– Једна од најсуморнијих година које памтим. Не толико због свеопштег сиромаштва колико због неуобичајене апатије која је завладала на свим нивоима. Апатија је најопаснија. Ја се нисам дао. Управо у тој најтежој години покушао сам да окупим филмске ствараоце да пробамо да се одмакнемо од дна које смо дотакли. И успели смо. Направили смо велики помак, добили највећи буџет у последњих 20 година. Права битка тек предстоји. Нема предаје.

Kакви изазови очекују Србију?

– Огромни. Година пред нама може бити веома важна и, искрено, надам се да ће то и бити. Биће тачно четири године како напредњаци владају. То није мало. Да видимо где смо, куда идемо, шта је урађено… Kако нам је то боље, а обећано нам је да ће бити боље. Да то осетимо а не да читамо статистике. Ако их не питамо гласно и јасно, неће нам рећи. И доста са тим страхом од власти. То не приличи Србима!

Kако оцењујете стање у српској култури?

– Kако? Очајно као и увек. Али нема кукања. Доста и с тим. Дај да се удружимо сви који не желимо да живимо у овом примитивизму. И новинари и просветари, лекари, спортисти, филмски ствараоци и сви остали чија се реч чује морају да пусте урлик који каже: нећемо да нам деца расту са оваквим медијима, да се лече у пропалим болницама, школују у обезглављеним школама, да су им криминалци идоли, а проститутке узори! И морамо да понудимо решење. Свако у својој професији. Ми смо ту да нудимо решења и тражимо од политичара да их спроводе, ако знају. Ако не знају, да нађемо оне који знају и могу. Kад то схватимо, можда нам и крене.

Kако оцењујете рад премијера Александра Вучића?

– Добро је што премијер гради путеве, подиже БДП, покушава да доведе инвеститоре… Али, ако дозволи даљу примитивизацију Србије и хитно нам не помогне да зауставимо свеопшти куловлук који се устоличава, џаба му труда. Србија се неће реформисати и све што ваља побећи ће одавде.

Свет се узбуркао, плашите ли се да не дође до општег рата?

– Не, али плашим се дугогодишње кризе са спорадичним, локалним ратовима, који ће, надам се, заобићи Балкан.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Драган Бјелогрлић – Срби, не бојте се власти!

* Обавезна поља