dragan tomic-1БЕОГРАД – Виши суд у Београду ослободио је данас оптужби бившег директора рударског басена „Колубара” Драгана Томића и његове сараднике оптужби да су учествовали у малверзацијама са гвожђем, којима је то предузеће оштећено за 58,8 милиона динара, јер није доказано да су извршили кривично дело.

У овом случају познатом и као „Мала Колубара”, ослобађајућа пресуда је изречена и за помоћника директора за комерцијалне послове Миливоја Ристића (56), заменика директора и директора од 2008. Владана Јовичића, помоћника директора за комерцијалне послове Радисава Ранковића, заменика директора Колубаре Милована Обрадовића и директор предузећа „Инос сировине Лазаревац”, које је до 2009. било друштвено, Милована Радисављевића.

Они су првостепеном пресудом, на коју тужилаштво има право да се жали Апелационом суду у Београду, ослобођени оптужби да су извшили кривично дело злоупотреба службеног положаја од јуна 2004. до децембра 2008.

У оптужници се наводи да је директор „Инос сировине” користио пријатељство са Томићем, Јовичићем и Обрадовићем и уговарао за куповину гвожђа ниже цене од тржишних, па је тако „Колубара” оштећена за 58.832.390 динара.

Руководиоци „Колубаре” се терете и да нису предузимали никакве мере према „Инос сировинама” због неплаћеног дуга за гвожђе.

Приликом изрицања пресуде судија је рекао да током поступка није доказано да су они извршили кривична дела, којима је оштећена Колубара.

Није спорно да су они потписивали уговоре са предузећем „Инос” о продаји секундарних сировина, али то није кривично дело, а није доказано да су окривљени знали да су сировине продавали по ценама низим од тржишних, рекао је судија образлажући одлуку.

Томић је на почетку суђења прошле године негирао оптужбе и рекао да су он и други оптужени жртве медијске хајке под називом „Превара века”, односно „Афера Колубара” са циљем да се ДС С, чији је члан, уништи и представи као криминално удружење.

Томић је био у притвору Окружног затвора од хапшења 2. октобра 2011. до 21. септембра 2012. године.

Против њега је подигнута је још једна оптужница Тужилаштва за организовани криминал, која га са још 27 окривљених терети за злоупотебу службеног положаја поводом закупа механизације од више приватних предузећа за потребе „Колубаре”, којима је оштетио то предузеће за 938 милиона динара, односно око 8,4 милиона евра.

Суђење по тој оптужници још није заказано.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Драган Томић ослобођен оптужбе

* Обавезна поља