dodik12ПРАГ – Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је састанак политичких лидера из БиХ у Прагу био беспотребан и безуспјешан, те да није договорен ни избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Додик је нагласио да је погрешно изречена оцјена да је договор постигнут, додавши да сегмент избора делегата у Дом народа није довољан да се питање “Сејдић-Финци” ријеши.

“Што се тиче Дома народа наш став је од почетка био јасан. Нигдје у одлуци суда у Стразбуру не пише да у Уставу треба да се наведе да ‘остали’ морају обавезно да буду изабрани, јер је интенција те одлуке да се не фаворизује ниједна етничка група. Зато се и тражило да се скидају етнички предзнаци за било какве врсте избора”, истакао је Додик за Радио Републике Српске.

Он је појаснио да је Република Српска тражила да се омогући да представници мањина имају право да буду кандидовани, а да ли ће бити изабрани није могуће гарантовати.

“Не може се ни устав у том погледу промијенити и наметнути обавезан избор ‘осталих’ као категорије изнад свега”, нагласио је Додик.

Подсјетивши да су представници Републике Српске на састанак у Праг дошли са јасним ставовима, предсједник СНСД-а је нагласио да је Република Српска била доведена у позицију да поново разматра избор чланова Предсједништва БиХ, што је одбијено.

“О свим питањима која су била на дневном реду имали смо активна рјешења и консензус који смо постигли у Републици Српској и нисмо имали намјеру да мијењамо базичне ставове”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, након пленарног састанка који је трајао два и по часа, представници Републике Српске су од 15.30 до 21.00 час сједили по ходницима и чекали да се федерални партнери нешто договоре.

“Они то нису успјевали, тако да је овај састанак личио на састанак исцрпљивања и губљење живаца за неке људе који су у том тренутку требали да прихвате нека рјешења”, оцијенио је Додик.

Лидер СНСД-а је нагласио да се из завршне конференције за новинаре могло видјети да ништа није договорено, те да су на једној страни били међународна заједница, Европска унија и представници бошњачких политичких странака, без српских и хрватских политичких партија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одржаће данас послије подне у Бањалуци конференцију за новинаре гдје ће детаљније изнијети ток јучерашег састанка политичких лидера из БиХ одржаног у Прагу.

Филе: Завршен састанак, направљено неколико великих корака

Након више од 16 сати преговора завршен је јутрос састанак лидера у Прагу, а у 04.30 је одржана прес-конференција на којој се први обратио комесар ЕУ за проширење Штефан Филе који је објавио позитиван напредак у разговору са лидерима.

– Драго ми је што су се лидери сложили о саставима и моделу избора делегата у Дом народа Парламента БиХ – рекао је Филе, преноси ТВ1.

Он је додао да је постигнут и напредак у погледу избора чланова Предсједништва БиХ те да је сада потребно да лидери наставе са напорима у изналажењу ријешења за посљедњи елемент избора чланова Предсједништва БиХ.

– Уколико дође до договора могу рећи да смо се договорили и о мјесту за наредни састанак – рекао је Филе.

Члан Предсједништва БиХ и замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић става је да ће се за пар дана постићи рјешење и да ће се кренути пут Брисела на потписивање коначног споразума.

– Додатни механизам, да неће бити наметања воље, је начелно договорен и ствари су сада у цијелости приближене – рекао је Изетбеговић.

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић рекао је да је направљено неколико великих корака и да је БиХ све ближе испуњењу важне обавезе према Европској унији.

Предсједник СДП-а Златко Лагумџија изразио је задовољство усаглашавањем око модела избора за делегате Дома народа.

На прес- конференцији нису се појавили Драган Човић, Мартин Рагуж и Младен Босић, као ни Милорад Додик који је раније напустио састанак.

Рагуж: Коначан договор није постигнут

Предсједник ХДЗ 1990 Мартин Рагуж рекао је Срни да на састанку политичких лидера из БиХ у Прагу није постигнут коначан договор о избору делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и чланова Предсједништва БиХ.

„Разговори су завршени јутрос око 4.00 часа, и биће настављени на експертском нивоу у четвртак и петак, 5. и 6. децембра, у Сарајеву. Највећи дио питања у вези са избором делегета у Дом народа је ријешен, али коначан договор није постигнут“, нагласио је Рагуж.

Он је додао да нема пресудног, завршног искорака ни када је у питању избор чланова Предсједништва БиХ, а који се односи на ненаметање изборне воље било коме.

Рагуж је рекао да је уложен велики труд и да не треба одустајати. „Наставићемо трагати за рјешењем и уколико до њега дође у Сарајеву, завршни састанак, који би резултовао потписима, требало би да буде одржан у Бриселу“, истакао је Рагуж.

Бећиревић: На преговорима у Прагу ствари помјерене са мртве тачке

Потпредсједник СДП-а БиХ Денис Бећировић изјавио је да је, према информацијама којима располаже, у разговорима политичких лидера у Прагу о провођењу одлуке Европског суда за људска права у случају “Сејдић-Финци” дошло до помјерања са мртве тачке.

“Дошло се до одређених рјешења када је ријеч о Дому народа, а за очекивати је да ћемо уз мало више конструктивног приступа доћи до преосталих рјешења”, рекао је Бећировић новинарима.

Он је додао да је за постизање компромиса потребно да све политичке странке из оба ентитета отворе мало више простора за договор и да не иду са закованим ставовима.

“Компромис не смије бити губитак и пораз за ову земљу. Из компромиса мислим да сви заједно можемо извући бенефит за све народе и грађане БиХ”, сматра Бећировић, који је и предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Серије разговора

Челни људи Савеза за бољу будућност БиХ, Странке демократске акције, Хрватске демократске заједнице БиХ, Социјалдемократске партије БиХ, ХДЗ-а 1990, Српске демократске странке и Савеза независних социјалдемократа разговарали су с представницима ЕУ најприје на заједничком, а потом у одвојеним сусретима.

Унију су представљали комесар за проширење Штефан Филе, потпредсједник владе Словачке и министар вањских послова те земље Мирослав Лајчак те специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен.

Радни ручак са политичарима из БиХ јуче је одржао и високи амерички дипломата Брајан Ји Хојт, у Стејт департменту задужен за југоисточну Европу. Ова чињеница тумачи се и као извјесни заокрет. Сједињене Државе до сада су биле по страни и посредно подржавале активности ЕУ на постизању договора у случају „Сејдић – Финци”. Након састанка с лидерима странака из БиХ, Хојт је отпутовао из Прага. Он ће 4. и 5. децембра присуствовати сједници Савјета за имплементацију мира (PIC) у Сарајеву.

Опет о Балкану

У дневнику активности комесара Филеа наведено је да он данас има планирана два састанка. Оба су повезана с Балканом. Први је сусрет Пријатеља Европе – Балкански самит. А други се односи на планирани састанак с предсједником Демократске странке Драганом Ђиласом.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Беспотребан састанак лидера БиХ у Прагу

* Обавезна поља