Главни и одговорни уредник Данаса Драгољуб Дража Петровић рекао је да је Александар Вучић у свом говору у Скупштини Србије навео основне поставке своје самопослуга политике у којој, како каже, има свега за свакога и свако може да узме нешто што му се свиђа.

Део који се тицао војне неутралности Србије посебно је био испраћен аплаузом посланика и званица у Скупштини. Петровић каже да не зна да ли у Скупштини постоје вође статиста које показују када треба да се аплаудира.

„Све изгледа извештачено. Наша новинарка је добила неки папир испред Скупштине, вероватно су је помешали са овима који су из СНС, на којем пише колко да се палаудира, шта да се виче када Вучић изађе из Скупштине. Вероватно су и посланици имали упутства, али морате да будете усхићени сами по себи јер је то један историјски чин. Вучић је упоредио себе са разним великим владарима из претходних векова. Поменуо је и Хатишерифа, да ли то значи да је то нови/стари шериф у граду“, истакао је Петровић.

Уредник Данаса је рекао и да је новинарка тог дневног листа доживела непријатност од стране мушкараца у цивилу који су јој претили да ће јој разбити телефон и грубо је вукли ка Пионирском парку пошто је почела да снима њихово понашање према једном човеку који је испред Скупштине дошао са транспарентом против Вучића.

„Један полицајац је после пришао и легитимисао једног од тих момака. Она не може да тврди да су ти људи део скупа који је организован, али је вероватно да је тако јер је так први човек кога су грубо гурали био контрамитингаш. Дискутабилно да ли је у питању контрамитинг, јер су протест против диктатуре и његове фракције први најавили да ће имати скуп. Ако први најавиш протест онда су ови други контрамитингаши“, каже Петровић.

Борис Тадић једини председник који није био у Скупштини на инаугурацији. Уредник Данаса каже да је опозициони политичар и желео је да покаже да не жели да учествује у инаугурацији једног аутократе или диктатора, али ако желимо да поштујемо фер плеј онда би било у реду отићи на инаугурацију.

Наша опозиција делује мало безидејно. Били су избори на којима је наша опозиција пристала да учествује, а у овом протесту виде неки трзај који би рекао људима да они постоје. То што нису присуствовали заклетви је начин да кажу људима ‘ми смо ту и нешто радимо’, али није баш сигурно шта. Али сада је његова владавина цементирана. Опозиција нема јасну стратегију јер ће Вучић бити на власти наредних пет година.

Нови председник је у свом инагурационом говору рекао да ће иницирати унутрашњи разговор о Косову, за који је рекао да је важнији од самог разговора у Бриселу. Као једну од тема тог разговора навео је и ослобађање од митског приступа Косову.

Уредник Данаса тај део говора види као припрему терена за доношење неких „болних одлуке“, како га јавност не би прогласила издајником, већ да то представи као део ширег консензуса.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Дража Петровић о Вучићевој „самопослуга политици“

* Обавезна поља