drecun_odborKiM_2009БЕОГРАД — Србија нема ништа против тога да Косово добије ССП са ЕУ, а Београд би требало да пусти Србе са Косова да решавају проблеме и да се не уплиће.

То су ставови које су у Теми дана централних вести Б92 изнели председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли.

Специјални изасланик ЕУ на Косову Самуел Жбогар изјавио је да ће ЕУ 30. априла усвојити Споразум о стабилизацији и придруживању с Косовом.

“То је најлепша вест“, прокоментарисао је Шехоли.

Дрецун је констатовао да Србија нема ништа против тога.

“Бриселски споразум је прописао да се Србија и Косово неће међусобно ометати на путу ка ЕУ. ЕУ покушава овим да стабилизује ситуацију на Косову, сетимо се недавно великих миграција са Косова у земље ЕУ“, закључио је Дрецун.

Дрецун је истакао и да је одлука листе Српска да се врати у косовске институције резултат процеса и да није дошла изненада.

“То је производ сазнања албанских лидера да је капацитет постојеће Скупштине у Приштини веома ослабљен без Српске листе и да не постоји пуни легитимитет. Промењено је то што је Србија снажном активношћу допринела да албански лидери донесу такву одлуку, а и међународна заједница је ставила до знања да је функционисање система немогуће без Срба. Овога пута су добијене јаче гаранције од премијера Косова да ће бити испоштован коалициони договор и да мора да се крене у реализацију Заједнице српских општина. Ако до тога не дође, поново ће настати проблем“, рекао је Дрецун.

Шехоли наводи да поздравља одлуку листе Српска, али наводи да је она закаснела.

“Њих је изабрао српски народ да их представља, надам се да ће их од данас представљати на бољи начин. Имали смо случај бившег министра Јаблановића који се негативно рефлектовао у смислу једне изјаве која је била веома лоша и негативна. Одлука премијера да га смени је била апсолутно на месту, а то би се десило и албанском министру да се тако понашао јер такво понашање не доликује представницима владе. Како ће даље функционисати, видећемо“, истакао је Шехоли.

Дрецун истиче да Приштина покушава да спречи формирање ЗСО.

“Рећи да је изјава Јаблановића кључни разлог, а не споменути догађај у Ђаковици који је довео до тога је замагљивање стварности. Према коалиционом споразуму, најпре до марта, а потом до маја је требало да се крене у реализацију ЗСО. Кључни разлози зашто до тога није дошло је зато што Приштина стално покушава да то услови другим питањима и стално покушава да нађе разлоге да нас удаљи од тога“, објашњава Дрецун.

Шехоли је истакао да је први задатак Приштине формирање Специјалног суда.

“Када гледам овај документ који показује Дрецун, као да се говори о тотално непознатом документу. Косово је држава, ми смо је прогласили и то је неминовност. Не оспорава нико да ће ЗСО бити формирана, али нас најпре чека задатак формирања Специјалног суда и мора прво то да се уради па ЗСО“, истакао је Шехоли.

Према Дрецуновим речима, Приштина тумачи ЗСО на начин другачији од прописаног у Бриселском споразуму.

“Постоје различита виђења како треба да изгледа ЗСО, иако је то дефинисано у Бриселском споразуму. Приштина избегава да формира правни оквир за план имплементације, покушава ЗСО да се поистовети са постојећом Асоцијацијом српских општина. Кључна ствар договора је да мора да се уђе у процес формирања ЗСО, али нема правног оквира за то. Сама структура ЗСО ће бити на основу Асоцијације, а овлашћења на основу Европске повеље о локалној самоуправи“, додао је Дрецун.

Уследила је оцена аналитичара из Приштине да Београд не треба да се уплиће у ствари на Косову.

“Имате заменика премијера имате још функционера који су Срби… Пустите Србе са Косова да се они питају, а не да се уплиће Београд јер то не помаже“, навео је Шехоли.

А потом и одговор Дрецуна.

“Срби не би остали на КиМ да нису имали подршку Србије и то Србија мора да чини јер је релеватни чинилац са којим међународна заједница разговара. Чланица УНМИК Џенифер Браш је недавно рекла да су људи на Косову фрустрирани јер нису добили међународно признавање државности Косова. Када то једна Американка каже…“, закључио је Дрецун.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Дрецун третира Косово као државу

* Обавезна поља