sasa jankovicБЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је за Данас да је циљ целе афере и новинских написа против њега да се повуче са места омбудсмана, али је поручио да се неће повући, већ ће „изгурати ово до краја“, јер је навикао на притиске и помирио се са тим „да све то овако мора“.

Јанковић напомиње да је полиција објавила копије дозвола за оба пиштоља, и његовог ЦЗ М-57 и ЦЗ-99, који је припадао његовом оцу.

Објављен је судски уговор о размени, али не и моја дозвола за ЦЗ-99, додао је Јанковић и подсетио да је њу извадио три дана пре самоубиства пријатеља.

Међутим, полиција није објавила тај документ, а јесте неке које нико није тражио, указао је Јанковић и прецизирао да су „објавили делове из истраге о самоубиству, под изговором да их је тражио повереник за информације од јавног значаја“.

„Он је тражио само документацију о пиштољу, што је тражио и министар Стефановић. Тема је била да ли је Саша Јанковић имао нелегално оружје. То јесте питање од јавног интереса. Међутим, нису били задовољни одговором – да је пиштољ био легалан, па су отишли корак даље и објавили документацију из истраге која задире у моју најдубљу интиму“, напоменуо је Јанковић.

Ако су већ и то урадили, зашто нису објавили свих 100 страна, већ само делове, упитао је Јанковић и приметио да нема парафинских рукавица, резултата полиграфског тестирања, изјава сва три вештака.

На сајту МУП нема ни документа о завршетку истраге, где пише да је случај окончан, да је у питању самоубиство и да нема елемената кривичног дела, нагласио је Јанковић и предочио да „овако представљене, делимичне и непотпуне информације, могу да изазову сумњу код дела јавности“.

„Ја сам, са друге стране, доведен у позицију да сваком својом изјавом морам да се браним, а нисам низашта крив. Треба да се правдам зашто су на мојим рукама пронађене честице нитрата“, рекао је Јанковић.

Нисам био у стану када је мој пријатељ починио самоубиство, ушао сам 15 минута касније. Држао сам му главу и зато су честице на мојим рукама, објаснио је Јанковић, указујући да је истрага готова, случај затворен, а он 20 година касније мора да понављам исту, болну причу.

Он је најавио да ће повереник за информације од јавног значаја поставити питања МУП: зашто нису објавили комплетну документацију о пиштољу и зашто су објавили делове из истраге, које им нико није тражио.

Питаће и зашто нису у потпуности објавили документацију из истраге, кад су већ то учинили селективно. Ја нећу реаговати, рекао је Јанковић.

Упитан да ли је циљ новинских написа и актера целе афере да се повуче са места омбудсмана, Јанковић је одговорио „апсолутно“ и констатовао да, када већ не могу да га смене, јер немају због чега, прибегавају другим методама.

Желе да подлегнем притиску, да кажем „шта ми све ово треба..“ и повучем се. Али нећу. Изгураћу ово до краја. Навикао сам на притиске. Помирио сам се с тим да све то овако мора, закључио је Јанковић.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Саша Јанковић о циљевима „прљаве“ кампање

* Обавезна поља