dusan-batakovic-1КРАЉЕВО – Један број грађана не верује држави, због тога што сматрају да их је изневерила, преварила и злоупотребљавала у идеолошке и пљачкашке сврхе, сматра директор Балканолошког института Српске академије наука и уметности(САНУ) Душан Батаковић.

Он је изјавио да стагнација Србије постаје стално стање, јер наш народ не перцепира државу као своју, што није било случај 1903. или 1914. године.

“ Државе су се дочепали партијски кланови, па се људи учлањују у странке, лепе плакате и раде друге бесмислене послове да би за пар година постали директори или државни секретари без икаквих одговарајућих знања, указао је Батаковић.

Он сматра да је „нама Србима проблем што нисмо Срби онако како то прошлост налаже, јер није нормално да више волимо Дубровник од Копаоника, Јахорину од Старе планине или Ровињ од Врњачке Бање“.

То је проблем носталгије за Југославијом, коју имају и други народи, али не у тој мери, објаснио је Батаковић.

Према његовом мишљењу, Срби не желе да признају да су издали себе и своју традицију.

„Продали смо се за мале привилегије, станове, запошљавања, за крадуцкање“, напоменуо је Батаковић, „и дошли до тога да је два милиона људи остало без посла да би се 10 тајкуна и њихових љубавница возикали у јахтама од три или пет милиона евра, а читав један народ је изгубио перспективу“.

Очекивања су нам нереална, политика недоследна, указао је Батаковић, а неспособност да се заштите наши интереси представља резултат лошег одабира кадрова у политици.

Према оцени Батаковића, „политиком се људи данас баве, не да би помогли свом народу или да би своје знање искористили за бољитак земље, па онда и за властити и бољитак своје породице и пријатеља“.

Напротив, то је „начин да се дође до добро плаћених положаја, да се запошљавају снаје, шурњаје, љубавнице, кумићи, а онда се та пирамида спушта све до вратара“, рекао је Батаковић и нагласио да је „невоља што код нас сви покушавају да се уграде“.

„Тај јајарско-фуњарски приступ економији и животу представља недостатак одговорности, љубави према отаџбини, разумевања шта је опште добро“, наводи Батаковић и додаје да су наш проблем већ деценијама неусаглашености око основних питања.

Ми не можемо да се договоримо да ли је краљ Александар требало да ствара Југославију, да ли су Дража или Тито били патриоте, ко је у праву – партизани или четници, илустровао је Батаковић.

„Србија је дошла до тачке када је било боље да смо објавили банкрот, него што су неуставно смањене пензије и плате“, оценио је Батаковић, “ зато што нико неће да отпусти партијске кадрове који су, заправо, вишак“.

Решење је у проглашењу банкрота после којег би Србија кренула из почетка, рекао је Батаковић, који „није сигуран да то знају људи који се баве економијом“.

„Сваки пут кад смо помислили да су претходни били најгори до сада, испостављало да су долазили други – још гори“, рекао је Батаковић, уз оцену да негативна селекција тренутно делује безизлазно, али да је важно да се Србија изнутра преобрази.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Држава је преварила грађане

* Обавезна поља