Vucic-Mustafa-620x330БРИСЕЛ – Дијалог Београда и Приштине завршен је рано јутрос у Бриселу парафирањем споразума о правосуђу, којим се обезбеђује учешће српских судија на северу Косова, саопштио је новинарима премијер Србије Александар Вучић.

„Разговори су били тешки, али мислим да смо извукли максимум у датим околностима”, рекао је Вучић након разговора који су почели у понедељак увече, а завршили се нешто после два ујутро.

Вучић је истакао да је током ове рунде дијалога приштинска делегација на челу са премијером Исом Мустафом инсистирала на темама као што су расформирање цивилне заштите на северу и уклањање „Парка мира” на мосту између северног и јужног дела Митровице.

„Ми о томе нисмо хтели да разговарамо, али смо хтели да разговарамо о Трепчи и Заједници српских општина”, објаснио је премијер додајући да је споразум о правосуђу једини који је утврђен на овом састанку.

Он је изјавио да је паритет српских и албанских судија у јужној Митровици 14:11 у корист Албанаца и да ће председник Суда у северној Митровици бити Србин, као и да је то боље решење него што је задато у етничкој структури митровачког региона.

Вучић је додао да ће у Суду радити једнак број тужилаца Срба и Албанаца, то јест по девет.

Премијер је саопштио да ће митровачки суд имати огранке и у Зубином Потоку и Лепосавићу, на чему је српска страна инсистирала.

Вучић је рекао да су разговори били изузетно тешки и да су више пута били прекидани и захвалио високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини на исказаном разумевању.

„Кетрин Ештон је желела да чује наш план што добро памтимо, а чини ми се да и Федерика Могерини има такав став”, објаснио је Вучић.

Он је изразио наду да ће овај напредак допринети да се што пре отворе прва поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ и дати нови замајац европским интеграцијама Србије.

„Понашање Србије биће поздрављено и оцењено као озбиљно”, истакао је Вучић.

Он је рекао да због тешких разговора две делегације нису стигле да се договоре о новој рунди дијалога и изразио очекивање да ће то бити ускоро.

Могерини: Честитам премијерима на постигнутом споразуму

БРИСЕЛ – Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини рекла је да су премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа финализовали споразум о правосуђу, чиме је затворено кључно поглавље примене Бриселског споразума које ће суштински унапредити живот људи на терену.

„Честитам премијерима на томе”, навела је Могерини у саопштењу издатом после састанка који је завршен у раним јутарњим сатима.

Како је рекла, премијери су имали и свеобухватан разговор о читавом спектру тема, а бавили су се и оним што је преостало да се уради.

Према њеним речима, радне групе ће наставити рад у наредним данима.

„Премијери су потврдили опредељење да остваре напредак у нормализацији односа. Договорили су се да сарађују у решавању регионалних питања, као што је акутни проблем илегалних миграната с Косова”, рекла је Могерини.

Она је изразила подршку Вучићу и Мустафи када је реч о даљем напретку на путу ка ЕУ.

Vucic-Mustafa-620x330

Потребни кадрови за судове на Косову

Премијер Србије Александар Вучић оценио је да је у наставку дијалога у Бриселу постигнут најбољи могући договор у датим околностима, а да ће највећи проблем бити да се обезбеде кадрови за судове на северу Косова.

Вучић је прецизирао да договор у дијалогу са Приштином отворио питање имамо ли довољно правника, особља и административних радника, који ће радити у судовима на северу Косова.

„Ми смо се изборили за то да имамо велики број судија и тужилаца, али је сада питање да ли ћемо имати довољно људи који ће тај посао да обављају, рекао је Вучић.

Премијер је такође указао да ће се сада појавити и други проблем, јер ће се увек наћи неко ко ће да критикује чак и то што је ноћас у Бриселу постигнуто.

На питања новинара о темама које су биле предмет разговора у наставку дијалога, он је објаснио да су и ЕУ, али и Приштина инсистирале на неким својим темама, а да су за нас најбитније Заједница српских општина и питање имовине.

Како је навео, на следећем састанку једна од тих најбитнијих тема за Србију биће на дневном реду.

Вучић није могао да каже када ће уследити наставак, јер је састанак завршен у раним јутарњим часовима, те због преморености актера и озбиљности разговора није утврђен датум.

Вучић: Очекујем брзо отварање преговора, нема лаког напретка

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић очекује да Србија врло брзо отвори преговоре са Европском унијом, упозорава да нема лаког напретка на том путу и истиче да његова влада пред грађане излази без лажних обећања.

„Очекујем отварање првих поглавља веома брзо, али важније од отварања самих поглавља јесте шта ћемо да урадимо са земљом, колико ћемо моћи да се променимо”, рекао је Вучић и истакао да мисли и на Поглавља 23 И 24, чији је смисао да се у Србију у пуној мери уведе владавина права.

Он је то рекао на првој конференцији у оквиру „Београдских дијалога”, пројекта који су покренули Форум Србија Немачка, у сарадњи са Београдским фондом за политичку изузетност, а уз подршку немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој.

Вучић је, истичући да нема брзог, једноставног и лаког напретка, рекао да је српска делегација ноћас у Бриселу имала тешке и дуге разговоре И да је урадила све сто је могла да учини „у не тако лаким условима И околностима”.

„Верујем да ће међународна заједница препознати напоре Србије И тежак рад И у политичком делу”, рекао је Вучић, уз напомену да је међународна заједница то већ препознала у економском делу, где је похвалила економске реформе И мере.

„Ако бисмо све успели, онда бисмо направили симбиозу политичког И економског деловања, које више није засновано на речима И на лепим сликама, већ на тешком И озбиљном раду И испуњавању свега што се обећа И договори”, навео је Вучић.

Премијер је рекао да је Србија постала поуздан партнер чијој речи се верује, јер сада чини све што обећа, а не говори различите ствари на различитим местима у свету.

„Свуда говоримо исто И уверен сам да је то један од разлога за додатно поштовање које наша земља ужива у свету”, рекао је Вучић.

Он је навео да се у претходних десет месеци састао са више председника држава и влада, као И министара спољних послова него што су то учинили његови претходници за девет година, иако ни они нису имали мале дипломатске активности.

„Мислим да овај податак довољно говори о томе колико Србија мења своје место у свету”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија мудро реаговала на провокације из региона, поновивши да је некада и прећутала, не зато што се плаши или што је слаба, већ зато што је на вређање боље одговорити ћутањем, него сукобљавањем.

Верујем да ћемо још јачим радом поставити Србију на истакнутије место И да ће људи гледати на нашу земљу као добро, боље или најбоље место за инвестирање у региону И јужној Европи”, подвукао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија усвојила четири важна реформска закона којим се побољшава инвестициона сфера и пословни амбијент.

vucic i hanИзглађене несугласице Београда и Брисела

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан сложили су се у Бриселу да су недавне несугласице на релацији Београд – Брисел Изглађене.

На питање новинара Танјуга, после њиховог састанка, да ли су недавне несугласице до којих је дошло између Београда и Брисела после вечерашњег разговора изглађене њих двојица су исто одговорили:

„Што се тога тиче одговор је да”.

Премијер Вучић је такође истакао је да ће Србија уложити максималне напоре да спроведе реформе, у првом реду економске, као и да одради посао на путу ка ЕУ.

„Суочићемо се са многим изазовима, а један од њих је наставак дијалога са косовским Албанцима. Чека нас дуго вече, надам се да ће бити успешно” рекао је Вучић новинарима.

Он је додао да је од комесара Хана тражио помоћ и подршку и истовремено оценио да су ЕК као и сам Хан искрени пријатељи Србије и гарант те помоћи.

„Не тражимо лаке излазе или изговоре али нема сумње да ће Србија за наредних неколико година бити успешна и модерна и економски компетитивна” истакао је Вучић.

Хан је честитао Вучићу и Влади Србије на реформским напорима које спроводе и изразио наду и очекивање да ће се тесна сарадња наставити, додавши да подржава такве, не увек лаке реформе, али неопходне за Србију и за народ Србије.

Пожелевши Вучићу све најбоље у вечерашњем дијалогу, Хан је оценио да је то улагање у српску будућност, уз опаску да рачуна на разумевање кад је реч о ономе што је из перспективе ЕУ неопходно учинити.

„Интерес ЕУ је да што пре почну преговори између ЕУ и Србије, да се одржи моментум и да Србија што пре постане део европске породице. Али посао треба да се обави, ЕУ подржава Србију на том путу”, истакао је Хан.

Хан: Важна сарадња Београда и Приштине

БРИСЕЛ – Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан оценио је, после разговора са косовским премијером Исом Мустафом у Бриселу, да је важно да Београд и Приштина сарађују и што пре реше отворена питања.

Он је, у изјави новинарима, казао да поздравља наставак дијалога Београда и Приштине.

Хан је рекао да се први пут састао са новим косовским премијером, додајући да ће већ идуће недеље имати нови сусрет, те да ће са њим разговарати и крајем марта, када ће доћи у Приштину на конференцију о западном Балкану из области саобраћаја и транспорта.

Европски комесар је похвалио Приштину за напредак европским интеграцијама оценивши да је важан корак у односу са ЕУ било отварање преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Према његовим речима, важно је да Приштина предузме даље економске реформе, подстакне привреду и ојача конкурентност.

Мустафа је објаснио да је са Ханом разговарао о европским интеграцијама и корацима које Приштина мора да предузме на том путу.

„За основни приоритет сматрамо потребне мере у области економског развоја. Такође је битно да се ради на финализацији Споразума о стабилизацији и придруживању. Исто тако радићемо и на испуњавању предуслова за визну либерализацију”, поручио је он.

Мустафа је подвукао да је Приштина заинтересована и за дијалог са Београдом, као и његово окончање нормализацијом односа.

Јоксимовић: Споразум представља корак напред

БЕОГРАД – Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић изјавила је да је изузетно важно да је у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу постигнут споразум о правосуђу, који, према њеним речима, представља корак напред.

Изузетно је важно да је тај споразум прихваћен од свих страна и да је остварен помак, рекла је Јоксимовић у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Директорка Центра за спољну политику је рекла да је правосуђе остало једно од отворених питања, како би се „север Косова и Срби интегрисали у правосудни систем”.

Јоксимовић сматра да је реч о „кораку напред у којем ће напросто Србију као преговарача посматрати као неког ко има добру политичку вољу да се овај процес креће у позитивном правцу”.

Она је истакла да је „за све три стране изузетно важно да се после више од 10 месеци поново отворио преговарачки процес између Београда и Приштине” и додала да је „за Србију то кључни предуслов за даљи напредак у европским интеграцијама”.

Директорка Центра за спољну политику је оценила да је питање нормализације односа између Београда и Приштине важно за све учеснике у преговарачком процесу.

Имплементација Бриселског споразума захтева политичку подршку свих страна у преговарачком процесу и сада се коначно отвара простор за даље разговоре и постизање резултата, додала је Јоксимовић.

ZORANA MIHAJLOVICМихајловић: После споразума о правосуђу на реду је ЗСО

БРИСЕЛ – Постизање споразума о правосуђу у новој рунди преговора Београда и Приштине није изненађење, иако је тема била једна од највећих препрека да се дијалог настави, изјавио је данас шеф Владине Канцеларије за односе са медијима Миливоје Михајловић и додао да је Заједница српских општина (ЗСО) следећа тема које нас очекује.

„Од самог почетка Бриселског дијалога, још кад га је водио Борко Стефановић, ни у једној рунди није пропуштено да се прича на тему правосуђа”, рекао је он за РТС, подсећајући да је „та тема дуго припремана, пре скоро годину дана била готово приведена крају, а сад је само финализована”.

Михајловић је оценио да „у ову причу о интегрисању правосуђа не улазимо као у авантуру, улазимо са јаким и спремним екипама” које ће „моћи да се изборе за довођење правде у свим деловима где живе Срби”.

Истичући „да је српско правосуђе, поготово на северу Косова, али и на југу у претходних 15 година радило у немогућим условима”, он је навео да су „постизали изванредне резултате у односу на друге делове правосуђа у Србији”, захваљујући томе што имају озбиљне капацитете кад су у питању и тужиоци и судови.

Он је изјавио да ће следећа тема која нас очекује у дијалогу бити Заједница српских општина (ЗСО) која није завршена пре годину дана, као што је требало,„зато што Приштина покушава и покушаваће да то опструира”.

„Та тема је улог српске делегације у Бриселу, то је чини се најважнија тема”, да је то завршено на време, пре годину дана кад је требало, многе ствари би биле лакше, истакао је Михајловић и додао да је то „главни камен спотицања и главни фокус приштинске стране да то опструира”.

Он је оценио да се „теме попут енергетике и телекомуникација не могу лако апсолвирати, али нису теме око којих се не може постићи договор”.

На питање да ли стање на терену намеће нови дневни ред, Михајловић је одговорио да су то, на првом месту, азиланти са Косова и Метохије који у великом броју прелазе границу Србије ради одласка у земље ЕУ.

Наводећи да „процес траје шест-седам месеци, а у неком континуитету, са блажим интензитетом траје неколико година” и да се спекулише бројем и до 100.000 људи, он је оценио да су разлози масовног одласка углавном економски.

Ни претходна ни садашња влада у Приштини није уложила много напора да их одврати од одласка у западне земље, док српске власти могу да раде у оквиру својих овлашћења, да према нашим законима покушају да спрече илегалне преласке границе, истакао је Михајловић.

Оцењујући да је то процес у коме треба да учествују пре свега локалне власти, у коме ће Србија помоћи, он је истакао да међународна заједница сноси велики део кривице.

Самарџић: Корак ка признању

БЕОГРАД – Председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић оценио је данас да је ноћас постигнути споразум о правосуђу на северу Косова само још један корак Владе Србије ка признању независности Косова.

„Било је за очекивати да онај ко прихвати Бриселски споразум, и ко угаси судове и тужилаштва Србије на Косову и Метохији, пристане и на ултиматум о укључивању српских судија и тужилаца у албански правосудни систем. Ништа није тешко када се направи такав државоубилачки потез као што је прихватање Бриселског споразума у априлу 2013. године”, оценио је Самарџић у писаној изјави.

Самарџић је додао да је најлицемерније од свега то што премијер Александар Вучић истиче да је реч о важном кораку ка отварању преговора Србије са Европском унијом о приступању.

„Таквих корака ће бити још доста, али преговори неће започети све док се не потпише правно обавезујући споразум са косметским Албанцима као дефинитивни корак признања. Општа је срамота Србије да њен пут у ЕУ морају да плаћају Срби који живе на Косову и Метохији”, оценио је Самарџић.

Државотворни покрет је ванпарламентарна странка настала издвајањем дела функционера и чланова Демократске странке Србије.

Америка задовољна премијерима Србије и Косова

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава на Косову Трејси Ен Џејкобсон честитала је данас премијерима Косова и Србије потписивање споразума о правосуђу постигнутом рано јутрос у Бриселу.

„Честитам премијерима Косова и Србије на интеграцији правосуђа. Радујем се пуној имплементацији споразума“, написала је Џејкобсон на свом Твитер налогу.

Парафирањем споразума о правосуђу обезбеђују се интеграција судства на северу у јединствени систем правосуђа на Косову, као и учешће српских судија у том делу Косова.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови уступци шиптарској парадржави у Бриселу

* Обавезна поља