dss-300x225Једна извесност и једна неизвесност у врху Демократске странке Србије влада од петка, када је одржана неочекивано дуга, петочасовна седница Председништва странке, једна од неколико припремних за предстојећу изборну скупштину ДСС-а, која би требало да се одржи у октобру. Извесно је, наиме, да ће ова сада ванпарламентарна странка и убудуће имати „класичног” лидера, јер је у петак, по други пут, како незванично сазнајемо, одбачена идеја о колективном органу руковођења. Реч је, изгледа, о различитом гледању на овакав предлог, јер Александар Поповић, заменик председника ДСС-а и вршилац дужности лидера странке по одласку Војислава Коштунице, који је, наводно, главни заговорник ове идеје, каже за наш лист да никакве приче о колективном руковођењу није било.

Оно што је неизвесно јесте – да ли потпредседник странке Милан Стаматовић заиста одлази, како је објављено, ради формирања нове странке с бившим функционером ДСС-а Ненадом Поповићем. Према незваничним информацијама, Стаматовић, који је и дугогодишњи председник општине Чајетина, у петак је био у централи ДСС-а и поједини функционери су јуче били уверени да ће странка данас званично демантовати да он одлази. Они подсећају и да Стаматовић није сам изјавио да одлази с Поповићем. Али треба напоменути да није (још) ни демантовао ту информацију која се пре неколико дана појавиле у више медија уз вест да ће Ненад Поповић да формира нову партију народњачког предзнака.

Све указује да ДСС улази у најузбудљивију фазу од када је, после неуспеха на мартовским изборима, лидер странке Војислав Коштуница поднео оставку. Одлазак Ненада Поповића, рачунају у врху ДСС-а, неће их уздрмати јер не очекују да већи број људи из странке крене за њим. Могу ли то, међутим, учинити унутрашње расправе о организацији странке? И саговорници „Политике” који су желели да остану анонимни, и Александар Поповић, званично, тврде да ће ДСС остати јединствен.

Према незваничним изворима, први пут у јуну предложено је да се овлашћења, одговорност и обавезе поделе између председника Главног одбора (функција која би тек требало да буде установљена) и трочланог ротирајућег председништва и да је Председништво гласало у односу 13:5 против таквог решења. Сада у петак, наводно, активирана је опет слична идеја, али да будуће председништво има 30 чланова. После жустре, али коректне расправе, предлог је повучен. За оваква решења су били, према нашим изворима, Александар Поповић, Драган Маршићанин, Небојша Бакарец, Андреја Младеновић, а за задржавање постојеће организације странке заложили су се Милош Алигрудић, Слободан Самарџић, Драган Јочић (који је писмом доставио своје мишљење), Милован Милошевић, Дејан Михајлов, Вукосав Томашевић, Владета Јанковић.

Поповић, међутим, за наш лист каже да прича о увођењу колективног руководства странке није тачна. Уосталом, додаје он, и сада постоје Председништво и Главни одбор странке.

dss 1

„Наравно, сваки предлог укључује врло јасно и расподелу дужности и хијерархију. На предстојећој скупштини странке и Главном одбору пре ње могуће је да буду утврђене измене и допуне Статута странке. Предлог за то утврђује ГО, а логично је да о томе претходно расправља Председништво. А то што постоје разлике и нијансе у размишљању како устројити организацију странке никако не значи да смо нејединствени. Ми смо демократска организација у којој је нормално да људи износе своје ставове и мишљења”, истиче Поповић.

Како додаје, у ДСС-у су политички апсолутно јединствени и сви се слажу око политике коју странка мора да води.

„То је политика економског опоравка Србије, политички и војно неутралне, дакле слободне Србије, којом не командује Брисел, него само интереси државе”, наводи Александар Поповић за наш лист.

Коштуничин наследник – Милош Алигрудић или Санда Рашковић-Ивић

Александар Поповић је, подсетимо, у више наврата рекао да се неће кандидовати за председника странке (према незваничним изворима, он би имао готово апсолутну подршку врха ДСС-а да је одлучио да се прихвати те функције) и чини се да ће нови председник ДСС-а бити или Милош Алигрудић или Санда Рашковић-Ивић. Они су, за сада, једини изразили спремност да прихвате кандидатуру ако их предложи довољан број општинских одбора. Како ствари тренутно стоје, кажу извори „Политике”, изгледа да се нико више неће кандидовати. А према незваничним информацијама, доскорашњи лидер Војислав Коштуница ће у овој изборној трци остати – неутралан.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на ДСС без ротирајућег председника

* Обавезна поља