dss-300x225НА последице потпуне посвећености Српске напредне странке, СПС-а и ове Владе вођењу еврофанатичне политике – испољену убрзавањем процеса дезинтеграције Србије – у овој прилици се не осврћемо, јер владајуће странке поводом тзв. 100 дана говоре искључиво о другим темама.

Зато и ДСС данас наводи само показатеље који доказују лоше резултате Владе на економском плану.

Влада сасвим погрешно оцењује свој рад, а то је зато што не оцењује резултате, већ сам рад, као голу форму. Број донетих закона јесте велики и приближава се обећаном броју, али то ништа не значи: када се ради погрешно – онда је боље да се ради мање, штета је мања.. А Влада ради погрешно.

Погубна политика штедње без плана развоја домаће привреде, коју води садашња влада, уништава српску економију, смањује потрошњу, смањује производњу – па тиме и запосленост, становништво осиромашује, доводећи већину грађана у стање социјалне беде.

Од 2004. до 2008. године бруто национални доходак је растао по просечној стопи од 5,5%, док у периоду од 2008-2012. године и последње две године стагнира, варирајући по годинама, као последица неадекватне економске политике влада ДС и СНС.

Укупни спољни дуг Србије данас износи око 26 милијарди евра, док је 2008. године био 18 милијарди евра.

Јавни дуг Србије је 2008. године, по истеку мандата Владе Војислава Коштунице и ДСС-а, износио 8,3 милијарди евра, односно 29,2% бруто националног дохотка. После четири године катастрофалне економске политике Демократске странке јавни дуг се попео на 19 милијарди евра, односно 60,2% БНД. За последње две године власти Српске напредне странке, уз свесрдну помоћ СПС-а, јавни дуг је достигао 20,5 милијарди евра, односно 65,1 БНД.

Буџетски дефицит се од 2008. године енормно повећао и 2014. године ће достићи 2,6 милијарде евра, док су у време Владе ДСС остваривани суфицити у висини и до 500 милиона евра.

У исто време, број запослених се од 2008. године стално смањује и од 2 милиона запослених пада у 2012. години на 1,7 , а за последње две године власти СНС и СПС се смањио за још 40 хиљада, па се незапосленост са 12 попела на рекордних 26% радно способног становништва.

Реалне плате и пензије су за протекле две године смањене за око 8% , а нови удар на стандард становништва следи смањењем зарада свим запосленима у јавном сектору и најављеним смањењем пензија.

То су само неки од досадашњих резултата садашње Владе, који показују да се није много одмакло од економске филозофије која је довела Србију на руб банкрота.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на ДСС о јавном дугу некад и сад

* Обавезна поља