dusan-vujovic(2)БЕОГРАД – Душан Вујовић, досадашњи министар привреде, нови је министар финансија, одлучила је јуче Скупштина Србије, јавним гласањем, прозивком посланика. Пре избора парламент је констатовао Вујовићеву оставку на претходну функцију. За њега је гласало 175 посланика, а против је било девет. Душан Вујовић је одмах положио заклетву и тиме ступио на нову дужност.

Премијер Александар Вучић, који је предложио Душана Вујовића за министра финансија, није присуствовао седници, а његов предлог образложио је Ивица Дачић, први потпредседник владе. Дачић је указао на то да је Вујовићев рад познат посланицима, јер је и до сада био члан владе. Он је истакао да радује што је у јулу остварен суфицит у буџету од скоро седам милијарди динара иако „то нема трајни карактер, али је свакако лепа вест”. Он је навео да је Вујовић њему и премијеру доставио план наредних корака, а суштина је да се равномерно распореди терет фискалног и структурног прилагођавања на четири стуба. Вујовић је рекао: „Прво, смањење буџетских трошкова укључујући смањење плата и пензија. Два, борба против сиве економије, пре свега спречавањем шверца дувана и подизање акциза на историјски ниво. Три, проширење пореске основе и повећање наплате пореза. Четири, битно повећање ефикасности рада јавних предузећа. Сви ови детаљи биће подржани трогодишњим програмом са ММФ-ом, четворогодишњим партнерством са Светском банком и програмима са ЕУ.” Такође је навео и да ће радити на томе да се за три године вратимо на одрживи ниво дефицита и јавног дуга, што ће се конкретније видети у ребалансу буџета средином септембра.

Балинт Пастор (СВМ) рекао је да СВМ од министра очекује да се постара и за праведнији систем плаћања обавезног доприноса за пољопривреднике, јер не може да буде иста цена за обрађивање два хектара и 235.

Подршку Вујовићевом избору најавио је опозиционар Сулејман Угљанин (СДА), који од министра очекује да се постара за више новца намењеног одрживом развоју, а сада се за 46 неразвијених општина издваја 0,047 одсто.

Уз похвале Вујовићу, Мирослав Маркићевић (НС) је предложио да иницира доношење закона којим би се неисплаћивање плата радницима третирало као кривично дело.

Петар Петровић (ЈС), такође, подржао је избор Вујовића, али га је замолио: „Кад дате предлог и кад влада изађе с тим да се смање плате и пензије за десет одсто, водите рачуна да није исто кад се десет одсто узме ономе ко има 20.000 и ономе ко има 120.000 динара.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Душан Вујовић изабран за министра финансија

* Обавезна поља