Lijez-foto-BETAЛИЈЕЖ – Светски лидери обележили су у Лијежу на истоку Белгије сто година од почетка Првог светског рата на западном фронту, уз поруку да поуке из тог рата треба примењивати на данашње кризе укључујући украјинску, а комеморацији је присуствовао и председник Србије Томислав Николић.

„Мир треба да буде заједнички циљ”, рекао је краљ Филип окупљеним лидерима из целог света, истакавши да „нас Први светски рат подсећа да размислимо о својој одговорности… да ујединимо људе”, преноси АФП.

Краљ Филип је у Лијежу предводио највише званичнике међу којима су британски принц Вилијам, нови шпански монарх Фелипе Шести, француски председник Франсоа Оланд и његов немачки колега Јоаким Гаук, као и други шефови држава и представници више од 80 земаља.

Подсетивши на инвазију коју је Немачка извела на неутралну Белгију почетком августа 1914, након које је балкански сукоб прерастао у глобални рат, Оланд је направио поређење са ситуацијом у свету данас. „Како можемо да данас останемо неутрални када се један народ недалеко од Европе бори за своја права”, рекао је Оланд, јасно мислећи на кризу у Украјини.

Он је, такође, поставио питање како Европа може да остане неутрална када је један цивилни путнички авион оборен, или када бесне сукоби у Ираку, Сирији, Либану, Гази… „Европа не може да остане неутрална… Европа мора да испуни своје обавезе према Уједињенима нацијама”, поручио је француски шеф државе.

Оценивши да је немачки напад на Белгију „отворио Пандорину кутију”, немачки председник Гаук рекао је да је Берлин отпочео рат искључиво на основу „војне логике”, те да је одмах било очигледно да су „споразуми безвредни, као и да су норме цивилизације обесмишљене”.

Принц Вилијам подсетио је како су Немци погубили британску медицинску сестру Едит Кавел, која је на издисају 1915. рекла: „Не смем да мрзим никога”. „Био је потребан још један стравичан рат да би се научила поука из њених речи, па и данас учимо ту поуку”, закључио је, додавши да догађаји у Украјини потврђују чињеницу да је наш континент и даље нестабилан.

Лидери су се окупили у индустријском граду Лијежу, пошто је тај град био препрека на путу нападачким немачким трупама пре 100 година, а његов снажан отпор осујетио је планове Берлина о брзој победи.

Белгији је објављен рат на данашњи дан 1914, а опсада Лијежа била је прва битка у Првом светском рату, која је трајала од 5. до 16. августа.

Главна свечаност у Лијежу одржана је у Савезничком меморијалном центру изнад града, који се налази поред цркве од сивог камена која је за ову прилику осликана белим голубовима.

Немачка инвазија на Белгију је увела у рат и Британију, која је на данашњи дан пре сто година објавила рат Немачкој. Принц од Велса, Чарлс, и британски премијер Дејвид Камерон учествовали су на церемонији у катедрали у Глазгову, а Принц Хари је присуствовао паради у Фолкстоуну, у Кенту, преноси Би-Би-Си. У Британији ће у свим јавним зградама бити погашена сва светла од 22 до 23 сата по британском времену, када је Лондон објавио рат Берлину.

Уочи церемонија у Белгији и Британији, на Пацифику су премијер Аустралије Тони Абот и премијер Новог Зеланда Џон Кеј одали пошту десетинама хиљада војника својих земаља који су погинули далеко од својих домова.

Први светски рат био је најразорнији који је икада вођен, са 10 милиона погинулих војника, 20 милиона рањених, милионима цивилних жртава, срушеним империјама, прекројеним светом.

Сто година касније, још нема консензуса међу историчарима и политичарима о разлозима његовог избијања.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Поуке рата важе и за данашње кризе

* Обавезна поља