Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да су избори за одборнике за Скупштину Београда покрадени и да тај покрет тражи формирање анкетног одбора у Скупштини Србије који би испитао ток избора.

Он је рекао да оставке неће поднети врх Двери, да ће промена бити у унутрашњој организацији и спољном наступу, али да је то унутрашња ствар покрета.

„Нема подношења оставки док неко краде изборе, издаје Косово и Метохију, мења Устав Србије“, рекао је Обрадовић новинарима у Скупштини Србије.

Он је рекао да је ћутао 10 дана од избора, јер Двери нису желеле да учествују у „политичком позоришту“.

Обрадовић је рекао да тај покрет сматра да је погрешио што није бојкотовао изборе и што је учествовао у изборима чији је исход унапред „био намештен“, али да се цела опозиција није сагласила у томе да се београдски избори бојкотују.

Он је захвалио Београђанима који су глас дали Дверима и извинио се јер су мислили да ће имати снаге да се боре у нерегуларним изборним условима. Двери су такође „честитале“ Александру Вучићу на изборној победи.

„Свака част, мајсторе! Врхунски сте успели да изведете изборну крађу“, рекао је Обрадовић.

Он је казао да су избори покрадени, да је Социјалистичка партија Србије била испод цензуса и „погурана изнад“, а да коалиција Двери и Доста је било још не зна свој резултат јер није добила увид у изборни материјал.

Обрадовић је понудио власти да ако анкетни одбор докаже да на изборима није било крађе, руководство Двери поднесе оставке и повуче се из политике, али је рекао да се то неће догодити.

Срђан Ного, председник београдског одбора Двери, по свему судећи биће смењен са те функције због лоших резултата на београдским изборима.

Чланови Двери незадовољни су чињеницом да је њихов покрет остао испод цензуса. Сматрају да кампања није осмишљена како треба и да за то неко треба да сноси последице, као и да је највећи кривац за то председник београдског одбора и председник антикорупцијског тима Двери. Извор Данаса тврди, ипак, да ће Председништво Двери само формално сменити Срђана Ногу, како би се смириле страсти у странци, али да ће он заправо добити нека нова задужења.

У Дверима јуче нису желели ни да потврде, али ни демантују сазнања Данаса. Речено нам је да је седница Председништва заказана за понедељак увече и да ће се тада разговарати о резултатима Двери на београдским изборима. „Да ли ће неко бити смењен или не знаће се тек на тој седници. О сменама не желимо унапред да говоримо“, речено нам је у Дверима. Ного није одговарао на наше позиве и поруке.

Осим смена у врху странке, Двери би могле ускоро да остану и без већине чланова Политичког савета. Председник тог савета Коста Чавошки и професор Филолошког факултета Мило Ломпар већ су напустили то саветодавно тело. Како Данас сазнаје, више се неће тамо враћати, нити учествовати у раду. Шта ће урадити остали чланови Политичког савета, који су средином јануара, најавили да ће напустити покрет због неприродног коалиционог савеза Двери и Доста је било Саше Радуловића, остаје да се види. Због београдских избора неспоразум између Политичког савета и руководства Двери је замрзнут како сукоб не би штетио рејтингу Двери. Очекује се да ће, након „катастрофалних резултата“ на београдским изборима, и та тема доћи на дневни ред.

Оставке су средином јануара најавили сем Чавошког и Ломпара и доцент на Правном факултету у Крагујевцу Зоран Чворовић, професор Александар Липковски, као и публициста Срђа Трифковић. Поједини чланови ПС Двери тада су тврдили да не желе да буду фикус-покриће за коалиционе савезе, који са „српског становишта“ представљају противприродни блуд. Већина чланова Политичког савета Двери била је за то да овај покрет на београдске изборе треба да изађе у коалицији са Демократском странком Србије на чијем је челу Милош Јовановић и са Покретом за здраву Србију Милана Стаматовића, али да нико од њих није био за коалицију са Сашом Радуловићем.

Чланови Политичког савета Двери, како Данас сазнаје, сматрају да се њихов предизборни страх због коалиције са „неозбиљним људима из Покрета Доста је било показао оправданим“ и надају се да се краткорочни опортунизам, ма како правдан, неће показати фаталним за будућност Двери.

Покрет Двери напустиће и њихови савезници и саветници из радне групе за Косово и Метохију коју су им помагали у организовању трибина – Дејан Мировић, Марко Јакшић, Славиша Ристић, Драгана Трипковић.


Извор: Танјуг, Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Двери након избора у Београду

* Обавезна поља