На текућој седници Парламента, пред посланицима је, између осталих, и предлог закона о потврђивању споразума између Републике Србије и руске Федералне службе обезбеђења. Тај споразум потписан је у Москви пре мање од годину дана и део опозиције га критикује речима да је крање „необичан“ и да угрожава суверенитет државе у области безбедности.

Власт одговара да је у питању само, како кажу, размена знања. Шта се налази у њему и шта о томе кажу стручњаци?

23. маја 2017. Димитриј Викторович Кочнев, у име Федералне службе обезбеђења Русије и Небојша Стефановић као први човек МУП-а Србије, ставили су потпис на Споразум о сарадњи и заједничком деловању. У чему ће МУП и служба Русије сарађивати, дефинисано је на четири странице и у 14 чланова.

Од заштите штићених лица и објеката до размене информација, опреме и оружја за обављање послова безбедности и заштите.

Свако слово тог документа лидеру Нове странке, Зорану Живковићу, отвара сумњу. За Н1 каже – то није стандардни међународни споразум, већ договор о заједничком деловању, како каже, две „несразмерне“ институције.

„То је споразум између једног министарства и једне службе. Паритет би био да то буде служба за обезбеђење МУП-а Србије, а не цео МУП Србије. У том споразуму је предвиђено да се заједно са том службом, која нема везе са криминалом који се тиче интернета, ми се заједно боримо против компјутерских напада на Србију. Моје питање је: ко нас напада“, каже лидер Нове странке Зоран Живковић.

„О сарадњи у области безбедности, без да се то на неки начин дефинише у ком делу, сарадња у области борбе против сајбер криминала, некако једноставно штрче неке одредбе тог споразума. Бојим се да у овој шуми закона који су на дневном реду, једноставно тај споразум ће проћи без дискусије“, наводи посланик СДС-а Марко Ђуришић.

 

А Споразум је у форми Предлога закона на дневном реду Скуштине. Иако потписан пре 10 месеци, постао је јаван тек крајем прошле године. Посланици владајуће странке на критике опозиције да Споразум угрожава суверенитет државе у области безбедности – одговарају критиком.

„Како то нису приметили када смо, на пример, имали Споразуме са ФБИ-ем, и ФБИ је једна од служби америчких, па како ту нису рекли да нешто угрожава нашу безбедност? Такође смо имали колико год хоћете споразума у области безбедности са неким европским земљама, па како то онда не угрожава безбедност? Како то само када је са руском неком службом, ми имамо проблем? Мислим да је то претеривање“, сматра посланик напредњака Владимир Ђукановић.

Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику наводи да је неуобичајно да МУП потписује документ у форми Споразума, јер је до сада то била углавном пракса Владе, не појединачног министарства. Обим сарадње је непрецизно постављен зато, додаје Ђорђевић, договорено забрињава.

„Две ставке су посебно забрињавајуће, прва је да се сарадња успоставља ради унапређења унутрашње безбедности, што је веома широко и може практично да значи све. Друга ставка која забрињава јесте да се успоставља сарадња ради неутрализације компјутерских напада који се тичу свих информационих система – државе, не само оних који се налазе у штићеним објектима и то је веома широко“, каже Ђорђевић.

А на питање да ли ће у пракси то значити да Србија Русији даје увид у комуникацију и све податке које поседује, па и тајне – Ђорђевић одговара потврдно.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Скупштина о Споразуму са руском Федералном службом

* Обавезна поља