edi-rama-1(1)БРИСЕЛ – Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас у Бриселу да на западном Балкану први пут после много година влада мир, али да је неопходно да Европска унија директним инвестицијама помогне посусталим привредама региона како би се он интегрисао у ЕУ.

„Границе на Западном Балкану више нису проблематичне“, поручио је Рама на скупу о европским интеграцијама региона, који је организовала невладина организација „Пријатељи Европе“ и навео своју недавну посету Београду као илустрацију ове тезе.

Он је, међутим, указао да ЕУ не размишља стратешки о региону и да се процес проширења губи у тактизирању и техничким детаљима.

„Разумем замор од проширења, али и ми смо уморни од захтева да будемо стрпљиви“, рекао је Рама на скупу, на коме ове године први пут није било представника владе Србије.

Он је затражио од ЕУ да финансијски помогне земље у региону кроз инвестиције у конкретне пројекте.

„Не живимо у облацима, не треба нам нова Солунска конференција и празне прице, него стратегија за економски развој“, казао је албански премијер и најавио да ће ускоро поново посетити Београд на разговоре регионалних лидера са премијером Кине.

„Разговараћемо о бизнису, јер Кина има стратегију, за разлику од ЕУ која и даље размишља само о тактици“, рекао је он.

Рама је похвалио конференцију о Западном Балкану која је пре три месеца на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел организована у Берлину, али се пожалио на изостанак конкретних договора.

„Бојим се да до следеће такве конференције која треба да се одржи у Бечу опет нећемо ништа урадити, него ћемо само причати у празно“, поручио је он.

Душан Рељић из немачког Института за међународне односе и безбедност је у свом излагању упозорио да европске интеграције западног Балкана нису могуће без привредног развоја.

„ЕУ инсистира да се земље кандидати реформишу док истовремено извози економску кризу у регион“, рекао је Рељић и додао да је без „Маршаловог плана“ за Западни Балкан све само празна прича.

У сличном тону је говорио и директор Регионалног света за сарадњу Горан Свилановић, који је изнео идеју да премијери држава у региону што пре направе планове о изградњи саобраћајних коридора за међусобно повезивање.

„Нека израчунају колико би то коштало и колико би они сами могли да издвоје из буџета, а онда би у Аустрији могли да затраже да ЕУ финансира остатак“, рекао је он.

Бенедето Дела Ведова из Италије, земље којој ускоро истиче мандат председавања ЕУ, рекао је да су времена тешка за све и да је питање проширења због економске кризе и отпора јавности земаља пријему нових чланица пало у други план.

Рама је на то реаговао речима да је праћење јавног мнења лош начин политичког руковођења.

„Ако мислите само на следеће изборе, а не и на следеће генерације, ништа нећете урадити“, нагласио је он.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Еди Рама – Границе на Балкану нису проблематичне

* Обавезна поља