water-boardingВАШИНГТОН – Централна обавештајна агенција (ЦИА) је користила сексуалне претње, симулирано дављење и друге контроверзне методе у испитивању осумњичених за тероризам, које су све биле неефикасне за добијање кључних информација, наводи се у извештају америчког Сената који би требало да буде објављен данас.

Извори упознати са документом наводе да он садржи графичке приказе техника које је ЦИА користила у годинама после терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године, пренео је АФП.

Министар одбране САД у оставци, Чак Хејгел изјавио је данас да је наложио истакнутим војним командантима широм света да испоље висок опрез због извештаја о методама ЦИА, који ће ускоро бити објављен.

„Наложио сам свим нашим борбеним командантима свуда у свету да буду у стању високог опреза”, рекао је Хејгел новинарима у Багдаду, додајући да за сада нема информација ни о једној конкретној претњи.

Извори наводе да су методе, чији је циљ био да приморају притворенике да открију информације о терористичким заверама и терористичким ћелијама, излазиле изван оквира техника које су одобрили Бела кућа, ЦИА и адвокати у министарству правде у администрацији председника Џорџа Буша млађег.

Истражитељи ЦИА претили су једном или већем броју притвореника лажним егзекуцијама, а најмање једном од њих упућене су претње сексуалне природе, навели су извори.

У извештају се наводи како је оперативцу Ал Каиде Абделу Рахману ал Наширију, осумњиченом за организацију бомбашког напада на амерички брод „УШ Кол”, током испитивања прећено укљученом електричном бушилицом.

У извештају се закључује да оштре технике испитивања нису произвеле ниједан критични обавештајни податак до кога се није могло доћи ненасилним средствима.

Бивши представници ЦИА и америчке владе, укључујући бившег потпредседника САД Дика Чејнија, оспоравају тај закључак.

Портпарол Беле куће Џош Ернест изјавио је у понедељак да председник Барак Обама подржава објављивање докумената „како би људи широм света и људи у домовини разумели тачно шта се дешавало”.

Комитет америчког Сената провео је четири године истражујући „вотербординг” (симулирано дављење) и друге контроверзне методе које је ЦИА користила током испитивања осумњичених за тероризам, за време администрације бившег председника Џорџа Буша млађег.

Извештај је у априлу био готов за објављивање, али то није учињено, углавном због приговора ЦИА.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Зверске методе ЦИА-е за испитивање затвореника

* Обавезна поља