Премијер Албаније Еди Рама каже да поштује позив Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Косову и тако се „директно и неконвенционално“ суочи с прошлошћу.

Истакао је и да је решење косовског питања у интересу свих, а не само Албанаца.

„Оно што је неопходно у овој фази јесте управо оно што је ваш председник започео као унутрашњи дијалог који узгред, не би био безначајан да се догоди на Косову и у Албанији такође“, рекао је Рама у интервјуу за Блиц од уторка.

Рама за Блиц каже да је у Вучићевом ауторском тексту у коме је позвао на унутрашњу дијалог о Косову „могао да осети истински бол и истовремено импресивну решеност“ и наглашава да је после тог првог корака Вучић „наставио развијајући веома храбро визију будућности Србије и Косова“.

Поводом предлога српског шефа дипломатије Ивице Дачића да се косовски проблем реши поделом, албански премијер сматра да нам не помаже да почнемо одатле.

Он наводи да је то неуобичајен предлог, као и онај према којем би и Србија требало да се подели, а Прешевска долина уједини са Косовом или да се Косово уједини са Албанијом, па Србија призна такву Албанију.

„Јасно је, пак, да уколико кренемо од таквих теоретских исхода, то може да буде све, само не практично, и штавише, може да дискредитује као безначајне све најбоље намере“, рекао је Рама.

„Али, када се ставим у Александрове ципеле, свестан сам да је много лакше то рећи него урадити“, казао је Рама и додао да је засад важно да сви заједно напорно раде до решења – стрпљиво, директно и неконвенционално.

Према његовим речима, односи између Србије и Албаније нису бољи него што су били дуго времена уназад, већ су бољи него икада пре.

„И веома сам поносан због тога, иако не би било ни примерено ни тачно када бих све заслуге за то приписао себи и мом пријатељу (Александру Вучићу). Једноставо смо били прави људи у право време на правом месту. Ствар је сазрела, коцкице су се сложиле“, навео је Рама.

На подсећање на његову изјаву да не искључује уједињења Албаније и Косова ако изостану европске интеграције, Рама каже да је оно што је рекао тривијални закључак, а не план, претња или чак и жеља.

„Наравно, ако претпоствимо да би хоризонт еврпских интеграција могао да се затвори за наш регион, онда није никаква наука предвидети да ће духови прошлости васкрснути. Јасно?“, закључио је албански премијер.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Еди Рама о Вучићевој иницијативи за „унутрашњи дијалог“

* Обавезна поља