Косовска скупштина ни из четвртог пута није конституисана, иако се на јучерашњој седници први пут појавио косовски председник Хашим Тачи. Најстарији посланик Самоопредељења Адем Микуловци, који председава Скупштини, заказао је за сутра консултације шефова посланичких група, нагласивши да ће то бити последњи пут да позива партије на разговор о конституисању покрајинског парламента. Јучерашњој седници није присуствовао ниједан посланик коалиције ПАН, која је освојила највише гласова на покрајинском изборима, а бојкоту се придружило и свих 20 посланика националних заједница.

Иако у сали није било кворума, Микуловци је дозволио расправу у којој су посланици Самоопредељења и Демократског савеза Косова одлазећег премијера Исе Мустафе критиковали представнике коалиције ПАН (Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово), јер због њиховог бојкота рада покрајинског парламента никако да се обезбеди потребан кворум од 61 посланика.

Глаук Коњуфца из Самоопредељења истакао је да ПАН нема довољно гласова ни за избор председника Скупштине, нити за формирање владе и да се Косово налази пред алтернативом:

– Будућа влада или ће имати 81 глас на челу с покретом Самоопредељење, или ће имати 59 гласова на челу с Демократском партијом. Коалиција ПАН до сада се понашала у складу с тоталитарном и манипулативном логиком, по принципу „или ћемо ми бити на власти или се институције неће уопште формирати”. Или они или нико.

Коњуфца сматра да политичку дебату треба водити управо у скупштинској сали, а не на округлим столовима, на чему коалиција ПАН инсистира, „како би добила на времену док не купи поједине посланике”.

Кандидат за премијера Демократског савеза Косова Авдулах Хоти рекао је да је за грађане „увреда” то што изабрани посланици не присуствују седници коју је уредно сазвао председавајући. Истовремено је поздравио позив амбасада земаља Квинте да институције коначно буду формиране. Додао је да коалиција чији је он кандидат за премијера „разматра све могућности за разрешење актуелне ситуације, па и обраћање уставном суду”.

Представници амбасада земаља Квинте позвали су посланике да учествују на седници, наводећи да су забринути због ситуације на Косову. У заједничком саопштењу представници амбасада Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије у Приштини су поручили да је „одговорност косовских лидера да формирају скупштину и владу” и да се надају да ће изабрани посланици Скупштине Косова присуствовати заседањима.

Коалиција ПАН јуче су успротивила одржавању расправе у Скупштини без кворума. Бесим Бећај из Демократске партије тврди да су тој коалицији потребне додатне консултације, а оценио је да они који заказују скупштинске седнице злоупотребљавају институције:

– ПАН не спроводи блокаде. Мандатару су потребне извесне додатне консултације и врло брзо ћемо формирати институције. А они који се у међувремену понашају неуставно злоупотребљавају говорницу у Скупштини, као и најстаријег посланика на месту председавајућег.

Из Алијансе за будућност Косова, чији је лидер Рамуш Харадинај кандидат коалиције ПАН за премијера, у саопштењу за јавност наговестили су да ће Српска листа бити део косовске већине. „Српску листу нисмо ми довели. Нашли смо их међу вама, а ви, неокомунисти ове земље, не позивајте се на патриотизам, јер патриотизам без патриотског чина, што је вама увек недостајало, може да буде само закон за људе без морала и савести”, стоји у саопштењу АБК. Такође, у контексту Српске листе, указује се да је заступљеност косовских Срба у косовским институцијама „уставна категорија и у било којој комбинацији они би требало да буду део институција, јер сте то сами закували”.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да се у овој странци не плаше евентуалних нових парламентарних избора на Косову и Метохији. „Не бих да калкулишем са тим. Рекли смо да смо спремни да учествујемо”, одговорио је Ракић на питање да ли су нови парламентарни избори на КиМ изгледнији од избора председника парламента и формирања нове владе. Навео је да је Српска листа спремна да учествује у формирању институција, то јест председништва и скупштине, а да даљи потези зависе од албанских партија.

„Одлуке нећемо доносити једнострано и брзоплето. Око битних ствари консултоваћемо се с Београдом”, рекао је Ракић, додајући да се многима то неће свидети, али да је то њихов проблем. Подсетио је и да су на претходним парламентарним изборима изашли јединствено, сложно, уз снажну подршку Београда. „Тако да нам преостаје само да сачекамо да Албанци, односно водеће албанске партије, међусобно реше те своје сукобе и проблеме, а ми смо спремни да учествујемо у формирању институција, у одабиру председништва, скупштине”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово и даље без институција

* Обавезна поља