ejup-ganic-1ЗАГРЕБ — Ратни члан Председништва БиХ и бивши председник Федерације БиХ Ејуп Ганић оценио је у Загребу да је Србија „и даље главни проблем Балкана“.

„Та земља треба да прихвати заједничке европске вредности. Измислили су некакав закон по којем могу да суде сваком ко је живео на територији бивше Југославије”, рекао је Ганић.

Ганић наглашава да Србија “није наследник, већ рушитељ Југославије”.

Ганић је то изјавио пошто га је одлазећи председник Хрватске Иво Јосиповић одликовао за заслуге стечене промовисањем међународног положаја и угледа Хрватске и њених односа с другим државама.

Ганић је оценио да је Србија „формално прихватила Дејтонски споразум, а и даље има девизу да где год су Срби мањина у некој земљи, треба да је руше“, пренели су медији.

Додао је да се не осећа сигурним да путује у Србију, која га терети за смрт војника приликом напада на колону ЈНА маја 1992. у Добровољачкој улици у Сарајеву.

„Сви који су бранили БиХ су на листи Србије због злочина“, рекао је Ганић.

Он је истакао да подржава захтев Хрватске да улазак Србије у ЕУ услови повлачењем закона којим је Србија на простор бивше Југославије проширила своју надлежност за процесуирање ратних злочина.

Премијер Хрватске Зоран Милановић позвао је у четвртак власт у Београду да повуче закон према којем је проширила надлежност за процесуирање ратних злочина, јер искаче из правних оквира Европске уније.

„Да се ово не би претворило у некакав политички пинг-понг или континуиране пристиске, здраворазумски је одмах рећи да се с таквим законом не може ући у ЕУ, и да то Хрватска неће допустити“, рекао је Милановић на седници Владе.

Реч је о изменама и допунама српског Закона о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине које су ступиле на снагу 1. јануара 2010. године.

Одлазећи председник Хрватске Иво Јосиповић уручио је данас више одликовања и признања појединицима и грађанима, а највише пажње медија изазвало је одликовање ратног члана Председништва БиХ Ејупа Ганића.

_________________________

Јосиповић одликовао Ејупа Ганића!

ЗАГРЕБ — Одлазећи председник Хрватске Иво Јосиповић одликовао је члана ратног Председништва БиХ Ејупа Ганића, кога Србија тражи због ратних злочина.

 

Уручујући одликовање Ганићу, Јосиповић је рекао: „Срећан сам и сада када последњи пут уручујем одликовање вама који сте их заслужили“.

Ганић: Србија је главни проблем Балкана, Хрватска да условљава њен пут ка ЕУ

Захваливши на одликовању, Ганић је Србију оптужио да је „рушитељ Југославије“ и „окупатор БиХ“, те рекао да се не осећа сигурним да путује у Србију.

Он сматра да је Србија и даље „главни проблем Балкана“ и додао да подржава Хрватску да условљава улазак Србије у ЕУ.

„Ово одликовање значи ми пуно. Ја сам подржао развој Хрватске, његову легитимну одбрану, када су топови с једног брода бивше ЈНА гађали систематски сваки хотел у Дубровнику. Тада сам на ЦНН-у рекао, ако међународна заједница сада не реагује неће бити добро. Наша граница је дугачка хиљадама километара, наше везе су јаке, бошњачка заједница је јака и сада је јасно да је правда дошла на своје. Нема више турбуленција међу нама. Ми следимо Хрватску која је чланица ЕУ“, рекао је Ганић, пренела је ТВ Н1.

Подржавам Хрватску да условљава Србију на путу у ЕУ због тог закона, изјавио је Ганић, мислећи на закон по којем Србија терети ратне злочинце за злочине на територији других република.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Ејуп Ганић о Србији као проблему Балкана

* Обавезна поља