djukanovic-bajden-sВашингтон недвосмислено подржава Црну Гору на путу ка чланству у НАТО, саопштио је црногорски премијер Мило Ђукановић након сусрета са потпредседником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом у Минхену, где је одржана конференција о безбедности.

Ђукановић је навео да САД имају разумевања за изазове који су пред Црном Гором на интеграционом путу, додајући да ће Црна Гора остваривањем резултата олакшати посао партнерима и на најбољи начин се препоручити за чланство у НАТО.

„И овог пута је поновљена недвосмислена подршка евроатлантским интеграцијама Црне Горе. Поновљено је и очекивање да би морали испунити обавезе које се од нас очекују и траже. Црна Гора ради врло предано на испуњавању свих приоритетних услова, а посебно смо детаљно разговарали о питањима владавине права и подршке јавности за чланство у НАТО“, рекао је Ђукановић.

Он је додао да је уверен да ће Црна Гора резултатима у тим областима олакшати посао евроатлантским партнерима да до краја ове године донесу очекивану одлуку о позиву Црне Горе у НАТО.

„Охрабрен сам разговором са Бајденом и добио сам уверавање да, уколико Црна Гора обави свој део посла, можемо рачунати на апсолутну, пуну и јасну подршку САД за чланство, а то би и, вероватно, значило и пуни консензус код НАТО савезника и изгледну шансу да пре следећег Самита добијемо позив и почнемо да заузимамо заслужену позицију пуноправне чланице Алијансе“, навео је Ђукановић.

Према његовим речима, у САД постоји свест да је за европску безбедност битно ширење Североатлантског савеза, саопштено је на сајту црногорске Владе.

Ђукановић је подсетио да је након Самита у Кардифу саопштено да Црна Гора мора да настави са реформама у кључним областима.

„Од Кардифа до данас направили смо огроман помак када је у питању владавина права, кроз примену усвојених закона и конституисање институција које су пресудно важне за борбу против криминала и корупције. То је посао који се наставља и којим ћемо се бавити у континуитету“, навео је Ђукановић.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/533157/Djukanovic-se-susreo-sa-Bajdenom


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђукановић се сусрео са Бајденом

* Обавезна поља