natasa-bertoЕвропска комисија саопштила је да, према споразуму о реадмисији, све земље ЕУ могу у Србију враћати имигранте из трећих земаља, који не добију азил у ЕУ.

Портпаролка у Европској комисији Наташа Берто рекла је да су, кад је реч о режиму виза, односи са земљама изван ЕУ регулисани споразумима о реадмисији, који обавезују те земље да приме назад имигранте који не добију азил у ЕУ.

„Цела Европска унија има колективно такав споразум о реадмисији са Србијом“, рекла је представница за штампу у Комисији.

Она је навела да чланице ЕУ у Србију на основу тога могу враћати и српске држављане који не добију азил, а што је повезано и с режимом без виза за привремена путовања српских држављана у „шенгенски простор“ без границе унутар Уније.

На питање новинара да ли Мађарска може враћати мигранте из Сирије и других азијских и афричких земаља у Србију, Наташа Берто је прецизирала да: „Оно што је уобичајено садржано у таквим споразумима у реадмисији јесте одредба да могу бити враћени држављани трећих земаља који пролазе кроз државу с којом ЕУ има споразум о реадмисији и та земља прихвата њихов повратак, ако претходно допусти тим лицима да пролазе у транзиту“.

Српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић раније данас је за РТС рекао да Србија може да обезбеди транзит, али не и трајни смештај за те људе.

Министар за рад Александар Вулин раније је изјавио да они мигранти који пређу у Мађарску и буду евидентирани у тој земљи, а након тога на силу враћени у Србију, неће бити прихваћени.

Државни секретар у Министарству рада Ненад Иванишевић је, такође, изјавио да Србија неће примити избеглице које Мађарска буде враћала, макар морала да постави војску на границу.

Ивица Дачић о избегличкој кризи и ставу ЕК

Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија неће дозволити да буде ограђена жицама и са затвореним путевима, истакавши да ће наша земља, уколико ЕУ не буде способна да управља избегличком кризом, бити приморана да уведе контрамере.

Он је рекао да је за Србију неприхватљиво да избеглице буду враћене у нашу земљу и да од европског комесара Јоханеса Хана, који у петак долази у Београд, очекује да чује коначно решење Уније.

– Србија не може да дозволи да буде концентрациони логор, ограђена жицама са затвореним саобраћајем, а да то никога није брига. Да ли је Европа способна да управља организацијом као што је ЕУ? Ако није, Србија ће бити принуђена да уведе контрамере – рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Варшави, где је отворио годишњу конференцију ОЕБС као председавајући.

Дачић је рекао да је Србија са Мађарском после инцидентата на граници договорила да се отвори аутопут, али да је сад суочена са чињеницом да су према Хрватској затворени готово сви прелази за саобраћај.

– Данас сам покушавао да разоварам телефоном са колегицом Весном Пусић и тражим објашњење зашто је затворен теретни саобраћај. Да ли смо сад уместо Европе без граница, поново добили Европу са гвозденом завесом? Како једна земља ЕУ може да забрани саобраћјај са суседима? – каже Дачић.

Он је рекао да ће мигрантска криза, уколико Европа не реагује, срушити структуре ЕУ.

Према његовим речима, да су европске земље употребиле оволику војску против Исламске државе какву је употревању према избеглице, до сад би та криза била решена.

Он је упитао да ли су европске вредности сузавац, затварање путева и граница и подвукао да то не може бити политика ЕУ и да Србија тражи хитно реаговање ЕУ.

Дачић је навео да ситуација са мигрантима показује безбедносну, али и кризу вредности, солидарности и хуманости у Европи.

ЕУ реагује као да се ово дешава на другој планети

– У Европи су се границе затварале само у време ратова, а реакција ЕУ је као да се то дешава на другој планети – рекао је Дачић.

Дачић је упитао да ли је решење да Србија подигне гвоздену завесу према ЕУ, и у том смислу подсетио колико су се народи Европе радовали рушењу гвоздене завесе.

Он је подвукао да Србија не пристаје „на политику гводзених завеса и заустављања аутопута“.

„Затварање граница није решење за избегличку кризу“

Председавајући ОЕБС, шеф српске дипломатије Ивица Дачић, изјавио је данас у Варшави да затварање граница није решење за избегличку и мигрантску кризу и оценио да чланице ОЕБС на тај изазов до сада нису одговориле на задовољавајући начин.

Представници ОЕБС и земаља чланица на почетку конференције о људским правима у Варшави оценили су да су избегличка криза и ситуација с Украјином највећи изазови.

Дачић је рекао да је ситуација „у и око Украјине и даље представља озбиљну претњу европској безбедности и да су српско председавање и ОЕБС у целини чинили све што је у њиховој моћи за подршку спровођењу споразума из Минска, како би се дошло до прекида непријатељстава и усмерио политички процес“.

– Подизање ограда, затварање граница и прекомерна употреба силе према људима који беже од разорних конфликата не представљају одговор у складу са обавезама о поштовању људских права које су преузеле државе учеснице ове организације, нити с другим међународним нормама и стандардима из области људских права – рекао је Дачић отварајући годишњи скуп о људским правима који организује ОЕБС-ова Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Дачић је нагласио да „у време када хиљаде људи ризикују животе напуштајући своје земље погођене конфликтима, ОЕБС не сме да заборави на људска права и хуманитарне аспекте мигрантске кризе“.

– Досадашњи одговор у том смислу у најмању руку, није био на задовољавајућем нивоу – рекао је Дачић.

Он је изразио очекивање да ће скуп у Варшави на којем учествују представници 57 земаља чланица и бројних невладиних организација обезбедити добру основу за плодну расправу држава учесница и с представницима цивилног друштва о заједничким изазовима.

Специјални представник немачке владе за председавање ОЕБС 2016. године Гернот Ерлер рекао је да ће главни приоритети немачког председавања бити толеранција и недискриминација, заштита мањина како би се градили мостови толеранције и помирења и слобода медија.

Ерлер је оценио да се Европа налази у најтежој безбедносној ситуацији од краја хладног рата и да понашање у Украјини прети основним приниципима ОЕБС.

– Криза нам је показала колико је ОЕБС важан у Европи – рекао је Ерлер и подвукао да се безбедност, дијалог и заједничко поверење могу постићи само уз поштовање стандарда и вредности те организације.

Говорећи о избегличкој кризи, Ерлер је апеловао на европску хуманост и солидарност у решавању тих питања, рекавши да се Европа с тим изазовима може суочити само заједнички.

Министар спољних послова Пољске Гжегож Схетина рекао је да је безбедносна слика Европе ослабљена последњих месеци због кризе у Украјини, која се мора решавати мирно, у сарадњи и уз пуно поштовање интегритета и суверенитета Украјине.

Генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер (Занниер) рекао је избегличка и мигрантска криза захтева заједнички и координирани одговор међународне заједнице и ОЕБС.

Током двонедељног скупа о људским правима расправљаће се и о слободи медија и изражавања, слободи окупљања и удруживања, слободи кретања, родној равноправности, спречавању тортуре, правима националних мањина.

Око 1.400 представника влада и цивилног друштва из 57 земаља чланица ОЕБС-а, разматраће и резултате које су државе оствариле на плану испуњавања својих обавеза по овим питањима и сачинити препоруке за даље унапређење у појединим областима.

Двонедељна Годишња конференција о људским правима и демократији почела је данас у Варшави, а конференцију је отварио први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, у својству председавајућег ОЕБС.

На конференцији ће бити организоване посебне сесије на којима ће се расправљати о изазовима у ери нових технологија, независности правосуђа, борби против злочина из мржње, као и борби против дискриминације.

Највећа конференција из области људских права одржава се сваке године у организацији ОЕБС, односно Канцеларије за демократске институције и људска права.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕК – Избеглице могу бити враћене у Србију, Дачић против!

* Обавезна поља