vrudan2Ведрана Рудан, позната хрватска књижевница и публицисткиња, тврди да је талас избјеглица из Сирије који је запљуснуо балканске државе свесно покренут из Вашингтона као и да Американци, према њеним речима, на тај начин покушавају да изазову нови ратни пожар на европском континенту!

Руданова, која је у јавности иначе позната као особа без длаке на језику, у интервјуу за Прес каже да би власти у Србији и Хрватској требало да следе пример Мађарске, која не дозвољава мигрантима из арапских земаља да уђу на њену територију.

— Те људе, ма колико да су гладни и жедни, а гладни и жедни су и грађани Хрватске и Србије, требало би послати онима који су им живот претворили у пакао. То сигурно нису ни Срби ни Хрвати – каже Руданова.

Како коментаришете оптужбе са Запада да се балканске државе, посебно Хрватска, нису показале спремне за прихват избјегличког таласа с Блиског истока?

— Не знам зашто би ми уопште требало да покажемо спремност за ову кризу! Какве везе имају Срби или Хрвати са избеглицама из Сирије? С овом кризом најдиректније везе има Запад, односно САД и богате европске земље, Немачка, Француска и Велика Британија. Они нису показали спремност да реше кризу, иако су претходно убијали људе по Сирији, Ираку и Либији, разорили им земље, украли нафту и протерали их из њихових кућа.

Да ли су Мађари на своју руку одлучили да подигну жичане ограде и избеглице дочекају с пендрецима и сузавцем, или су, можда, како неки тврде, само следили инструкције других, пре свега, Нијемаца?

— Мађари су Европљани. Немачка је земља која је испоручивала оружје како би се убијали милиони људи широм света. Да ли је већи грех убијати милионе људи или је то разапињање жице и испаљивање сузавца на избеглице? Мислим да је одговор јасан. Уосталом, шта има Мађарска с тим милионима несрећника који желе да дођу у Европу? Нема ништа! Она се брани жицом и сузавцем.

Многи тврде да ће мигрантска криза довести до тектонских поремећаја у Европи. Какво је ваше мишљење?

— Ово је, пре свега, рат САД против Европе. Американци су се поново удружили с богатим Арапима који не желе своје сународнике у својим државама. Штавише, они им плаћају да беже у Европу.

Како то мислите?

— Сви ови несрећници које виђамо по Србији и Хрватској сигурно нису имали лову да би платили бродове, аутобусе и таксије да дођу до Европе. То је сиротиња којој је неко платио да оде из своје државе. Хрватска је мала и беспомоћна земља, Србија такође. Ко се усуђује да замери онима који су гладни, голи и боси што не помажу себи сличнима? Чиме ћемо им помоћи? Европа сигурно жели да Балкан претвори у концентрациони логор за Сиријце, Ирачане и остале. Међутим, Европа се зезнула у томе што саме избеглице не желе да остану на Балкану. Предвиђам опаки рат у Европи који ће се водити различитим средствима.

vedrana-rudan_1

Да ли вас је изненадило понашање европских држава и САД у вези с овом кризом? Где су нестале приче о људским правима, демократији, слободи кретања?

— Овде се упорно заборавља ко је за све ово крив. Крива је управо та „развијена“ Европа о којој говорите, криве су САД, криве су богате арапске државе. Зашто би Србија или Хрватска требало да приме 10.000 избеглица и да буду љубазне према њима, а САД ће можда следеће године примити 12.000? То је једна невероватно лицемерна прича. Неко то види, неко не.

Како би у овој ситуацији требало да се понашају власти у Србији и Хрватској?

— О Србији не желим да говорим, јер нисам њен држављанин, али да сам ја шеф у Хрватској, да имам ту моћ, ниедна избеглица не би остала овде! Нека иду код оног ко им је све ово направио. Најбоље би било да иду својој кући, тамо одакле су дошли и да мир коначно дође у њихове земље. Мир је постојао све док се није умиешала Америка и ко зна који пут увела „демократију“ тамо где има нафте и где су њени интереси.

Избегличка криза поново је заоштрила односе између Србије и Хрватске. Претходних дана севале су варнице између Милановића, Вулина, Дачића.

— То и јесте амерички циљ. Европска унија је, ипак, економска сила и наравно да је амерички циљ да Европа опет плане. Да ли ће пламен сукоба поново букнути између Срба и Хрвата, Хрвата и Мађара, Хрвата и Словенаца, то је Американцима свеједно. Међутим, сигурно је да пожар овог пута неће остати само на Балкану. Биће много већи.


Извор: Прес

Оставите коментар

Оставите коментар на Ведрана Рудан о избегличкој кризи

* Обавезна поља