simicБЕОГРАД – Биће потребно много вештине и политичког прагматизма да се савлада изазов који је постављен пред нову српску владу да се изјасни о ситуацији у Украјини, као што су то већ од Београда затражили европски амбасадори, сматра бивши амбасадор у Француској, професор Предраг Симић.

Према његовим речима, најгоре за Србију јесте да се нађе „између европског чекића и руског наковња“, оценио је данас Симић у изјави за Тањуг додајући да би економски рат између ЕУ и Русије био „фаталан“ за Србију, јер би утицао на снабдевање руским гасом који стиже преко Украјине.

„Србија би се нашла у ситуацији да се опредељује између ЕУ као кандидат који преговара и Русије са којом има веома велике интересе. Наша гасна индустрија је у већинском руском власништву, цене енергената би порасле и то би за Србију био тежак, навео је Симић.

Он је подсетио да се Црна Гора, као и Албанија, резолутно изјаснила по питању Украјине, а да се од Београда очекује да заузме сличан став као и Подгорица.

„За сада можемо да користимо одговор који је дало Министарство спољних послова да техничка влада не може да заузима политичке ставове, али већ смо чули да су европски амбасадори затражили изјашњавање Србије по том питању и чини ми се да ће то бити најтврђи орах који ће се поставити пред нову владу“, рекао је Симић.

Према Симићевим речима за утеху је да Хрватска, иако чланица НАТО и ЕУ, још покушава да пронађе средње решење, за које у случају да се криза буде погоршала „неће бити места“.

Говорећи о идеалном сценарију за Србију, он је казао да би „најбоље било када би Тито устао из гроба“ и научио политичаре како да балансирају између Вашингтона, Брисела и Москве.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Економски рат ЕУ и Русије биће погубан за Србију

* Обавезна поља