vampir-erdoganПредседник Турске Тајип Реџеп Ердоган позвао је званични Вашингтон да бира између његове земље и курдске Партије демократске уније. Ердоган је отворено питао САД: „Како да вам верујемо? Да ли сам ја ваш партнер или су то терористи у Кобанију?” Американци већ дуго времена раде са лидером ирачких Курда Масудом Барзанијем, који је практично изградио сву неопходну инфраструктуру за проглашење независности. У оквиру Ирака, Курдистан има скоро па статус конфедералне јединице. Још само један корак га дели од независности. Ердоган је, не знамо зашто, веровао да се то Турске не тиче. Чак се осмелио да међу првима призна лажну државу Косово.

Међутим, ескалација кризе у Сирији отворила је и курдско питање.

А оно не може да се ограничи само на ирачке Курде.

У Турској почиње рат. Етнички сукоб је у зачетку и тешко га је контролисати. Ма колико САД хушкале Ердогана против Русије, по питању рата са Курдима су врло уздржани. Толико, да је то засметало и Ердогану. Отуда и овај вапај да се определе. Мада, и сам Ердоган зна да се Американци никада неће определити. Паралелно ће и њега тапшати по рамену, јер му Турци требају да се сукобљавају са Русима, и наоружаваће ирачке Курде јер им је то стабилан партнер у Ираку. А то што ће оружје из Ирака бити пребацивано сабраћи у Турској, шта да се ради.

Ако Турци и почну да крваре то Американце неће пуно болети.

Проплакао је Ердоган, и тек ће имати разлоге да плаче, али за ситуацију у којој се нашао треба да криви само себе. Имао је договор са Путином, могао га је одржати. Шта му је требало да уђе у авантуру са обарањем руског авиона и додаје гас у Сирији?

Прочитај без интернета:

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Ердоган, Америка и Курди

* Обавезна поља