erdogan 2Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас да Турска неће променити своје антитерористичке законе што је ЕУ поставила као услов за укидање виза турским држављанима.

Ердоганова изјава уследила је дан након што је премијер Ахмет Давутоглу, који је учествовао у преговорима о споразуму са ЕУ, најавио оставку због несугласица са председником.

„Када је Турска мета напада терористичких организација и сила које их директно или индиректно подржавају, ЕУ нам поручује да мењамо закон о борби против тероризма”, изјавио је Ердоган.

„Они кажу – укинућемо визе и то је услов. Жао ми је, ми идемо својим путем, ви идите својим. Договарајте се с ким год желите да се договорите”, истакао је он.

Како би добила безвизни режим Турска мора да испуни пет од 72 критеријума које је увела ЕУ за све државе којима укида визе, а један од њих је и сужавање правне дефиниције тероризма, преноси Фена.

Групе за људска права тврде да широко дефинисани турски антитерористички закони имају за циљ да ућуткају незадовољство, укључујући хапшења новинара и академика који критикују владу.

Ердоган је такође у телевизијском обраћању рекао да не постоји јаз између турских званичника и да последњи политички догађаји неће утицати директно на економију.

Он је нагласио да су нов устав и председнички систем неопходне промене, а не његова лична агенда.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ердоган Европи – Идите својим путем

* Обавезна поља