бесмртни пукУ Београду ће 9. маја бити одржана манифестација „Бесмртни пук“ – шетња потомака оних који су погинули у Другом светском рату.

„Девети мај је дан велике победе над фашизмом, ’Бесмртни пук‘ Србије ће проћи улицама Београда и приказати сународницима лица оних који нису подлегли злу, оних који су поразили фашизам“, саопштили су организатори.

Важно је истаћи да се на манифестацији окупљају људи са портретима предака који су се борили за спас Србије током ратова у 20. веку – од првог светског рата до НАТО агресије против Југославије 1999. године

„Бесмртни пук“ се традиционална одржава у целој Русији на дан обележавања годишњице победе у Другом светску рату, а само прошле године на манифестацији се окупило десетине хиљада Московљана, међу којима је био и руски председник Владимир Путин, који је носио портрет свог оца.

Србија, како наводе организатори, као одани савезник Русије и као земља чија је историја тесно везана за Русију, а посебно њена борба у последњим ратовима који су потресали Европу у 20. веку, такође ће ове године имати свој „Бесмртни пук“.

„’Бесмртни пук‘ ће бити још једна прекретница у нашој заједничкој историји. Шетња улицама Београда само је још једна потврда да смо исти историјски простор. Ако Срби изађу са портретима својих хероја, бораца за слободу и независност њихове земље – свет ће поново видети да смо били и остајемо заједно – Срби и Руси“, наводе организатори догађаја Медија центар „Руски Експрес“, Српски огранак Међународне друштвене фондације за јединство православних народа и Координациони савет руских сународника у Србији..

Скениране фотографије треба да буду послате на и-мејл: galogaza@mail.ru и fjpn@bvcom.net

У и-мејлу је обавезно да се наведе име и презиме, војно звање и чин личности са фотографије.

Фотографије треба да буду послате до 6. маја 2016.г. како би биле спремне за шетњу.

Програм манифестације за 9. мај

11.00 – окупљање на Меморијалном комплексу погинулих за ослобођење Србије у Другом светском рату (Гробљу Ослободилаца Београда), затим шетња према Руском дому.

12.00 – почетак шетње од Гробља ослободилаца Београда до споменика Вуку Караџићу, Булеваром Краља Александра до Дома синдиката, хотела „Москва“ и Руског дома

14.00 – окупљање испред Руског Дома, као домаћина пријема учесника поворке и прославе ветерана.

15.00 – највероватније пројекција филма о Великом отаџбинском рату „А зоре су овде тихе“


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Београдска шетња „бесмртног пука“ – програм и процедуре

* Обавезна поља