erdogan 2АНКАРА – Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је ЕУ, која је критиковала масовна хапшења представника опозиционих медија у Турској, да гледа своја посла.

„Европска унија не може да се меша у мере… предузете у складу са владавином права против елемената који угрожавају нашу националну безбедност. Нека ЕУ гледа своја посла“, рекао је Ердоган.

Како наводи Ројтерс, Ердоган је рекао да су рације у медијима блиским муслиманском проповеднику и имаму Фетулаху Гулену, који живи у САД, биле део неопходног одговора на „прљаве операције“ политичких непријатеља и одбацио је критике ЕУ.

„Они причају о слободи штампе, али (рације) немају ништа са тиме… Не бринемо због онога што ЕУ може да каже, а ни да ли нас ЕУ прихвата као чланицу или не. Ми немамо таквих брига. Молим вас, задржите своју мудрост за себе“, рекао је турски председник.

Шеф ЕУ-дипломатије, Федерика Могерини, рекла је данас да је зачуђена Ердогановом реакцијом на саопштење које је она претходно потписала заједно са комесаром за проширење, Јоханесом Ханом, у којем су најновија хапшења у Турској била осуђена.

Федерика Могерини

„Видела сам реакцију председника Ердогана. Веома сам изненађена, утолико више што смо претходне недеље, за време посете Турској, конструктивно разговарали са њим, премијером Ахметом Давутоглуом и са више турских министара. Чак смо се сложили да се не морамо посебно договарати о томе да постоји могућност за нови почетак у односима између ЕУ и Турске“ – нагласила је Могерини.

Додала је да је у интересу Турске да се доследно придржава својих обавеза и подвукла да у Бриселу постоји воља да се „доследно ради поводом прикључивања Турске Европској унији.

Широм Турске јуче је ухапшено 27 људи. Међу њима и: главни уредник великог турског дневног листа „Zaman“ Екрем Думанли, шеф медијске групе Samanyolu TV Хидајет Караџа, продуценти исте телевизије Салих Аслан и Енгин Коч, сценариста ТВ-програма Макбуле Чам, бивши начелник Истанбулског департмана полиције за борбу с тероризмом Туфан Ергидер и високи официри полиције у 13 провинција.

Према сапштењу главног тужиоца Истанбула, Хадија Салихоглуа, сви привидени се сумњиче за „формирање терористичке организације, махинације и клевете“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Ердоган одбрусио мешању ЕУ – Гледајте своја посла …

* Обавезна поља